Ako dlho sa dokáže koronavírus udržať na vlasoch?

K základným hygienickým opatreniam, ktoré sú nanajvýš aktuálne v čase výskytu ochorenia COVID-19 by mala patriť aj zvýšená starostlivosť o pokrývku hlavy.

12.04.2020 16:00
vlasy, starostlivosť, kozmetika Foto:
Pokiaľ ide o vlasy a COVID-19, rizikom môže byť holičstvo alebo kaderníctvo.
debata

Vedci tvrdia, že zachytenie nebezpečného vírusu nie je v prípade koruny krásy také výrazné ako je to pri odevoch, veciach a iných povrchoch.

Čistota už nie je pol života, ale celý

Umývanie rúk, dezinfekcia a dôkladná osobná hygiena. Ide o opatrenia, ktoré dokážu ochrániť pred nakazením sa koronavírusom. Odborníci odhadujú, že vírus môže za určitých okolností prežiť hodiny až dni v závislosti od povrchu, na ktorom sa zachytil. Napríklad, ak je takýmto povrchom nehrdzavejúca oceľ alebo plasty, koronavírus tam môže prežiť aj dva či tri dni. Vedci sa zatiaľ príliš nezaoberali tým, za akých podmienok prežíva vírus vo vlasoch. Riaditeľ Yale Institute for Global Health Saad Omer tvrdí, že zatiaľ neexistujú dôkazy o tom, že koronavírus prebýva vo vlasoch. A ak áno, tak minimálne.

Stačí prirodzená ochrana?

Saad Omer sa domnieva, že vo vlasoch prečkajú čiastočky COVID-19 omnoho kratšie ako na iných materiáloch či povrchoch. „Vírus zvyčajne prebýva vo vlasoch kratšie ako je to napríklad na hladkých povrchoch,“ vysvetlil. Podľa dermatológa z Fakulty lekárstva a zdravotníctva Georga Washingtona Adama Friedmana pôsobí mastenie pokožky hlavy a vlasov proti zachytávaniu sa spomínaného vírusu v prameňoch pokrývky hlavy. Telesný olej, ktorý sa vylučuje pórmi pokožky hlavy funguje ako prirodzený ochranný prostriedok proti koronavírusu. „Tieto oleje majú určité antibakteriálne vlastnosti proti vírusom a baktériám, ktoré sa môžu držať na vlasoch,“ zdôrazňuje.

Pomôže premastenie vlasov

V tomto prípade je tiež dôležité rozlišovať, či sa vírus udrží na vypadnutých vlasoch, alebo tých, ktoré sa pevne držia na pokožke hlavy. Vírus podľa odborníkov dlhšie prečká práve na vypadnutých vlasoch. „Nemôžeme sa však spoliehať iba na oleje, ktoré vytvára naše telo, a to najmä preto, že je to u každej osoby odlišné. Najlepším spôsobom ako zostať v bezpečí je preto časté umývanie vlasov. Pri použití šampónu existujú povrchovo aktívne látky, molekuly, ktoré sa viažu na nečistoty, baktérie a vírusy a dôkladne ich odstránia,“ vysvetľuje Friedman.

Vraj stačí jedno umytie denne

Obidvaja odborníci sa zhodujú, že nie je potrebné umývať si vlasy niekoľkokrát za deň, úplne postačí jedno umytie denne. „V prípade vlasov nejde o to isté ako pri umývaní rúk. Vírus sa zo špinavých rúk dostane do tela cez sliznice, ktorých sa dotkneme špinavými rukami,“ uzatvára vedec z americkej lekárskej faktúry. V období výskytu koronavírusu po celom svete zároveň odporúčajú vyhýbať sa kaderníckym salónom. „Pokiaľ ide o vlasy a COVID-19, skutočným rizikom je holičstvo alebo kaderníctvo, kde je kaderník v oveľa užšom kontakte so zákazníkom,“ uzavrel Friedman.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #vlasy #koronavírus #Covid-19 #umývanie vlasov

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...