Povzbudí pružnosť pokožky
Vitamínu C sa väčšinou pripisuje jeho schopnosť posilňovať imunitný systém, bojovať proti vírusom či baktériám. Pri tomto silnom antioxidante, ktorý potláča oxidačný stres a tým aj prejavy starnutia pleti platí, že je voľbou číslo jeden pri skrášľovaní pokožky zvnútra. V ľudskom tele sa totiž produkuje bielkovina kolagén, ktorá zodpovedá za pružnosť a elasticitu pokožky. Ak je jej nedostatok, koža stráca vláčnosť, prosto starne. Samotný vitamín C podporuje tvorbu spomínaného proteínu a zároveň chráni kožu aj pred silným slnečným žiarením.
Čistí organizmus a dodáva energiu
Vynikajúcim zdrojom vitamínu C sú kivi, citrusové plody, bobuľovité ovocie, ale aj brokolica, koreňová a listová zelenina. Odporúčaná denná dávka vitamínu C by sa mala u fajčiarov pohybovať až na úrovni 100 mg, u nefajčiarov o polovicu menej. Vitamín C okrem pozitívneho vplyvu na pokožku pomáha pri naštartovaní vitamínu E v tele, zúčastňuje sa na tvorbe hormónov v nadobličkách. Rovnako sa podieľa na syntéze hormónu dopamínu, ktorý pomáha zlepšovať celkovú náladu a energiu každého z nás. V neposlednom rade chráni ľudský organizmus pred zaťažením ťažkými kovmi. Otráviť sa vitamínom C je nemožné. Pri vysokých dávkach sa vylučuje z tela v podobe moču.
Proti akné a tmavým fľakom
Vitamín A pomáha predchádzať vzniku akné a tmavo sfarbeným škvrnám na pokožke. Medzi výhody tejto mikroživiny patrí predovšetkým zvýšenie prietoku krvi v cievach, zlepšuje hydratáciu organizmu i pokožky, spomaľuje jej starnutie. Pozitívne účinky má aj pri poškodení pleti ultrafialovým žiarením. Ženy ocenia aj schopnosť vitamínu A zmierňovať tvorbu mazu na tvári. K potravinám, ktoré obsahujú vitamín A patria mrkva, oranžová, žltá a červená paprika, tekvica, brokolica, mango, marhule a zo živočíšnych produktov najmä pečeň. O sviežu pokožku sa postará aj vitamín mladosti. Omladzujúce účinky sa pripisujú vitamínu E vďaka jeho schopnosti chrániť bunky pre toxínmi, UV žiarením a starnutím.
Stop svrbeniu a suchej kože
Vitamín B2 (riboflavín) pomáha upokojovať suchú pokožku, zmierňuje svrbenie. Udržuje kožu hydratovanú a pomáha bunkám zbavovať sa nežiaducich látok. Typickými zdrojmi riboflavínu sú najmä vajíčka, brokolica, huby, sója, ale aj jogurty. Popri vitamínoch však netreba zabúdať ani na ďalšie dôležité živiny. Jednotkou v starostlivosti o pleť sú najmä takzvané zdravé tuky, známe pod názvom omega-3 mastné kyseliny. Zdravé tuky chránia bunkové membrány, udržujú pokožku vláčnu, bránia jej vysúšaniu a zabraňujú toxínom v poškodzovaní tkanív, najmä vplyvom slnečného žiarenia a nesprávneho životného štýlu. K rastlinným zdrojom omega-3 mastných kyselín patria najmä vlašské orechy, mandle, chia a ľanové semienka. Zo živočíšnych zdrojov potešia kvalitnými zdravými tukmi najmä mastné morské ryby, ako sú losos, sardinky, sleď či makrela.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Losos so špargľou Thomasa Puskailera na Varecha.sk