Ktoré vitamíny potešia v zime ženskú pleť?

Šité na mieru pre každú pleť. Do boja proti nedokonalostiam ženskej pokožky vyráža celý rad vitamínov. Ktoré výživné látky by sme si mali dopriať v zimných mesiacoch na zachovanie mladistvého vzhľadu?

02.02.2020 06:00
zima, tvár, pleť, pokožka, krém Foto:
Jednotkou v starostlivosti o pleť sú najmä takzvané zdravé tuky, známe pod názvom omega-3 mastné kyseliny.
debata

Povzbudí pružnosť pokožky

Vitamínu C sa väčšinou pripisuje jeho schopnosť posilňovať imunitný systém, bojovať proti vírusom či baktériám. Pri tomto silnom antioxidante, ktorý potláča oxidačný stres a tým aj prejavy starnutia pleti platí, že je voľbou číslo jeden pri skrášľovaní pokožky zvnútra. V ľudskom tele sa totiž produkuje bielkovina kolagén, ktorá zodpovedá za pružnosť a elasticitu pokožky. Ak je jej nedostatok, koža stráca vláčnosť, prosto starne. Samotný vitamín C podporuje tvorbu spomínaného proteínu a zároveň chráni kožu aj pred silným slnečným žiarením.

Čistí organizmus a dodáva energiu

Vynikajúcim zdrojom vitamínu C sú kivi, citrusové plody, bobuľovité ovocie, ale aj brokolica, koreňová a listová zelenina. Odporúčaná denná dávka vitamínu C by sa mala u fajčiarov pohybovať až na úrovni 100 mg, u nefajčiarov o polovicu menej. Vitamín C okrem pozitívneho vplyvu na pokožku pomáha pri naštartovaní vitamínu E v tele, zúčastňuje sa na tvorbe hormónov v nadobličkách. Rovnako sa podieľa na syntéze hormónu dopamínu, ktorý pomáha zlepšovať celkovú náladu a energiu každého z nás. V neposlednom rade chráni ľudský organizmus pred zaťažením ťažkými kovmi. Otráviť sa vitamínom C je nemožné. Pri vysokých dávkach sa vylučuje z tela v podobe moču.

Proti akné a tmavým fľakom

Vitamín A pomáha predchádzať vzniku akné a tmavo sfarbeným škvrnám na pokožke. Medzi výhody tejto mikroživiny patrí predovšetkým zvýšenie prietoku krvi v cievach, zlepšuje hydratáciu organizmu i pokožky, spomaľuje jej starnutie. Pozitívne účinky má aj pri poškodení pleti ultrafialovým žiarením. Ženy ocenia aj schopnosť vitamínu A zmierňovať tvorbu mazu na tvári. K potravinám, ktoré obsahujú vitamín A patria mrkva, oranžová, žltá a červená paprika, tekvica, brokolica, mango, marhule a zo živočíšnych produktov najmä pečeň. O sviežu pokožku sa postará aj vitamín mladosti. Omladzujúce účinky sa pripisujú vitamínu E vďaka jeho schopnosti chrániť bunky pre toxínmi, UV žiarením a starnutím.

Stop svrbeniu a suchej kože

Vitamín B2 (riboflavín) pomáha upokojovať suchú pokožku, zmierňuje svrbenie. Udržuje kožu hydratovanú a pomáha bunkám zbavovať sa nežiaducich látok. Typickými zdrojmi riboflavínu sú najmä vajíčka, brokolica, huby, sója, ale aj jogurty. Popri vitamínoch však netreba zabúdať ani na ďalšie dôležité živiny. Jednotkou v starostlivosti o pleť sú najmä takzvané zdravé tuky, známe pod názvom omega-3 mastné kyseliny. Zdravé tuky chránia bunkové membrány, udržujú pokožku vláčnu, bránia jej vysúšaniu a zabraňujú toxínom v poškodzovaní tkanív, najmä vplyvom slnečného žiarenia a nesprávneho životného štýlu. K rastlinným zdrojom omega-3 mastných kyselín patria najmä vlašské orechy, mandle, chia a ľanové semienka. Zo živočíšnych zdrojov potešia kvalitnými zdravými tukmi najmä mastné morské ryby, ako sú losos, sardinky, sleď či makrela.

Video
Spevák Thomas Puskailer pripraví lososa, tak ako ho jedávajú doma

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #akné #pleť v zime #suchá pokožka

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...