Manuál na výber letných šiat pre každý typ postavy! A k nemu aj 30 tipov

Popularitu dámskych šiat v letnej garderóbe potvrdzuje aj váš záujem o články na túto tému. Tentoraz sme pripravili jeden celkom špeciálny.

23.06.2020 06:00
debata
Tip šiat na postavu obráteného trojuholníka... Foto: archív značky
mango4999 Tip šiat na postavu obráteného trojuholníka (výrazné ramená): Popelínové maxišaty bez rukávov v áčkovej línii. Predáva Mango za 49,99 eura.

Šaty sú kusom garderóby, ktorý nechýba azda ani v jednom dámskom šatníku. Ale niekedy sa ich zbytočne ženy vystríhajú, pretože majú pocit, že nefungujú celkom stopercentne na ich konkrétnej postave. Samozrejme, krivky sú rôzne, danosti postavy sa líšia od jednej ženy k druhej. Základom je však jedno – dokázať vyzdvihnúť prednosti a pracovať s optickou ilúziou a vylepšením.

Ako teda pracovať s jednotlivými figúrami? Základné rozdelenie na päť typov ponúka rozmanité variácia výberu a k tomu, samozrejme, aj bohatú galériu 30 tipov.

Tip šiat na postavu v tvare jablka: Voľné...
Tip šiat na postavu v tvare jablka: Bodkované...
+27Tip šiat na postavu v tvare jablka: Voľné...

Postava v tvare jablka

Výraznejšie bruško je pre ženy problematická partia. Zvyčajne však tieto dámy zároveň disponujú štíhlymi a peknými nohami. Aj preto je na mieste, ak volíte model kratších šiat s voľným tunikovým strihom. Ak by ste sa predsa len necítili na krátku dĺžku, v hre sú aj midi a maxišaty, akurát dbajte na posunutý driek smerom nahor. Empírový pás pod prsami zamaskaje bruško a vytvorí ilúziu štíhlejšej a vyššej postavy.

Postava v tvare trojuholníka (útle plecia, výrazné boky)

Je jasné, čo treba zvýrazniť – upútajte pozornosť na ramená, vyberajte šaty zdobené volánmi okolo krku a na ramenách či s nadýchanými rukávmi a zároveň nechajte látku voľne splývať okolo pása a bokov. Pokiaľ máte pekne definovaný driek, môžete ho zvýrazniť prepásaním, ale sukňa by mala byť širšia a padavá.

Tip šiat na atletickú štíhlu postavu: Model... Foto: archív značky
cosstores135 Tip šiat na atletickú štíhlu postavu: Model ľanových šiat s aplikáciou volánov COS, predávajú sa za 135 eur.

Postava v tvare obráteného trojuholníka (výrazné plecia, útle boky)

Platí presný opak, figúru treba opticky vyvážiť. V tomto prípade funguje výborne klasický áčkový strih, či už je to na minikreáciach, alebo v prípade modelov s maxidĺžkou, ktoré sú toto leto také populárne. Vyberať môžete aj šaty s definovaným driekom, ale nezabúdajte upútať trošku na dolnú časť, napríklad štruktúrovanou sukňou, funguje plisé, alebo volány – horizontálne aj vertikálne.

Postava v tvare presýpacích hodín

Ženská, sexy, zvodná – má zmysel zvýrazniť krivky aj užší driek, pričom skvelo na to slúžia najmä zavinovacie šaty. Tie vo všeobecnosti dokážu fungovať takmer na každom type ženskej postavy ako „vylepšovák“ – práve pri ženách s výraznejšími prsami a bokmi a definovaným driekom sú však absolútnym zásahom do čierneho.

Tip šiat na postavu v tvare jablka: Kráke... Foto: archív značky
hm3999 Tip šiat na postavu v tvare jablka: Kráke madeirové tunikové šaty H&M. Predávajú sa za 39,99 eura.

Atletická (rovná) postava

Takmer chlapčenská figúra bez definovaných kriviek nie je nič výnimočné, často aj pre mladšiu generáciu. Platí, že tam, kde chýba objem, treba ho umelo vytvoriť. Aj v tomto prípade je dobré opticky predeliť driek zavinovaním, navyše však zafungujú aj aplikácie ako sú volány, riasenie, objem v ramenách aj v bokoch. Našuchorené sukničky či napríklad jemné vypchávky v ramenách. Výbornou voľbou sú aj jemné kvetinové vzory či trblietavý materiál, ktorý opticky zväčšuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #šaty #móda #postava #trend

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...