Počuli ste o červenom svetle proti vráskam?

Vrásky, strie a akné. S nedokonalosťami pleti, ktoré trápia nejednu ženu si dokáže poradiť svetlo. Ako funguje liečba svetlom, a to nielen pri kožných problémoch?

22.02.2020 16:00
citlivá pleť - pokožka - žena - úsmev Foto:
Každý druh alebo farba svetla má svoj špecifický účinok a dokáže preniknúť do inej hĺbky.
debata

Z histórie fototerapie

Liečbu svetlom poznali už v starovekom Grécku, Indii, Egypte a Číne. V domoch mávali takzvané slnečné kúpele a využívali tak pozitívne účinky slnka. Neskôr za liečbu svetlom získal Nobelovu cenu dánsky lekár Finsen, ktorý liečil kožné choroby. S vynájdením laserovej techniky došlo k prvému veľkému zlomu. Druhým zlomom bol objav biostimulačnej lampy s polarizovaným LED svetlom, ktoré dokáže nahradiť laserovú technológiu. „Liečba svetlom je všeobecne uznávanou fyzikálno-biologickou metódou. Využíva sa ako doplnková liečba pri rôznych zdravotných problémoch – poranenia, pooperačné stavy, ale aj pri rehabilitácií a v kozmetickom priemysle,“ vysvetľuje pre Pravdu Danka Černáková zo spoločnosti, ktorá sa zaoberá kozmetickými prípravkami.

Jazvy, strie vylieči červené svetlo

Liečba svetlom má široké využitie. Každý druh alebo farba svetla má svoj špecifický účinok a dokáže preniknúť do inej hĺbky. „Napríklad červené svetlo dodáva bunkám energiu a podporuje ich rast, pôsobí proti bolesti, posilňuje imunitný systém, dokáže aktivovať opravné mechanizmy. Využíva sa aj na stimuláciu akupunktúrnych bodov a spúšťa samoliečebné procesy. Výhodou je, že nemusíme poznať presné umiestnenie akupunktúrnych bodov. Infračerveným svetlom sa ošetrujú poranenia mozgu, pomáha pri problémoch s nervami, pri bolestiach chrbta a kĺbov,“ opisuje účinky fototerapie. Červené svetlo pôsobí aj na regeneráciu pokožky, vďaka čomu pomáha pri jazvách, na strie, ale aj na vrásky. V prípade problémov s akné sa používa kombinácia modrého a červeného svetla. Zatiaľ čo modré svetlo pôsobí proti baktériám, ktoré spôsobujú akné, červené svetlo urýchli regeneráciu pokožky a stiahne rozšírené póry, čím zmenší životný priestor baktérií. Takisto je vhodná aj na problémy s pigmentovými škvrnami, začervenanie či podráždenie pokožky.

Poradí si s kožnými infekciami

Modré svetlo ma výrazný antibakteriálny a dezinfekčný účinok. V porovnaní s ostatnými svetlami ma najkratšiu vlnovú dĺžku, čo znamená, že má aj najmenší prienik do pokožky. „Je vhodné na ošetrovanie preležanín, zle sa hojacich rán, kožných infekcií alebo akné. Na pokožku pôsobí ochladzujúco, preto sa používa aj pri liečbe popálenín a horúčkových stavov. Na psychiku pôsobí uvoľňujúco, znižuje pocit strachu a pôsobí aj proti nespavosti,“ hovorí Danka Černáková, ktorá prezrádza viac o účinkoch svetla aj na stránke dixo.sk. Laserové ošetrenie odstraňuje rozšírené kožné cievky, bradavice či tetovanie. Ďalším takým známym použitím laseru je trvalá epilácia chĺpkov. Ale laser dokáže oveľa viac. Pomocou neho dokážu odborníci liečiť akné, herpes, zlepšuje sa ním hojenie rán, ale pomáha aj pri chronických ochoreniach a bolesti.

Ako fungujú biolampy?

Najmodernejším vynálezom sú biolampy, ktoré prešli dlhým vývojom. Kedysi zaberali veľký priestor a stretnúť s nimi sme sa mohli v zdravotníckych zariadeniach alebo v kozmetických salónoch. V súčasnosti sú biolampy malé skladné prístroje a cenovo dostupné. „Biolampy s polarizovaným svetlom vyžarujú koncentrované svetlo, ktoré preniká do pokožky. Každá farba svetla má svoje špecifické účinky na organizmus a preniká do rôznych vrstiev pokožky. V podstate môžeme účinok rozdeliť do troch kategórií. Regeneračný účinok je na podporu rastu a regenerácie buniek poškodeného tkaniva. Protizápalový pôsobí proti zápalom, opuchom, bolestiam a analgetický pôsobí proti bolesti,“ uzatvára Černáková pre Pravdu. Biolampa sa často používa aj v zimných mesiacoch, kedy ľudia trpia nedostatkom slnečného žiarenia. Pomáha liečiť zimnú melanchóliu či jesennú depresiu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strie #laser #vrásky #jazvy #červené svetlo #fototerapia #biolampy

+ Ak potrebujete odbornú pomoc, obráťte sa na odborníka.
Plňte si svoje sny nech to stojí čo to stojí, peniaze...

+ Zabudnite na stres a strach, pokúste sa to prekonať.
Budete robiť podvody, nečudujte sa keď to niekto urobí...