Mólo pod vodou, 200-členný zbor aj punkový balet: Toto je 5 prehliadok, ktoré treba vidieť!

Pred pár dňami sa v Paríži skončil maratón módnych prehliadok. Už tradične štartoval pred bezmála mesiacom v New Yorku a predstavil vízie módnych domov a dizajnérov na sezónu jeseň a zima 2020.

06.03.2020 07:00
debata
Prehliadka značky Moschino v Miláne. Foto: SITA/AP, Domenico Stinellis
Prehliadka značky Moschino v Miláne. Prehliadka značky Moschino v Miláne.

Klasické prehliadky striedali butikové a intímnejšie prezentácie a k tým sa zas pridávali veľkolepé a dychberúce šou, ktorých výprava sa blížila priam k spojeniu módy s umeleckými performance. Práve v tomto duchu rozhodne stojí za spomenutie niekoľko mien, ktoré v aktuálnom svete módy nezabúdajú ani na víziu a posolstvo.

Odevy nie sú len o predaji a úspechu jednotlivých ateliérov, mnohé kolekcie a ich myšlienka, zdroj inšpirácie či spôsob prezentácie sa stávajú zároveň nositeľom reflexií na aktuálnu situáciu vo svete, či už ide o politické, ekonomické, spoločenské aj medziľudské kontexty.

zväčšiť Prehliadka značky Gucci s kolekciou Jeseň-Zima... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Prehliadka značky Gucci s kolekciou Jeseň-Zima 2020. Prehliadka značky Gucci s kolekciou Jeseň-Zima 2020.

V tomto smere za zmienku určite stálo hneď niekoľko slávnych mien. My sme vybrali päťku tých, ktoré by ste určite v preplnenom svete módnej produkcie prehliadnuť nemali. Stojí za to prezrieť si aj priložené videá.

Balenciaga

Napriek tomu, že sa z francúzskej značky stal až príliš veľký miláčik ulice a generácie mileniálov, ktorá napriek túžbe po výnimočnosti často spadá do pouličnej „značkovej“ uniformity, sa prezentácia s kolekciou Jeseň-Zima 2020 nedá nazvať inak ako uhrančivá. Modelky a manekýni pripomínajúci démonov či mimozemšťanov, alebo akýchsi predstaviteľov podivnej sekty (inšpiráciou bola aj estetika religióznych odevov) kráčali po móle naplnenom vodou. Prvé dva rady sedadiel pre hostí zostali ponorené pod vodou, v čom sa jasne objavoval odkaz na globálne otepľovanie aj enviromentálne hrozby blízkej budúcnosti. Na plátne umiestnenom nad hlavami modeliek sa potom premietali apokalyptické obrazy ohňa, dymu či smogu, ktoré ešte podkresľovala démonická hudba.

Louis Vuitton

Skutočný spektákel, v ktorom sa minulosť stretáva s budúcnosťou. Dizajnér Nicolas Ghesquiére tento rok spoločne so značkou Louis Vuitton drží patronát nad výstavou v Metropolitnom múzeu, ktorej témou je čas a móda, ktorá obstojí v jeho toku a zmenách, ktoré prináša. Na mólo tak poslal modelky odeté do kombinácií, v ktorých niektoré odevy pôsobili ultramoderne a športovo, iné nezapreli jasnú historickú inšpiráciu a citovali niekoľko dôležitých období z histórie. K tomu všetkému sa celá šou odohrávala pred tribúnou s dvestočlenným speváckym zborom oblečeným do historických kostýmov z rozličných ér. Postarala sa o ne kostýmová dizajnérka Milena Canonero.

Moschino

História bola jasným zdrojom inšpirácie aj pre Jeremyho Scotta. Dizajnér si zaspomínal na Mariu Antoinettu a dekadentno-frivolné obdobie čias tesne pred Francúzskou revolúciou. Modelky kráčali v masívnych širokých vystužených sukniach, ktoré však Scott skrátil na minidĺžku. Premávali sa po zrkadlovom móle a pod kryštálovými chandeliermi. Nechýbali parochne týčiace sa do výšky, výrazné líčenie a šperky, ale aj šaty imitujúce podobu torty, ktoré pripomenuli slávny výrok neslávne končiacej Antoinnetty. „Dajte im najesť koláčov!“ Na pohľad efektné a zmyselné, provokujúce aj hravé.

Gucci

Kritika síce novú kolekciu dizajnéra Alessandra Micheleho prijala rozporuplne, jej prezentácia však bola nepochybne výnimočná. Priamo pred zrakmi pozvaného publika prebehla prezentácia novej kolekcie uprostred masívneho kruhového pódia. Hostia mali možnosť sledovať samotný proces príprav modeliek, fitting a obliekanie, aby sa potom mohli pozrieť na jednotlivé kreácie, keď sa modelky vybrali na okraj rotujúcej scény a nechali sa obdivovať či skúmať pohľadmi ako voskové figuríny vo výklade.

Marc Jacobs

Americký dizajnér nepotreboval veľa a predsa si podmanil mnohých návštevníkov svojej prezentácie, ktorá sa konala v newyorskom Park Avenue Armory. Šou začala kratučkým tanečným vystúpením slávnej tanečnice a choreografky Karole Armitage, ktorú prezývali v 80-tych rokoch aj punková balerína, po nej scénu s drevenou podlahou zaplnila skupina tanečníkov a, samozrejme, modelky. Tie freneticky korzovali po scéne krížom krážom pomedzi tancujúce aj „inštalované“ tanečnice a tanečníkov v pózach a predviedli výrazne nostalgickú kolekciu ovplyvnenú estetikou módy 60-tych rokov a šatníkov ikon ako Jackie Kennedy.

Model Gigi Hadid na milánskej prehliadke značky...
Modelka Stella Maxwell na milánskej prehliadke...
+4Topmodelka Kaia Gerber na milánskej prehliadke...
Modelka predvádza jednu z kreácii v rámci...
Modelka predvádza jednu z kreácii v rámci...
+9Speváčka Miley Cyrus sa objavila na prehliadke...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Balenciaga #Marc Jacobs #móda #Gucci #trend #Louis Vuitton #prezentácia #Moschino

+ Nezabúdajte na hydratáciu, vaše telo ju nevyhnutne potrebuje.
Dôležité rozhodnutia prinesú očakávané zisky....

+ Humor nech vás neopúšťa a to za každých okolností.
V práci všetko zvládnete ľavou zadnou, nemáte sa čoho...