Odborníčka radí: Takto sa majú ženy starať o pleť

Výhovorky na genetiku v súvislosti s nekvalitnou pokožkou už neplatia. Nové výskumy potvrdzujú, že pod stav našej pokožky sa podpisuje správna životospráva, stres, hormóny a najmä pravidelná starostlivosť o pleť. Viac o tejto téme prezrádza v rozhovore pre Pravdu nezávislá kozmetická poradkyňa zo štúdia Esprit Eva Benediktová.

06.06.2020 16:00
pleť, čistenie pleti, kozmetika Foto:
Svieži vzhľad pleti až do vysokého veku zabezpečí aj pravidelná starostlivosť o ňu.
debata

Prečo si ženská pleť vyžaduje väčšiu starostlivosť po prekročení tridsiateho roku života?

Ženská pleť si vyžaduje veľkú starostlivosť stále, nielen po prekročení určitého veku. Základ úspechu a sviežeho vzhľadu až do vysokého veku ženy nám podľa posledných výskumov z dvadsiatich percent zabezpečí genetika a zvyšných 80 % predstavuje správna životospráva, miera stresu, hormóny a pravidelná starostlivosť o pleť. A práve správny systém starostlivosti o pleť s kvalitnou kozmetikou prezentujeme našim klientkam na našich Hodinkách krásy. Pomôžeme vybrať vhodný kozmetický rad pre konkrétny vek a typ pleti klientky, nájdeme správny odtieň mejkapu a učíme ženy nalíčiť sa.

Aké negatívne faktory ovplyvňujú kvalitu pleti u tridsiatničiek?

Je to predovšetkým nesprávna a nepravidelná starostlivosť o pleť, nevhodný výber kozmetiky a nesprávna životospráva. Ženy často siahajú v obchodoch po mixe prípravkov, o ktorých buď od niekoho počuli, alebo čítali v časopisoch. Už samotný mix prípravkov rôznych kozmetických značiek je veľkou chybou, lebo každá kozmetická firma sa snaží vyvinúť vo svojich laboratóriách na seba nadväzujúce a vzájomne sa podporujúce prípravky. Výsledkom aplikácie takto zostavených kozmetických rád je zdravá a krásna pleť.

Čo sa však stane, ak sa zmiešajú jednotlivé kozmetické produkty rôznych značiek?

V pleti vznikne značný chemický chaos a pleť sa obyčajne bráni buď vyrážkami, alebo začervenaním.

Ako je to v prípade UV žiarenia?

Významným negatívnym faktorom je aj vplyv UVA a UVB žiarenia na pleť. Index slnečného žiarenia je už roky veľmi vysoký bez ohľadu na to, či sa jedná o zimné alebo letné obdobie. A práve preto je veľmi dôležité už po dvadsiatom piatom roku života a niekedy aj skôr začať používať denné krémy s faktorom. Krémy s faktorom 30 SPF, ktoré používam vo svojej praxi, zabránia vzniku nepríjemných pigmentácií na tvári, ktoré samé o sebe opticky spôsobujú starnutie pleti a veľmi ťažko sa odstraňujú.

Čo pomáha zlepšovať kvalitu pleti u žien, napríklad aké účinné látky v krémoch, hygiena a pod.?

Pre mňa a moje klientky je to jednoznačne pravidelné čistenie pleti ráno a večer s kvalitným čistítkom a čistiacou kefkou. Čo sa týka účinných látok, ktoré výrazne zlepšujú kvalitu pleti sú vitamíny C, E, B, ale aj extrakty z mnohých exotických kvetov, rastlín, či plodov ovocia. Tieto vyživujú, čistia, vypínajú, rozjasňujú, ale aj regenerujú a udržujú hydratáciu v pleti. Kvalitná kozmetika nemá obsah účinných látok v prípravkoch len sľubovať, ale ich do svojich prípravkov vo vysokej kvalite aj naozaj dávať. Potom sú jej účinky na pleti vidieť.

Čím sa odlišuje pleť štyridsaťročnej ženy v porovnaní s mladšou ženou?

Pleť štyridsiatničky si už prešla svoje v zmysle rokov a viacerých záťaží v podobe striedania ročných období, slnka, stresu, ale často aj nedostatku výživných látok, či hydratácie. No a pokiaľ sa žena o pleť nestarala správne, systematicky a s kvalitnou kozmetikou, je to vidieť. A naopak, tá štyridsiatnička, ktorá sa starala o pleť pravidelne a správne, môže vyzerať mladšie ako žena, ktorá je od nej o desať rokov mladšia a starostlivosť zanedbala. To vidíme aj medzi nami kozmetickými poradkyňami, keď si prezeráme naše staré fotografie zistíme, že teraz vyzeráme o desať až pätnásť rokov mladšie ako predtým. A to nás veľmi teší. Sme si chodiacou reklamou.

V laickej verejnosti sa šíri názor, že základným riešením problémov s vráskami a inými nedokonalosťami pleti je používanie krémov? Môžu sa dámy spoliehať len na krémy, alebo by sa mali komplexne starať o pleť?

