Pomôže vitamín E zmierniť strie?

Na pomoc popraskanej koži prichádza elixír mladosti. Vďaka blahodarným účinkom na ľudskú kožu sa vitamínu E zvyknú pripisovať priam zázračné účinky. Dokáže zabojovať proti nepríjemným poškodeniam pokožky. A aké má ďalšie výhody?

31.01.2020 14:00
mandľový olej Foto:
Medzi obľúbené kozmetické prípravky na strie patria oleje s obsahom vitamínu E.
debata

Keď sa rýchlo mení váha

Tehotenstvo, rýchly prírastok alebo strata hmotnosti. I napriek tomu, že je najväčší telesný orgán schopný prispôsobiť sa rýchlo meniacim sa podmienkam, na niečo predsa len nestačí. Na strie. Ak je pokožka zaťažená nadmerne a nestíha reagovať na nové kontúry tela, dochádza k poškodeniu podobnému jazvám, ktorého sa zbavujeme s veľkými ťažkosťami. Strie trápia najmä ženy, ktoré to pociťujú v partiách akými sú zadok, stehná, boky a brucho. Dokonca ani muži nezostávajú úplne odolní voči tomuto estetickému problému. Pokiaľ cvičia, rýchlo priberajú na hmotnosti, alebo sa snažia stratiť veľké množstvo podkožného tuku, strie sa u nich prejavia na stehnách, chrbte či podpazuší.

Éčko proti voľným radikálom

V prípade, že sa podujmeme na redukčnú diétu, mali by sme do svojho plánu na chudnutie zaradiť aj pravidelné ošetrovanie kože. Pokožka vďačí lepšej elasticite najmä spomínanému vitamínu mladosti. Vitamín E sa považuje za silný antioxidant, ktorý pomáha redukovať takzvaný oxidačný stres. Nadmerná produkcia nebezpečných radikálov v ľudskom organizme je vyvolaná nesprávnou životosprávou, nedostatkom pohybu a zlým životným prostredím. Medzi obľúbené kozmetické prípravky na strie patria oleje s obsahom vitamínu E. Pomáha však aj vytlačenie tobolky s týmto vitamínom na vatový tampón a následné natieranie na jazvami posiate miesta.

Domáci elixír mladosti

Samotná vitamínová kapsula obsahuje olej, pretože elixír mladosti sa zaraďuje spolu s vitamínmi A, K a D k vitamínom rozpustným v tukoch. Olej v končenom dôsledku zlepšuje vstrebávanie vitamínu E do pokožky. Prípravky s vitamínom E je vhodné používať pred spaním alebo najmenej tridsať minút pred akoukoľvek fyzickou činnosťou. Výborným zdrojom vitamínu mladosti sú jojobový a mandľový olej. Na prípravu domáce prostriedku proti striám sa používa z kapsuly vytlačený vitamín E, mandľový olej podľa veľkosti natieranej plochy pokožky a rovnaké množstvo jojobového oleja. Do zmiešanej tekutiny sa pridáva cukor, ktorý pomáha pri peelingu pleti. Mastné kyseliny z jojobového oleja prenikajú hlboko do pórov pokožky a mandľový olej dodáva pokožke potrebnú vlhkosť.

Chráni bunky pred rakovinou

Vitamín E je známy ochranou DNA a buniek. K typickým účinkom patrí ochrana tela pred tvorbou rakovinových buniek. Odborníci veria, že vitamín E zastavuje rast nádorov a zároveň posilňuje imunitný systém. Niektoré štúdie potvrdzujú, že vitamín E je pri pravidelnej aplikácii schopný zastaviť rast rakoviny kože. Pochvaľovať si ho môžu aj diabetici, ktorí vďačia vitamínu E za úpravu produkcie inzulínu a zlepšenie metabolizmu glukózy v krvi. Ďalšou výhodou je jeho schopnosť riediť krv, čím sa zabraňuje tvorbe nebezpečných zrazenín, ktoré môžu upchávať cievy. Nedostatok vitamínu E sa prejavuje predovšetkým poškodením nervov, svalov a zhoršenou imunitou. K hlavným zdrojom tejto mikroživiny patria rastlinné oleje, orechy, vajíčka, strukoviny, ale aj kapusta a špenát.

Video
Vzdali ste sa múčnych jedál a pečiva kvôli chudnutiu do plaviek?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #strie #vitamín E #mandľový olej

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...