Pozor na nebezpečné kozmetické výrobky! Týmto maskarám sa vyhnite

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky v Európskej únii.

05.05.2020 08:31
Maskara Foto:
Pri nákupe maskary buďte obozretná.
debata (1)

Do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (Rapex) ich nahlásili kontrolné orgány v Litve, vo Francúzsku a v Španielsku.

Potenciálne nebezpečnými pre zdravie sú maskary s názvom Beauty Waterproof Mascara Intense Black, Long Lasting 4D Mascara Waterproof a Big Lashes Mascara Waterproof od čínskej značky Ddonna. Problémom všetkých troch produktov je prítomnosť aeróbnych baktérii, plesní a kvasiniek. „Výrobok predstavuje mikrobiologické riziko a nie je v súlade s požiadavkami normy pre výrobky určené na aplikáciu do oblasti očí,“ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Hygienici označili za potenciálne zdraviu škodlivé aj manikúrové pero Stylo french manucure z Nemecka. Vo výrobku sa nachádza látka Methylisothia­zolinone, ktorá je povolená iba v zmývateľných výrobkoch. Používanie pera môže spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb.

Vo farbe na tetovanie Solid Ink v odtieni Salmon zistili hygienici prekročenie maximálneho povoleného množstva stanoveného pre nečistoty niklu. Produkt pochádza zo Spojených štátov amerických.

Je možné, že sa uvedené výrobky vyskytujú aj v Slovenskej republike, upozornil Mikas.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kozmetika #maskara #nebezpečné výrobky

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...