Poškodzuje večné lakovanie naše krehké nechty?

Je to mýtus alebo pravda? Lámu sa nechty viac, keď sú permanentne lakované? Ak vychádzame z toho, že make-up pre pokožku škodlivý nie je, je to podobné aj s lakom na nechty?

18.06.2020 11:00
Starostlivosť o nechty Foto:
Bežná mylná predstava spočíva v tom, že nechty musia "dýchať".
debata

Skutočne škodí lak nechtom?

Keby sme to mali skrátiť, odpoveď by bola jednoznačná: áno. Lak poškodzuje nechty. Niekto má síce nechty, ktoré sú od prírody pevnejšie. Pri slabých nechtoch sa relatívne rýchlo ukáže, ak lak neznášajú dobre – napríklad sa začnú štiepiť, majú inú farbu, škvrny a podobne. Existujú aj jemnejšie laky na vodnej báze, vždy však záleží na tom, aký výsledok očakávate. Ak máte na lak vysoké nároky, radšej použite bežný produkt. Potom ale musíte rátať s tým, že pre necht znamená stres. Ide totiž o chemický produkt, ktorý z nechtov vyťahuje vlhkosť.

Musia dýchať

Bežná mylná predstava spočíva v tom, že nechty musia „dýchať“. Táto predstava je zlá – nechty nedokážu „dýchať“. Ak sú už lámavé, nemali by ste ich znova lakovať – pevnejšie nebudú, problém sa môže len zhoršiť a lak na nechty nebude na nich dobre držať. V každom prípade by ste si mali od lakovania dopriať pauzu.

Ako sa o ne starať?

Pomôžu prírodné prostriedky, napríklad olejové kúpele alebo ošetrovací olej, ktorý sa nanáša priamo na nechty a treba ho vmasírovať. Na olejový kúpeľ potrebujete len trochu oleja (čím kvalitnejší, tým lepšie). Nalejte ho do misky a vložte nechty na 5–10 minút. Dobrý je aj olivový olej, s ním nikdy nič nepokazíte. Ide o to, aby nechty ostali pružné. Zázraky robí aj japonská manikúra.

Odstraňovač laku bez acetónu?

To, že je odstraňovač laku na nechty bez acetónu lepší, je mýtus. Je to síce tiež chemický produkt, ale na rozdiel od laku neostáva na nechte dlho. Skúsenosti ukazujú, že ak používate odstraňovač laku bez acetónu, musíte necht dlhšie „šmirgľovať“, aby ste ho úplne odstránili. Znamená to, že nechty budú vystavené chemikáliám dlhšie. Ak však použijete odstraňovač s acetónom, celá záležitosť bude trvať len pár sekúnd. Potom si ruky poriadne umyte s mydlom a nechty ošetrite prírodnými olejmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chémia #olivový olej #lak #acetón #lámavé nechty

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....