Z ochranných rúšok sa stáva módna záležitosť! Dobyjú aj móla a večierky?

V posledných týždňoch, keď sa svet kvôli pandémii koronavírusu obrátil hore nohami, začali aj v Spojených štátoch hrať veľkú rolu ochranné rúška.

24.04.2020 13:02
Billie Eilish Foto: ,
Speváčka Billie Eilish možno ani netušila na tohtoročnom ceremoniáli cien Grammy, že z ochranného rúška na tvár sa stane "módny trend".
debata (12)

Z pôvodne skromných ochranných potrieb sa ale postupom času stala vysoko módna záležitosť, napísala agentúra Reuters. Vyskytujú sa v mnohých štýloch a vzoroch a čoskoro sa namiesto tričiek stali novým skvelým spôsobom – či už pre hasičov, fanúšikov basketbalu, punkerov či milovníkov mačiek – ako povedať svetu, čo majú radi.

„Ľudia sú kreatívni, pokiaľ ide o rúška. Milujem tú ich osobitosť,“ hovorí hudobník Johnny Pisano, ktorý o rúška doplnil vlastný rad tričiek a predáva ich fanúšikom na internete. Je na nich stvárnený on sám vo svojom klasickom postoji na pódiu.

Fanúšik s maskou v dave na 21. ročníku...
Muž s helmou na tvári a ochranným rúškom v...
+19Maska oficiálneho predstaviteľa mesta Manila na...

Podľa prieskumu inštitútu Ipsos pre televíznu stanicu ABC News, ktorý bol zverejnený 10. apríla, nosí v USA ochranné rúško na verejnosti 55 percent dospelých.

Ochrana tváre je teraz povinná v mnohých amerických obchodoch s potravinami, s vínom aj v lekárskych ordináciách a mnoho ľudí ich začína nosiť aj zakaždým, keď odídu z domu a vedia, že by sa mohli dostať s niekým do kontaktu.

Dopyt po ochranných pomôckach pomáha uspokojiť aj čalúnnický obchod v Glastonbury v štáte Connecticut. Pre šitie rúšok začal využívať látky, ktoré má k dispozícii. A priania zákazníkov sú rôzne, od látok s plameňmi pre hasičov až po mačiatka pre milovníkov mačiek, hovorí manažér obchodu Jose Moncada.

Belgický policajt s ochranným rúškom, ktoré si... Foto: SITA/AP, Daina Le Hardic
Belgický policajt s ochranným rúškom, ktoré si vzal na počesť stretnutia s belgickou kráľovnou. Belgický policajt s ochranným rúškom, ktoré si vzal na počesť stretnutia s belgickou kráľovnou.

Aj basketbalová NBA a ženská basketbalová liga WNBA začali oficiálne predávať pokrývky tváre, na ktorých sú vyobrazená logá všetkých 30 mužských tímov a 12 ženských. Rúško stojí 15 eur a zárobky z predaja by mali pomôcť charitatívnym organizáciám Feeding America v USA a Second Harvest v Kanade.

Ak sa povinnosť nosiť masky pretiahne aj do jesennej módnej sezóny v New Yorku, ktorý je ohniskom súčasnej pandémie a taktiež aj hlavným mestom pre udávanie trendov, niektorí komentátori očakávajú, že koronavírusová móda bude mať farbu čiernu. Práve takú totiž teraz módni influenceri preferujú.

Iní naopak predpovedajú, že „najhorúcejšie“ rúška sa v tejto neistej dobe budú riadiť heslom: Čo je pestré, je krásne. Takže trendy budú kvetinové motívy, hadia koža či najrôznejšie logá.

„Rúška sa stanú zdravotným doplnkom, ktorý má veľkú moc a zároveň doplní váš celkový vzhľad,“ uviedla Avril Grahamová, módna redaktorka z časopisu Harper Bazaar. „Možno sa budú nosiť aj večerné elegantné rúška, ktoré budú doplnkom k dlhým šatám či koktejlkám. Sociálny odstup bude potrebné dodržiavať zrejme dlhé mesiace,“ dodala.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #móda #New York #trend #koronavírus #ochranné rúško

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...