Vajíčka 3-krát inak! Viete, že poklady Veľkej noci môžete využiť aj takto...?

Veľkú noc síce budete musieť prežiť v domácom prostredí a bez návštevy príbuzných či kamarátov. Určite sa však nezaobíde bez symbolu jari - bez vajíčok.

09.04.2020 11:00
vajíčka Foto:
Zvýšili vám vajíčka? Môžete ich využiť aj takto?
debata

Či sa už rozhodnete upiecť koláč, uvariť ich natvrdo k šunke alebo len k veľkonočným raňajkám, jedno je isté – spotreba vajíčok sa v týchto dňoch nepochybne zvýši. Táto nutrične vysoko hodnotná potravina však má viacero využití – možno aj takých, o ktorých ste ani netušili. Takže, nech sa páči, najvyšší čas vyskúšať to „naostro“.

Vlasy aj pleť

Pri vyfukovaní vajíčok, ktoré chcete ozdobiť na veľkonočný stôl sa určite nájde vo vašej domácnosti vaječné bielko alebo žĺtok navyše. Ak ich nepoužijete do koláčov, neváhajte a skúste to s maskou na vlasy či pleťovou maskou. V prípade kaderí je dobré rozmiešané vajíčko dôkladne vmasírovať do prameňov a tiež do vlasovej pokožky. Nechajte pár minút pôsobiť a následne starostlivo vymyte vlažnou vodou a následne ešte jemným ošetrujúcim šampónom.

Ak chcete vajíčka použiť na pleť, majte na pamäti, že fungujú pre niekoľko typov pleti. Suchá koža ocení hydratujúce vaječné žĺtka, kým pre mastnú pokožku je lepšie použíť len vaječné bielka zmiešané s trochou citrónovej šťavy, medu alebo hnedého cukru. Prípravíte si tak efektívny píling. Celé vajíčko môžete použiť v prípade masky, ktoré pleti navracia sviežosť a najmä jas. Nechajte ju pôsobiť zhruba polhodinku.

Dekorácia

Hoci do Veľkej noci to už asi nestihnete, môžete si jej idylku pokojne predĺžiť. A využiť škrupiny z vajec ako dekoratívne mini črepníky pre zelenú dekoratívnu trávu alebo aj jedlú pažítku. Stačí vložiť pár gramov zeminy, semienka trávy a navlhčiť vodou. Opäť platí, že vďaka nutričným vlastnostiam škrupiny sa zlepší a zrýchli proces rastu. Už za pár dní tak budete mať v mini škrupinkách trsy zelenej trávy. Môžete si s nimi vyzdobiť stôl, alebo ju neskôr presadiť do väčšieho črepníka či prípadne do záhrady.

Kompost

Chystáte sa sadiť kvetiny na balkóne? Možno dokonca mrkvu či cibuľku alebo malé paradajkové priesady? V tom prípade budete určite potrebovať aj výživný kompost. Ku slovu sa dostávajú aj vajíčka, respektíve ich škrupiny, ktoré sú plné vápnika a skvelo stimulujú rast v kvetináčoch, ak ich premiešate do zmesi vlastného hnojiva. Prípadne ich môžete pridať k už hotovému hnojivu z obchodu. Škrupiny stačí vložiť do sáčku a podrviť ich tĺčikom na mäso, prípadne prejsť po nich párkrát valčekom na cesto. Prášok, ktorý vznikne, zmiešajte s kompostom pre rastliny.

Video
Veľmi jednoduchá nátierka vhodná na raňajky či olovrant.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Vajíčková nátierka na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #vajce #Veľká noc #použitie #kompost

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...