Nešťastné strie a starostlivosť o kožu v tehotenstve! Na čo sa zamerať, radí odborníčka

Veľké hormonálne zmeny, ktoré sa dejú v tele ženy počas tehotenstva, sa prejavujú aj na jej pokožke.

22.06.2020 13:00
tehotná žena Foto:
Pokožka u tehotnej ženy sa mení.
debata

O tom niet pochýb. Môžu sa podpísať pod jej stav, ale takisto ovplyvňujú reakcie kože na tie-ktoré kozmetické produkty. „Môže sa stať, že tehotná žena nemá žiaden problém s pokožkou, ale môže sa udiať opak, že celoživotne krásna kože je zrazu presušená, má pigmentové škvrny alebo sa na nej začnú tvoriť vyrážky. Preto by mala byť starostlivosť o pleť tehotnej ženy prispôsobená práve momentálnemu stavu kože,“ začína opisovať známa vizážistka Lucia Lussi Šenková.

Upozorňuje, že nie je ničím výnimočným, ak začne koža zrazu reagovať na produkt, ktorý žena bez problémov používala pred tehotenstvom. „Neznamená to, že chyba je v zvolenom produkte. Problém tkvie v tom, že hormóny menia správanie sa našej kože. Podobný princíp funguje aj pri farbách na vlasy – pri tehotných ženách farby chytajú inak a takisto nejde o chybu kaderníka,“ dodáva odborníčka.

Starostlivosť o pokožku by sa mala týkať celého tela. „Častokrát sa zabúda na to, že kožu máme nielen na tvári, treba sa o ňu starať ako o celok. Keď sme zabúdali na pravidelné krémovanie pred tehotenstvom, počas neho treba myslieť vo väčšej miere na to, aby bola koža hydratovaná, premastená, napríklad aj detským olejčekom, pretože akonáhle sa v koži uzamkne vlhkosť, lepšie funguje elastín aj kolagén a pokožka je lepšie pripravená na naťahovanie, ktoré ju počas tehotenstva čaká. Príde aj výraznejšie priberanie v oblasti zadočku či pŕs a tak treba myslieť aj na tieto oblasti tela,“ dodáva Šenková, produktová managerka Oriflame.

Strašiakom pre tehotné ženy sú bezpochyby strie. Žiaden zázračný prípravok síce neexistuje, ale pred ich vznikom môžeme kožu istým spôsobom brániť. „Pri olejoch je dôležité pokožku hydratovať a preto nanášajte oleje na vlhkú kožu, aby sa v nej vlhkosť uzamkla. Elastín a kolagén pracujú totiž tak, že keď majú okolo seba dostatok vlhkosti, nabobtnajú a tým pádom lepšie fungujú. V starostlivosti napríklad siahnite po prírodných olejoch, ktoré nezaťažujú kožu – ovsený či mandľový sú dobrou voľbou.“

Slnečné žiarenie je samostatnou kapitolou v starostlivosti o pokožku, pri tehotných ženách zvlášť. „Treba stále zdôrazňovať, že čo sa týka starostlivosti o kožu, nielen pri tehotných ženách, v tomto smere sa treba chrániť po celý rok, aj v období, keď je zamračené. Krém s UV faktorom nepoužívame len vtedy, keď sa ideme opaľovať,“ nabáda Šenková. Pri tehotných ženách odporúča vysoký ochranný faktor a pred priamym slnkom by sa mali dámy schovať. „Bezparfémové produkty, určené na citlivú pokožku a ja by som siahla v období tehotenstva po krémoch s filtrami, ktoré sú vhodné aj pre detskú pokožku – pri nich majú ženy istotu, že krém neobsahuje dráždivé zložky, je bez parfumov či prísad, na ktoré by mohla tehotenská pokožka reagovať.“

Detský olej Baby O, vhodný aj na starostlivosť...
Hydratačný telový balzam,  N.A.E Naturale...
+2Telový krém, Avon

Voľba UV filtra záleží od intenzity slnečného žiarenia, v aplikácii o počasí si treba pozrieť informáciu o UV indexe. „Keď je nad 7, potom doporučujem ochranu s faktorom 50 a viac, keď je pod 7, polozamračená obloha, stačí 30. Čím lepšie sa bude tehotná žena pred slnečnými lúčmi chrániť, tým dlhšie zostane jej koža krásna, pružná a zdravá,“ dodáva odborníčka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #strie #pokožka #uv filter #hormonálne zmeny

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...