Parfumy nahradili mydlá, namiesto luxusných šiat sa šijú obleky a rúška

Iba pred pár dňami sme priniesli materiál o tom, ako slovenskí dizajnéri pomáhajú v aktuálnej situácii súvisiacej s epidémiou koronavírusu. Na nedostatok ochranných rúšok zareagovali po svojom - vlastnou výrobou.

25.03.2020 00:00
Prada Foto:
Talianska značka Prada pracuje vo svojej továrni v Montone na produkcii tisícov ochranných rúšok aj oblekov pre zdravotníkov.
debata

To, čo sa v tunajšom priestore a za slovenských podmienok dá robiť, bohužiaľ, len v malom, naberá celkom iné obrátky za hranicami, kde pôsobia veľké módne značky či obchodné skupiny združujúce pod sebou výrobcov odevov či parfumov.

Ešte začiatkom týždňa informovali zástupcovia spoločnosti LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) o tom, že zaplatia objednávku 10 miliónov ochranných rúšok z Číny. Pôjde o tovar v hodnote päť miliónov eur a skupina, ktorá zastrešuje napríklad spomenutú značku Louis Vuitton či módny dom Dior, chce takto pomôcť francúzskej vláde v boji s koronavírusom. Celkový počet objednaných rúšok je až 40 miliónov kusov, všetky ďalšie však už bude v jednotlivých etapách dodávok platiť francúzsky štát.

Spoločnosť LVMH je práve vo Francúzsku jednou z najaktívnejších, odkedy sa téma svetovej pandémie stala témou číslo 1. Ešte pred spomenutou objednávkou rúšok sa rozhodli pomáhať veľmi prakticky. V laboratóriách a továrňach, v ktorých bežne vznikajú ich luxusné parfumové línie, sa už vyrábajú dezinfekčné prostriedky, ktoré následne dostanú zdarma francúzske nemocnice. Mydlá a dezinfekčné gély na báze vody a alkoholu pre zdravotníkov budú vznikať aj na výrobných linkách značiek ako Garnier či La Roche Posay. S výrobou ochranných pomôcok plánuje začať aj konkurečná skupina Kering, ktorá vlastní napríklad ateliéry ako Balenciaga či Saint Laurent.

Zoznam slávnych mien, ktoré nasledovali ich príklad, či sami sa iniciatívne rozhodli pomáhať, je však omnoho širší. Už od minulej stredy sa v továrni v Montone, v talianskom regióne Perugia, vyrába objednávka 80-tisíc ochranných oblekov a 100-tisíc ochranných rúšok, ktorými sa rozhodlo vlastnej krajine pomôcť vedenie značky Prada. Továreň ponechali otvorenú len s týmto účelom a celá dodávka by mala byť skompletizovaná do 6. apríla tohto roka. Časť zhotovených ochranných pomôcok sa už distribuuje.

Vo výpočte veľkých hráčov na trhu, ktorí reagujú na aktuálnu situáciu promptne a materiálnou pomocou, sa objavuje aj spoločnosť H&M Group (zahŕňa značky ako H&M, Cos či Other Stories) či španielsky Inditex (Zara) – obe majú v pláne využiť sieť vlastných tovární a tiež logistické zručnosti fungovania, aby vyrábali a zabezpečovali distribúciu ochranných rúšok či oblekov a pomôcok pre zdravotníkov.

Podobne na situáciu zareagovali už aj za Atlantikom. V boji s epidémiou sa rozhodli pomôcť veľké firmy, ale aj menšie dizajnérske ateliéry. Značka Los Angeles Apparel, za ktorou stojí zakladateľ American Apparel Dov Charney, vyrába zdravotnícke pomôcky už pár týždňov. Potrebu vycítil už v čase, keď sa len množili správy z Číny. Momentálne má ambíciu produkovať týždenne 300-tisíc prateľných ochranných rúšok a 50-tisíc odevov pre zdravotníkov. Medzi návrhármi, ktorí namiesto tvorby odevov momentálne šijú ochranné rúška na tvár, je napríklad aj Christian Siriano.

Miláčik newyorskeho Fashion Weeku pre portál The Cut uviedol, že si uvedomuje, že jeho rúška neplnia zdravotnícke štandardy pre prácu v prvej línii s nakazenými. „Sú však určené pre všetok ostatný personál v nemocniciach, od ktorého je momentálne požadované, aby nosil ochranné rúška,“ vysvetlil. Dodal tiež, že nevníma ochranu tváre ako módny doplnok. „Nechcem, aby vyzerali šik, nerobím módne doplnky. Majú pomôcť. Sú biele, aby sa ľahko prali aj na vysokých teplotách,“ komentoval ešte Siriano.

Práve módny sektor a svet luxusného tovaru môže naozaj poriadne doplatiť na súčasný stav vo svete – kamenné obchody sa zavreli, predaje výrazne spomalili a náklady na prevádzku sú stále obrovské. Reakcie predstaviteľov módneho priemyslu však nepochybne zohrajú dôležitú rolu v tom, či sa na bojovom fronte s koronavírusom objaví viac obetí, alebo či z neho môžeme vyjsť víťazne. A po víťazstve príde možno znovu čas na trochu luxusu a utrácania za „značkové“ pôžitky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #H&M #výroba #Prada #zdravotnícke pomôcky #Christian Siriano #LVMH #módny tvorca #ochranné rúška

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...