Citlivá pleť pod rúškom trpí! Pozor na aviváž aj umelé materiály. Toto pomôže...

O tom, že v dnešných časoch môže naša pokožka trpieť omnoho viac ako inokedy, sme už písali. Dôvodom je nutnosť nosiť ochranné rúško, ktoré zakrýva ústa aj nos.

30.04.2020 01:40
žena, mesto, rúško, ochrana Foto:
Nosenie rúška sa môže podpísať na stave podráždenej a začervenanej pokožky.
debata (3)

Odborníci zhodne vyhlasujú, že takýto doplnok na tvári sa môže podpísať na zhoršení stavu kožných ochorení, zvýšiť tvorbu akné (drobných vyrážok aj čiernych komedónov) alebo spôsobiť začervenanie a vysušenie pleti. Dokonca môže dôjsť k drobným zápalovým procesom, ktoré sa prejavia tenučkými žilkami.

Na čo si dať pozor?

Ak používate jednorazové zdravotnícke rúško, ktoré najneskôr po troch hodinách vymeníte, vaša pleť by mala situáciu zvládnuť bez ujmy. Faktom však je, že aj pre nedostatok rúšok v úvode epidémie, sa mnohí Slováci a Slovenky vynašli a nechali si zhotoviť rúška látkové, prípadne ich sami doma zhotovili. Za kreativitu a šikovnosť jednotku s hviezdičkou, ale horšie to bude s pokožkou.

Ak látkové rúška nosíte na tvári dlhší čas, práve vďaka nim sa môže stav pleti zhoršiť. Prvým problémom môže byť materiál – určite nesiahajte po inom ako je bavlna. Pod umelými materiálmi pokožka nemôže dýchať, vysušuje sa, začervená, množiť sa môžu nedokonalosti.

Denné sérum pre alergickú a ultracitlivú pleť...
Pleťový krém Mixa Anti-Redness pleť intenzívne...
+3Termálny čistiaci balzam od Omorovicze sa po...

Pre pleť môže byť agresorom aj prací prášok alebo aviváž, ktoré ste použili pre praní (a dezinfekcii). Rúška teda perte bez aviváže na vysokej teplote a následne ich suchým teplom (bez naparovania) prežehlite viackrát. Tak by ste mali úplne eliminovať riziko a zároveň kožu neohrozíte pracími prípravkami.

Kožná lekárka Hana Zelenková priznala, že za posledné týždne vyšetrí denne troch až štyroch pacientov v súvislosti s reakciou na nosenie rúška. Poukazuje to nepochybne aj na fakt, že mnoho ľudí momentálne čelí citlivej a podráždenej pokožke. „Pacient príde s tým, že má pod rúškom a na nose začervenanú kožu, ktorá ho, samozrejme, veľmi svrbí a tým pádom nemôže v noci spávať. Je dobré použiť dezinfekčné alebo detské mydlo, jednoducho prípravky, ktoré odporučí dermatológ. Určite nie žiadne hormonálne prípravky a podobne,“ tvrdí kožná lekárka.

Najrizikovejšou skupinou sú pacienti napríklad so seboroickou dermatitídou, akné alebo rosaceou, keďže pod rúškom sa im zhoršujú zápalové prejavy. „Vtedy je potrebné použiť nejaký liehový prípravok na vyčistenie a špeciálne produkty, ktoré pacient môže bez rizika používať. U niektorých pacientov je potom potrebné aj dávať lieky na svrbenie, takzvané antihistaminiká. Samozrejme, v prípade veľmi zhoršeného stavu je potrebné dať aj lokálne antibiotiká. Ide o to, aby sa človek naučil správne fungovať s rúškom,“ hovorí Zelenková.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pleť #pokožka #citlivosť #podráždenie #koronavírus #ochranné rúško

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...