Odborník radí: Toto je recept na zdravé vlasy

Stres, napätie či život v meste. Aj tieto faktory sa môžu podpisovať pod kvalitu našej pokrývky hlavy. O zdraví vlasov z pohľadu tradičnej čínskej medicíny a ich vyživovaní hovorí v rozhovore pre Pravdu odborník na výživu Peter Planieta z portálu Elementy zdravia.

09.06.2020 17:00
vlasy, starostlivosť, kozmetika Foto:
Kvalita vlasov je ovplyvnená hlavne životným štýlom.
debata

Aké sú základné funkcie vlasov u ľudí?

Vlasy majú ochrannú a okrasnú funkciu. Pri prvej chránia pred poveternostnými vplyvmi ako najmä pred horúčavou, ktorá môže spôsobiť prehriatie mozgu alebo veľký chlad, ktorý poškodzuje mozog, čím môže organizmus skolabovať a spôsobiť smrť.

Okrasná funkcia je zrejme viac záležitosťou žien?

Hovorí sa, že vlasy sú korunou krásy. Každý chlap, ale aj žena sa obzrie, keď ide niekto okolo a má krásne dlhé vlasy až po pás a je to jedno, či tie vlasy po pás má žena alebo muž. Ľudí, ktorí majú takto dlhé vlasy väčšinou nenájdeme vo veľkých mestách. Sú to skôr ľudia, ktorí žijú prepojení s prírodou ako napr. indiáni, domorodci a podobne. Preto ženy dnes vynakladajú veľa úsilia, ale aj peňazí na vzhľad, farbu, hustotu a kvalitu svojich vlasov. Naopak chlapi to zvládnu, aj keď na hlave nemajú ani jeden vlas.

Aká je kvalita, resp. sfarbenie vlasov u ľudí z južných častí Európy v porovnaní so severskými krajinami?

V južných krajinách s teplejším podnebím majú ľudia vlasy skôr tmavé, husté, pevné a naopak v chladnejších severných krajinách bledšie, jemnejšie, redšie.

Má strava rovnaký význam pri udržiavaní kvality vlasov, ako napríklad vonkajšia starostlivosť o pokrývku hlavy rôznymi kozmetickými prípravkami?

Kvalita vlasov vychádza a je hlavne ovplyvnená životným štýlom, prostredím a zdravím, najmä zdravotným stavom hormonálneho systému, obličiek a srdcovo-cievneho systému. Takže, keď žijeme v meste, v strese, konzumujeme hlavne polotovary, fast food, alebo potraviny z hypermarketov, tak asi ťažko môžeme chcieť a predpokladať, že naše vlasy si udržia svoju kvalitu, hustotu, dĺžku aj farbu.

Čo urobí s korunou krásy takýto chaotický spôsob života?

Takýto chaotický život spôsobí, že obličky a srdcovo-cievny systém nebudú mať dostatok dôležitých výživných látok a naopak bude tam veľa chémie. Teda, kvalita vlasov sa bude výrazne zhoršovať. Preto je veľmi dôležité čo jeme. Jedlo vyživuje krv a krv vyživuje celý organizmus, aj naše vlasy. Predstavte si, že vlasy sú ako rastliny v pôde. Ak pôda nie je dobrá a nemá živiny, tak vlasové korienky nedostanú výživu a kvalita vlasov sa bude zhoršovať. Kozmetické a najmä kozmetické chemické prostriedky tomu moc nepomôžu. Spôsobia len toxicitu vlasovej pokožky (pôdy) a kvalita vlasov bude výrazne slabnúť.

Ktoré potraviny, resp. aké stravovanie spôsobuje nadmerné vypadávanie vlasov alebo štiepenie končekov vlasov?

Z pohľadu tradičnej čínskej medicíny sú to najmä potraviny energie YIN – uvoľňujúce, chladivé. Predstavte si, ako keď by ste rastliny veľmi polievali, budú vám hniť, ľahko aj dvoma prstami ich z pôdy vytiahnete a to je efekt, keď si prejdete prstami cez vlasy a v rukách máte hrču vlasov. Toto je pôsobenie YIN energie a potraviny, ktoré to spôsobujú sú: sladkosti, veľa ovocia najmä tropického, veľa surovej zeleniny, zmrzlina, studené jedlá a nápoje, chemicky spracované alebo konzervované potraviny.

Je známe, že šedivé a biele vlasy sú podmienené geneticky, resp. súvisia s pribúdajúcim vekom. Môže tento stav urýchliť aj zlé stravovanie?

Tak ako som už vyššie spomínal, náš životný štýl ovplyvňuje stav našich vlasov a nielen vlasov. Tak ako hovorí čínska ľudová múdrosť: „Otec choroby je neistý a tvorí 25% (stres, prostredie, genetika…). Ale matkou choroby je vždy strava a tvorí 75%“. Preto sa genetika alebo proces starnutia prejaví alebo neprejaví v závislosti od toho ako budeme žiť a jesť, lepšie či horšie ako naši predkovia – rodičia.

Čo sa teda podpisuje pod šedivenie vlasov?

Šedivenie vlasov z pohľadu bežného človeka alebo západnej medicíny je signálom starnutia. Ale z pohľadu tradičnej čínskej medicíny je šedivenie signálom klesajúcej vitálnej životnej energie s názvom JING (ting), čo znamená, že máme zmeniť kvalitu a spôsob nášho života – stravovanie, pohyb, vzťahy a nie si zafarbiť vlasy.

Akú úpravu jedálneho lístka by sme mali voliť pri mastných, suchých vlasoch a vlasoch s lupinami?

Ak máme mastné vlasy a lupiny konzumujme menej tučných, olejových vyprážaných jedál ako aj chipsov, orieškov. Pri suchých vlasoch zase menej alebo žiadne pečivo, chrumky, tyčinky, slané oriešky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #životný štýl #stres #Peter Planieta

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....