Odborníčka tvrdí, že pleť zažíva v lete traumu. Ako sa o ňu postarať?

Pigmentácia pokožky, dehydratácia a spálenie pleti. Toto je len zlomok zdravotných a kozmetických problémov, ktorým čelia ženy počas letných mesiacov. Viac o starostlivosti o pleť hovorí v rozhovore pre Pravdu Simona Hegyiová z bratislavského kozmetického salónu BABOR Beauty Spa.

11.07.2020 07:00
píling, pleť, koža, Foto:
Čistenie pleti je základom v starostlivosti o pleť nielen v letných mesiacoch, ale počas celého roka.
debata

Aké nástrahy číhajú v lete na ženskú pleť a čo môže v tomto prípade spôsobiť slnko, vlhko, vysoké teploty?

V lete je pokožka vystavená UVA a UVB žiareniu. Z tohto dôvodu dochádza k dehydratácii pleti, pričom častým javom poškodenia pokožky sú čoraz viac sa vyskytujúce hyperpigmentácie pleti, ktoré sú spôsobené slnečným žiarením. Veľmi častým problémom je aj solárna dermatitída (slnečná alergia). V horúcich letných dňoch dochádza tiež k zhoršeniu akneóznej pleti, problematickej pleti z dôvodu zvýšeného potenia, mazu a prachu. Problém nastáva aj pri používaní nevhodne zvolených produktov na letné obdobie. Ľudia veľmi často používajú nesprávne ochranné krémy s SPF faktorom. Kombinácia extrémneho slnenia, prachu, potu, mazu a nevhodných produktov spôsobuje veľkú traumu pleti.

Veľký význam sa pripisuje hydratácii ľudského tela práve v letných mesiacoch, ako je to s hydratáciou pokožky?

Hydratácia pleti je veľmi dôležitá, pričom je potrebné používať vhodné hydratačné produkty. Počas dňa pleť osviežujeme a hydratujeme takzvanými termal sprejmi, ktoré pleť osviežia a dodajú jej dostatok minerálnych a stopových prvkov. Pri domácom ošetrovaní pleti je vhodné zvoliť správnu kombináciu prípravkov na daný typ a stav pleti. Postup pri hydratácii a ošetrovaní pokožky spočíva v čistení pleti ráno a večer. Pokožku dočistíme tonikom, ktorý tiež hydratuje pleť. Aplikujeme aj hydratačné ampulky, ktoré pôsobia tak, akoby pleť dostala pohár vody. Nezabúdame ani na dvadsaťštyriho­dinový krém s obsahom kyseliny hyalurónovej, ktorá na seba viaže vodu a udržiava pleť v dobrej kondícii počas letných dní. Raz do týždňa aplikujeme aj penovú hydratačnú masku. Populárne sú aj celulózové masky. Samozrejmosťou je pravidelná návšteva kvalitného kozmetického salóna, v ktorom sa vyberá vhodné ošetrenie pleti.

Ako je to s čistením pleti v lete, pribúda zrejme viac nečistôt, potu. Vyžaduje si pleť v tomto období špeciálnu starostlivosť?

Čistenie pleti je základom v starostlivosti o pleť nielen v letných mesiacoch, ale počas celého roka. Absolútne nevhodné je používanie micelárnych vôd, ktoré nám narúšajú pH. Starostlivosť by mala byť zvolená vždy na základe diagnostiky pleti v kozmetickom salóne, ktorú vám vyberie odborník.

V lete si potrpíme na kvalitné opálenie pokožky, no môžeme sa obávať, že si opálenie odstránime používaním peelingu?

Peeling neodstraňuje opálenie, je to iba mýtus. Melanín, teda pigment pleti, je uložený v hlbšej vrstve pleti. Peeling odstráni iba odumreté kožné bunky, nie opálenie. V súčasnosti trh ponúka množstvo rôznych druhov peelingov, a to enzymatické, gumové a s rôznymi kyselinami, ktoré sú veľmi šetrné k pleti.

Opaľovanie pokožky sa spája s obavou, že pleť môže pod vplyvom silných slnečných lúčov starnúť. Ako sa majú dámy chrániť pred slnkom a je pravda, že slnko môže spôsobiť starnutie pleti?

Nadmerné slnenie spôsobuje predčasné starnutie pleti. Aj pri opaľovaní platí zlatá stredná cesta. To znamená, že opaľovať sa treba postupne a s dostatočnou ochranou. Odporúčam prírodné SPF krémy, ktoré nezaťažujú pleť tak ako syntetické. Výšku SPF volíme podľa fototypu pleti. Dôležité je si naniesť opaľovací krém hodinu pred slnením, pretože za približne takýto čas sa krém dostane do pleti a má ochrannú funkciu. Pri slnení po okamžitej aplikácii krému dochádza k spáleniu pleti.

Ako je to s make-upom počas leta. Je vhodné voliť jemnejší, vzdušnejší make-up alebo sa dámy nemusia obávať ani výraznejšieho líčenia?

V letnom období sa odporúča používať ľahké make-up séra, krémy s SPF filtrom, ktorý je vodeodolný. V prípade líčenia počas leta zohráva úlohu to, v akom prostredí sa dáma pohybuje. Ak sa nachádza väčšinu dňa v klimatizovaných priestoroch môže pokojne pokračovať v bežnom líčení. Samozrejme, ak niekto je na slnečnom mieste väčšinu dňa, odporúčam, aby zvolila minimalistické, jemné líčenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kozmetika #pleť #spálenie #zdravá pleť #Simona Hegyiová

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...