My kozmetické poradkyne zo skúseností vieme, že len krémy nestačia. Ako som už uviedla vyššie, úspech nám zaručí nielen kvalitná kozmetika s obsahom účinných látok, ale hlavne dokonalý systém správnej a pravidelnej starostlivosti o pleť, ktorý bol roky vyvíjaný, zdokonaľovaný a testovaný na dobrovoľníkoch. Krémy je nevyhnutné po tridsiatke doplniť kvalitnými sérami, ktoré zabezpečia tvorbu vlastného kolagénu a elastínu v strednej vrstve kože. Výsledkom je mladšia, vypnutejšia a žiarivejšia pleť. Raz do týždňa je nevyhnutné aplikovať masku vhodnú pre konkrétny typ pleti ženy. Niektoré ženy napríklad vôbec nepoužívajú očné krémy, čo je veľká chyba a je to vidieť.

Aký význam má životospráva pri udržiavaní si pružnej a kvalitnej pleti?

Je všeobecne známe, že „čo jeme, to sme“ a ja by som to len doplnila o vetu „čo pijeme, to sme“. Pravidelný pitný režim má svoj obrovský význam pri udržiavaní pružnej a zdravej pleti. Preto sa vždy ako prvé na mojich hodinkách krásy pýtam, koľko a akých tekutín žena vypije za deň. Boli by ste v mnohých prípadoch veľmi prekvapení, ale niektoré ženy pijú minimálne a potom sa čudujú, že je ich pleť ochabnutá, sivá a extrémne suchá. Zárukou krásnej pleti je minimálna pitná dávka dvoch litrov tekutín denne.

Ako by sa dámy mali starať o pleť pri prechode zo studeného počasia do jarného a potom z jarného do letného. Aké odlišnosti v starostlivosti o pleť sú v týchto prípadoch?

Je to vlastne veľmi jednoduché. Či už v zime, na jar alebo v lete musíme pleť pravidelne a dôkladne čistiť pomocou čistiaceho gélu pre mastnú pleť, alebo krémového čistenia pre suchú pleť. Ideálne spolu s čistiacou kefkou. Inak sa totiž dôkladne nezbavíme usadenej mastnoty, potu, odumretých kožných buniek a nečistôt, ktoré sa tam usadili počas dňa, či počas detoxu pleti počas spánku v noci. Koža, ktorá má upchaté póry nedýcha, nedostáva sa jej dostatok kyslíka a pôsobí mdlo a zašednuto. Preto je nesmierne dôležité pravidelné odstraňovanie starých alebo odumretých kožných buniek. A to nielen na tvári, ale aj na celom tele.

Čo odporúčate na tvár?

Na tvár odporúčam dva druhy pílingov. Prvý je určený pre citlivú a suchú pleť a nanáša sa ako maska. Tá po dvadsiatich minútach oddelí vrstvu s mŕtvymi kožnými bunkami a zároveň vyživí novú kožu, ktorá je pod ňou. Druhý spôsob, ktorý moje klientky milujú, je tzv. „plastický chirurg v krabičke“ čiže mikrodermálna sada. Tento produkt je určený pre mastnejší a hrubší typ pleti a dokonale zbrusuje rozšírené póry, nerovnosti, jazvičky po vytláčaní akné a kiahňach, ale aj vrásky. Prioritná je však pravidelná a správna starostlivosť o pleť ráno alebo večer, čistenie, používanie denného a nočného krému, ale aj tonika, séra a očného krému. V zime používame krémy s hutnejšou konzistenciou a v lete, keď sa nadmerne potíme tie ľahšie. Odporúčam informovať sa u kozmetických poradkýň, ktoré ženám urobia diagnostiku pleti a následne im ukážu ako a aké prípravky, v ktorom ročnom období používať. Jedine správna a pravidelná starostlivosť o pleť zaručí zdravú a krásnu pleť až do vysokého veku, čo môžem potvrdiť z vlastnej skúsenosti.

Kto je Eva Benediktová?

Vyštudovala na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici. Jej pracovné aktivity sú pestré. Pracovala ako riaditeľka marketingu v luxusnom hoteli, bola spoluzakladateľkou nemeckej spoločnosti Quelle na Slovensku, pracovala aj pre rôzne reklamné agentúry aj audiovizuálnu spoločnosť. Jej život sa radikálne zmenil, keď absolvovala hodinku krásy u svojej kamarátky. Zaregistrovala sa v spoločnosti Mary Kay a stala sa kozmetickou poradkyňou. Dnes, po šiestich rokoch práce, je úspešnou obchodnou riaditeľkou, ktorá sa stará o stovky ženských aj mužských tvárí a má aj svoj vlastný tím. V centre Bratislavy má štúdio krásy, kde sa stretáva so svojimi klientkami, ktorým pravidelne prezentuje správnu starostlivosť o pleť, predáva kvalitnú kozmetiku a usporadúva kurzy sebalíčenia. Viac sa o nej môžete dozvedieť aj na sociálnej sieti https://www.facebook.com/studioespritEB/.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kozmetika #pleť #Eva Benediktová #ošetrovanie pleti

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...