Strieborné šperky treba pravidelne čistiť. Ako to zvládnete aj doma?

So striebornými príbormi dnes jedáva len pár domácností, ale keď príde reč na šperky, tie zo striebra sa nájdu v nejednej domácnosti.

16.05.2020 08:00
šperky - charakter Foto:
Vyčistiť miernejšie znečistené striebro môžete napríklad aj v roztoku z teplej vody a saponátu.
debata

Samozrejme, spolu s nimi prichádza často aj problém, ako sa o ne starať, aby vyzerali stále žiarivo a ako nové. Pri striebre je najčastejším problémom začernutie kovu alebo strata lesku. Najmä pri dennom nosení drobných šperkov, ako sú náušnice, náramky, prstene či retiazky, sa na stave striebra podpisuje každodenné nosenie, kontakt s kožou, nečistoty okolia, ale aj pot a maz.

Niektorí z nás si už zvykli pravidelne nosiť šperky na vyčistenie do klenotníctva či predajne s cennými kovmi. Podobnú aktivitu však zvládneme aj doma.

Najideálnejším pomocníkom je, samozrejme, špecializovaný prípravok na čistenie striebra. S ním ide čistenie skutočne ľahko a šperky vyzerajú po chvíľke ako nové. Vyčistiť miernejšie znečistené striebro však môžete napríklad aj v roztoku z teplej vody a saponátu, ktorý rozmiešate v menšej miske tak, aby sa vytvorili bublinky. Šperky ponoríte do roztoku a necháte nejaký čas pôsobiť, následne opláchnete vodou a dočistíte pomocou jemnej handričky s mikrovláknami.

Mnoho žien už určite vyskúšali aj trik čistenia so sódou bikarbónou alebo so zubnou pastou. Pri nich však odborníci upozorňujú, že môže dôjsť k poškodeniu drahého kovu. Preto si čistenie s nimi rozmyslite.

Rituál čistenia sa odporúča absolvovať aspoň raz mesačne. Tak máte záruku, že sa vaše „čačky“ budú naozaj lesknúť. V prípade, ak ich nenosíte, ukladajte ich na tmavé miesto mimo dosahu slnka a pri nosení sa zase vystríhajte kúpania s nimi či napríklad striekania parfumu priamo na kov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čistenie #striebro #šperk

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...