Stres, napätie či strata koncentrácie? Skúste to s vôňami, dokážu zázraky

Ak trávite doma celé dni, vlastne už týždne, môže sa vám zdať, že toto prostredie vás unavuje a vyčerpáva. Ako to zmeniť?

03.04.2020 07:00
Parfum, vône, voňavka, shutterstock Foto:
Aromaterapia v procese uvoľnenia výrazne pomôže.
debata

Skúsiť môžete pár trikov, ktoré pomôžu priniesť do vášho príbytku pocit relaxu a uvoľnenia. Vychádzajú z princípov aromaterapie.

Voňavý štart aj záver

Hneď zrána sa dokážete naladiť na nový deň, ktorý prináša výzvu zvládnuť pracovný nápor home-office, rituál každodenného cvičenia pred televíziou či manažovanie pracovných a rodinných povinností zároveň. Neuveríte, ale už správne zvolená vôňa sprchového gélu či šampónu pri rannej sprche zvládne veľké veci. Na prebratie a energiu používajte prípravky s obsahom vonných olejov z borievky či nezameniteľného neroli. Ak naopak túžite po upokojení, pri večernej sprche či kúpeli voľte jemné krémové prípravky s nevtieravými vôňami levandule, rumančeka, šalvie či medovky. Okrem umývacích prípravkov môžete voliť aj krémy či ošetrenie pleti, ktoré okrem benefitov pre pokožku fungujú aj ako benefit pre myseľ pomocou vône.

Vonná sviečka

Ak patríte k ich fanúšikom, určite nejaké doma máte. Ak nie, potom je najvyšší čas. Jemná a príjemná vôňa dokáže v interiéri zázraky. Nabudí vás, alebo naopak upokojí, dokáže prospievať aj v prípade meditácie či cvičenia. Využívať ich môžete počas pracovných chvíľ, keď si sviečku postavíte blízko pracovného miesta s počítačom, azda ešte lepšie je zapáliť si ju večer po práci a dopriať si chvíľu ticha, relaxácie a uvoľnenia. Základom je vybrať si príjemnú vôňu, pričom inšpirácie sa môžu pohybovať v širokých mantineloch. Ak túžite po jemnom upokojení, skúste napríklad santalové drevo, levanduľu či kombináciu pačuli a rozličných korenín. Ak chcete priniesť do svojho príbytku trošku prírody, siahajte po „zelených“ trávnatých vôňach či ovocných a kvetinových nótach.

Bytový sprej Byredo Tree House prináša spojenie...
Aromaterapeutický kúpeľový a sprchový olej...
+4Bytový difuzér Parks London, vôňa Olive and...

Bytová vôňa/difuzér

Sviečky majú svoj upokojujúci a meditatívny rozmer aj vďaka plamienku, ktorý sa v neskorších hodinách dňa odráža od steny. Pri difúzeroch a bytových vôňach ide o príjemnú arómu, ktorá vás sprevádza od rána do večera. Správne zvolená dokáže nabudiť do pracovného procesu, odborníci odporúčajú napríklad vôňu kadidla (pozor, nie veľmi ťažkú!), ktorá pomáha pri koncentrácii. Ak chcete regulovať intenzitu difúzerov, uberte alebo pridajte drevené špajdličky, pomocou ktorých sa vôňa roznáša do celého bytu a ktorú sú zvyčajne pribalené v balení.

Vonné oleje

Pre upokojenie, povzbudenie, stimuláciu koncentrácie, ale dokonca aj na povzbudenie duševnej (a s ňou aj fyzickej) imunity sú ako stvorené vysoko koncentrované vonné oleje. Ich vôňa je prepojená priam s naším mozgom a dokážu spúšťať v našej mysli rôzne emócie. Kvalitné oleje s vysokou koncentráciou vonnej zložky stačí používať po kvapkách. Jednu alebo dve si kvapnite do dlaní, ktoré ste predtým trením o seba nahriali. Priložte k tvári a nadýchajte sa vône z vašich dlaní. Takto môžete myseľ upokojiť, nabudiť ale tiež pomôcť napríklad zlepšiť dýchanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Telo #vôňa #doma #izolácia #aromaterapia #myseľ

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....