Toto je 7 vôní leta, ktoré vás vezmú do ďalekých kútov sveta! Zacestujte si...

Výber vhodnej vône je pre niekoho zautomatizovaným rituálom návštevy obchodu s kozmetikou a siahnutím po osvedčenej klasike, pre iného je to proces skúmania a hľadania. Objavovania nového. Patríte do druhej skupiny? Správne...!

05.08.2020 06:00
Voňavý darček vždy poteší. Foto:
Dokáže nás vôňa preniesť na ďaleké miesta? Určite áno.
debata

Prostredníctvom nových vôní, či už ide o toaletné vody alebo parfumy, dokážeme neustále prinášať okoliu nové impulzy a emócie. Aj sami sa pod ich vplyvom často meníme, niekto sa cíti sebavedomejšie, niekto nevinnejšie a akoby odľahčene a potom sú tu aj takí, ktorým vôňa dodáva pocit moci a dominancie. Ak ste videli populárny seriál Na muške, v ktorom si hlavná hrdinka objednáva vôňu vyvolávajúcu emóciu sily a moci, viete, o čom hovoríme.

Rovnako dokážu vône vynárať netradičné spomienky, prenášať nás na celkom nové miesta či naopak na miesta, ktoré sme už navštívili a v pamäti nám utkveli práve prostredníctvom typických vôní. Práve leto 2020 je ako stvorené na to, aby sme objavili vône schopné vziať nás tam, kam v súčasnosti nie je až také jednoduché odletieť. Vybrali sme pre vás sedmičku, či už v rámci noviniek, alebo uznávanej klasiky.

Erawan od značky Dusita Parfums, predáva Le...
Philosykos od značky Diptyque Parfums, info o...
+4Vôňa Tuscan Emotion od značky Ermano Scervino,...

Grécko

Dokonalá ilúzia turistami vyhľadávanej krajiny sa objavuje podľa viacerých kritikov vo vôni Philosykos od parfumérskej značky Diptyque. Ide o spojenie vône figovníka a šťavnatých fíg s mliečnym závojom kokosu a cédrom. Je to koncentrované Grécko, zmes drevitých, ovocných a zelených voňavých nót a ide o kultovú klasiku. Vôňa je na trhu od roku 1996!

Thajsko

Krajina tisícich úsmevov, ale azda rovnakého počtu vôní. Jednou z nich, ktorá je opisovaná ako vôňa jesennou krajinou na chrbte thajského slona, je Erawan z dielne Dusita Parfums. Za výtvorom stojí thajská rodáčka a umelkyňa Pissara Umavijani, ktorej starým otcom bol známy poet a práve on inšpiroval jej tvorbu. V Erawane sa spájajú nóty machu, sena, vetiveru, šalvie, vanilky, konvalinky či petitgrain. Nezameniteľná a výnimočná vôňa nie je určená pre každého, ale nepochybne nadchne fajnšmekrov.

India

Mošusové vône evokujú orientálnu atmosféru a palác tajomného maharádžu z Indie sľubuje jedna z klasík, ktorá sa nachádza na trhu už niekoľko rokov. Reč je o parfume Rajasthan od značky Etro. Objavujú sa v nej citrusové nóty doplnené o damascénsku ružu, ku ktorým sa pridáva kvet mimózy, mandle, ružové korenie, ambra aj mošus. Výsledkom je exotická orientálna vôňa, ktorá nielen zložením, ale aj obalom flakónu vyvoláva podľa viacerých parfumových kritikov dokonalú ilúziu indickej krajiny.

Čína či Japonsko

Kvet osmanthus patrí medzi obľúbené v krajinách Ázie ako je Čína, Japonsko či Indonézia. V parfumovom biznise nie je jeho vôňa žiadnou novinkou, ale azda najčistejšiu podstatu kvetu šťastia sa podarilo pred časom vyextrahovať v novej vôni Osmanthus talianskej značke Acqua di Parma. V rámci línie Signatures of Sun prišla na trh vôňa, v ktorej sa okrem osmanthu objavuje zelená mandarínka s jemným neroli, pivónia či vôňa pačuli.

Karibská exotika

Na trhu je niekoľko vôní, ktoré dokážu evokovať nezameniteľnú karibskú atmosféru, ale jednej sa to vraj darí celkom unikátne. Reč je o parfumovej kreácii Gardénia Antigua z línie Armani Privé. Pri jej tvorbe inšpirovala talianskeho dizajnéra Giorgia Armaniho atmosféra karibského ostrova, na ktorom má jeden z mnohých domov. Pudrové kvetinové tóny gardénie sú doplnené mandarínkou, vodou z pomarančového kvetu, ylang-ylangom, neroli či bielym mošusom. Stačí raz streknúť na kožu a v mysli sa vám vynorí piesočná pláž s nádherným morom.

Tunisko

A nielen to… V jednej zo známych vôní línie Jardin francúzskej značky Hermés sa ukrýva celé pobrežie Stredozemného mora, ktoré je milovanou destináciou pre dovolenkárov aj cestovateľov, či už z európskej alebo africkej strany. Vo vôni Un Jardin en Méditerranée, ktorá bola inšpirovaná tuniskou záhradou jednej z čelných predstaviteliek značky Hermés, sa objavuje citrusové plody ako mandarínka, citrón, ale tiež kvet pomarančovníka, pistácia, bergamot, cyprus či figové listy.

Toskánsko (Taliansko)

Citrusovo-kvetinovo-pižmová vôňa z dielne značky Ermano Scervino má už názve poctu slávnemu kraju v Taliansku. V toaletnej vode menom Tuscan Emotion, ktorú vytvorila parfumérka Natalie Cetto-Gracia, sa miešajú drevité zložky cédra s dotykmi granity z jazmínového čaju. Pridáva sa ruža aj pivónia a nesmie chýbať bergamot či citrón s hruškou. Výsledok je poklonou Toskánsku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #vôňa #parfum #emócia #krajina

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...