So slnkom sa nezahrávajte! Kožu treba chrániť, ide to bez lesku či mastnoty

Slnečné počasie už niekoľko dní pripomína atmosféru leta a vlastne aj ohlasuje jeho príchod. Na kúpanie to síce ešte nebude, ale chrániť sa pred slnečnými lúčmi už určite treba.

22.05.2020 07:00
debata
Naša pokožka si pýta ochranu pred slnečnými... Foto: archív značky
Naša pokožka si pýta ochranu pred slnečnými lúčmi. Vizuál značky REN. Naša pokožka si pýta ochranu pred slnečnými lúčmi. Vizuál značky REN.

Aj vďaka tomu, že už niekoľko dní sú karanténne opatrenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu voľnejšie, mestá či voľné priestranstvá sa zaplnili ľuďmi. Či už je to pracovný týždeň, alebo víkend, mnohí z nás si po týždňoch strávených doma a v odporúčanej izolácii užívajú možnosť byť znovu kdesi v exteriéri.

Roky opakovaná nutnosť prevencie pred slnečným žiarením však platí neustále. A to aj napriek tomu, že ste asi počas karantény narazili na množstvo odporúčaní na zvýšenie hladiny vitamínu D v tele – a to práve pomocou slnka. Áno, platí aj toto uvedené. Ale všetko s rozumom, mierou. A, samozrejme, patričnou ochranou.

Zmatňujúci ochranný krém Capital Soleil...
Ochranný krém na tvár Clean Screen Mineral od...
+8Neviditeľný sprej na telo Anthelions Shaka SPF...

Prvé dni na slniečku sú obzvlášť dôležité. Pre „nepripravenú“ pokožku je riziko spálenia sa omnoho vyššie. Stačí hodinka na slnku a už sa môžete doma pozerať do zrkadla na červené líca či spálenú šiju alebo odhalenú kožu rúk v krátkom tričku. Aj preto radíme, natierajte sa vždy pred odchodom z domu. Majte na zreteli, že slnko pôsobí na pokožke neustále. Od skorého ráno až do večera. V týchto dňoch dokonca až do zhruba ôsmej hodiny večernej. Samozrejme, stále platí, že najintenzívnejšie sú slnečné lúče uprostred dňa. Hoci slnko možno nie je ešte také intenzívne ako v horúcom lete, premyslite si, či si pôjdete sadnúť na obed na letnú terasu bez opaľovacieho krému alebo gélu.

Pre tých, ktorí pracujú a predsa si chcú užiť obednú prestávku na slnku, môže byť riešením takzvaná opaľovacia hmla v spreji s vysokým ochranným faktorom, ktorá sa ľahko nanáša a dostatočne chráni.

V súčasnosti už neobstoja ani argumenty o tom, že nechcete nanášať opaľovací prípravok kvôli textúre a výslednému dojmu. Áno, kedysi bolo pravidlom, že opaľovacia emulzia na tvári automaticky znamenala mastnejšiu a lesknúcu sa pokožku. V niektorých prípadoch sa zase vytváral jemný farebný (zvyčajne biely) film. Aj toto už však výrobcovia opaľovacích prípravkov v posledných rokoch vyriešili a na trhu sú neviditeľné ochranné prípravky s vysokým SPF, ktoré dôkladne ochránia vašu kožu a zároveň s nimi nebudete vnímať žiaden diskomfort.

Bonusom súčasných opaľovacích prípravkov je tiež hydratácia, ktorú koži zabezpečujú. Aj preto sa niekedy zaobídete celkom bez klasického krému či séra a vystačíte si len s kvalitným „opaľovákom“.

No a na záver treba, samozrejme, dodať, že určite nezabúdajte ani na vaše ratolesti. Práve deti si tieto dni s radosťou užívajú na slnku a v prírode. Koža je však od detstva ten najcitlivejší orgán a každé spálenie zostáva v nej zapísané navždy. Chráňte ich teda pred zdravotnými problémami (rizikom rakoviny kože) v budúcnosti rovnako ako samých seba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #pokožka #opaľovacie prípravky

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...