Fénovať či nechať voľne vyschnúť? Závisí to od typu vlasov

Použiť fén na vlasy po ich umytí alebo nechať vlasy voľne vyschnúť na vzduchu? Ktorá metóda je lepšou voľbou, závisí aj od štruktúry vašich vlasov.

19.08.2020 11:00
fénovanie Foto:
Fénovať vlasy?
debata

Vlhké vlasy sú citlivejšie

Každý vlas má svoju vlastnú štruktúru. Všeobecne platí, že keď sú vlasy mokré, sú citlivejšie na poškodenie. Je to preto, že vlhkosť zdrsňuje povrch vlasov a robí ich menej odolnými. Napríklad, ak idete spať s mokrými vlasmi, riskujete, že sa vám pri trení hlavy o vankúš vlasy „polámu“. A keďže vyschnú rozstrapatené, ráno váš pohľad do zrkadla nepoteší – vlasy si potom žiadajú viac stylingových prípravkov pred odchodom z domu.

Jemné vlasy? Vyfúkajte ich

Jemné vlasy by ste mali po umytí a pred odchodom do postele vyfúkať. Jemné vlasy sú totiž obzvlášť náchylné na mechanické poškodenie, keď sú vlhké. To je dôvod, prečo je šetrnejšie pre jemné vlasy, ak ich ihneď po umytí vlasov vysušíte fénom pri nízkej teplote.

Ak nepoužijete fén hneď, ale najprv vlasy zabalíte do uteráka a odsajete prebytočnú vlhkosť, nemusíte sa báť výrazného poškodenia vlasov teplom pri fénovaní – keďže vlasy sú už takmer zbavené vlhkosti.

Hrubé vlasy

Ak máte hrubé vlasy, nemusíte používať po ich umytí fén a dokonca si môžete ľahnúť do postele s vlhkými vlasmi. Hrubé vlasy sú jednoducho odolnejšie a vydržia veľa, aj keď sú vlhké. Ak máte takéto vlasy, môžete s vlasmi mokrými vliezť do postele bez toho, aby ste sa nasledujúce ráno prebudili s „výbuchom“ na hlave. Ak sa do postele neponáhľate, nechajte hrubé vlasy vyschnúť len tak na vzduchu.

Pozor! Ak často chodíte spať s vlhkými vlasmi, myslite na vaše posteľné obliečky a vankúše. Tie totiž absorbujú vlhkosť, baktérie a plesne milujú práve takéto prostredie a množia sa v ňom. Preto treba obliečky aj vankúše častejšie meniť, prípadne vankúše nechajte poriadne preschnúť na slnku počas dňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fén #fénovanie vlasov

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...