Rúško je nepriateľom číslo jedna pre pleť so sklonom k akné

Rúška, tento nástroj nevyhnutnej ochrany v kríze spôsobenej koronavírusom, zmenili náš sociálny život, ale tiež narušili rituály líčenia a starostlivosti o tvár, píše francúzsky denník Le Figaro.

04.06.2020 07:00
pleť, žena, rúško, koronavírus Foto:
Čo sa deje s pleťou pod rúškom?
debata (1)

„Pod rúškom a slnečnými okuliarmi, ktoré chránia pred vírusom, nezostáva veľa miesta na líčenie,“ sťažuje sa štyridsiatnička Muriel. „V prvých dňoch som to skúšala, ale rúž sa otlačil na rúško, rovnako ako make-up. Nielenže sa bez líčenia cítim zle, ale mám strach, aby líčidlá nespôsobili, že bude rúško neúčinné,“ dodáva.

Ohrozí teda covid-19 nakoniec i líčenie? V Južnej Kórei, kde sa teraz rodí väčšina trendov, než sa rozšíria ďalej po svete, vzrástol mnohonásobne predaj fixačných sprejov a nezmazateľných make-upov, o ktorých sa zvyčajne hovorí, že príliš vysušujú pokožku.

„Je isté, že sa nebudeme líčiť ako predtým, môžeme skutočne zabudnúť na červená ústa,“ predpovedá Terry de Gunzburgová, zakladateľka značky by Terry. "Nie však na hydratačné a napoly transparentné farebné balzamy, ktoré je možné po stiahnutí rúška jednoducho aplikovať končekmi prstov, aby prejasnili tvár. Stavte sa, že sa nové trendy sa sústredia nové maskary, linky a očné tiene. Predstavujem si skôr ľahké líčenie, ktorá dodá pleti odpočinutý vzhľad, na hydratačné očné krémy proti vráskam a na make-up v tóne ‚nude‘ s účinkami proti vráskam, "vysvetľuje.

Tieto textúry by mohli nahradiť výdatné make-upy a púdre, ktoré nemožno pod rúškom používať. „Starostlivosť o pleť nahradí líčenie do tej miery, že sa sama stane líčením. Pôjde najmä o prípravky bez pigmentu, ktoré napríklad stimulujú ružové tóny pleti,“ hovorí Sue Nabiová, tvorkyňa značky starostlivosti o pleť ORVED. V budúcnosti budú cenené skôr známky dobrého zdravia a zmení sa preto rutinnná starostlivosti.

Nosenie rúška vedie k tomu, že sa vyhýbame výdatným krémom pre zónu od nosa po bradu. „Už sme zistili vyšší počet problémov s pleťou,“ hovorí Sue Nabiová. Účinná ochrana proti vírusu je zaistená nepriedušnou látkou, ale tá okrem toho, že pôsobí ako bariéra, zvyšuje pod rúškom teplotu a v póroch sa tak akumuluje kožný maz a viac sa množia baktérie. Je lepšie používať ľahké séra alebo fluidné prípravky, ktoré nie sú na pleti príliš mastné a ťažké. Napríklad v Ázii sa teraz najviac predávajú čistiace, antibakteriálne krémy pôsobiace proti akné.

„Je potrebné, aby sme sa naučili čistiť pleť starostlivejšie ako predtým, aby sa zbavila nečistôt a mohla lepšie dýchať,“ zdôrazňuje Terry de Gunzburgová. Je to príležitosť, ako objaviť dvojaký čistenie, ktoré praktizujú obvykle ženy v Ázii, zvyknuté už dlho nosiť rúška pri nádche, chrípke, alergiách a znečistení ovzdušia. Odličovanie má dve etapy: po prvé za pomoci mastného prípravku, či už krému alebo mlieka či oleja, odstrániť kožný maz, make-up a slnečné filtre, za druhé čistiť pleť mliekom alebo umyť vodou s gélovými alebo penovými prípravkami, aby sa odstránili hydrofilné zvyšky , znečisťujúce častice, pot a baktérie.

Rúško je nepriateľom číslo jedna pre zmiešanú pleť, ktorá má sklony k akné či iným nedokonalostiam. „Pretože neustále trie pleť, pôsobí ako peeling a to oslabuje kožnú bariéru a pleť je potom citlivejšia,“ upozorňuje Sue Nabiová. Jej prebiotická emulzia, ktorá bola pôvodne zamýšľaná ako prostriedok regenerácie pleti po plastických operáciách, sa preto teraz predáva viac než predtým.

„Predpokladám, že nás nosenie rúška privedie k tomu, že zanecháme príliš agresívnu starostlivosť, ako sú prípravky s retinolom a AHA kyselinami. Dúfam predovšetkým, že sa zameriame na kozmetiku, ktorá pleť posilňuje a obnovuje jej prirodzenú obranyschopnosť,“ dodáva Sue Nabiová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #akné #mastná pleť #starostlivosť o pokožku

+ Vyberajte vhodný typ hydratácie práve pre svoju pokožku.
Šetrite, avšak si dávajte pozor na čom šetríte....

+ Humor nech vás neopúšťa a to za každých okolností.
V práci všetko zvládnete ľavou zadnou, nemáte sa čoho...