Opálená pokožka aj v zime? Soláriu sa vyhnite, stačí trochu slniečka

Opaľovanie v zime? Áno, ale bez toho, že by sme vystavovali pokožku riziku. Kto nechce vyzerať v tomto ročnom období príliš bledý, má niekoľko možností.

29.01.2020 09:30
slečné lúče, slnko, opaľovanie, lyžovačka Foto:
Aj slnko na horách vás môže v zime opáliť. Určite by ste však nemali zabúdať na ochranný faktor.
debata

Umiernené vystavovanie sa slnku však zostáva pre produkciu vitamínu D tou najlepšou voľbou, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Umelá žiara lampy horského slnka nie je bezpečnejšia ako prirodzené slnečné lúče. Platí to tiež pre soláriá všetkého druhu. Je potrebné vedieť, že jediná návšteva solária môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny kože.

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) pridala v roku 2009 ultrafialové lúče B aj A, teda tiež tie vyžarované v soláriách, na zoznam preukázaných karcinogénnych látok, ktoré sú pre človeka nebezpečné.

A to rovno do prvej skupiny, v ktorej sú sú spolu so soláriami mnohé známe rizikové faktory pre rôzne druhy rakoviny, medzi nimi fajčenie, alkohol, azbest a radón. Ultrafialové lúče môžu byť negatívnym faktorom vzniku aj rozvoja metastáz kožných nádorov.

Pobyt v soláriách môže navyše spôsobiť ďalšie vážne problémy: ťažké popáleniny až do tej miery, že je potrebné vyhľadať prvú pomoc, mdloby spôsobené prudkou zmenou tlaku a poškodenie očí.

Opaľovanie, či už v soláriu alebo na slnku, prispieva k rýchlejšiemu starnutiu pleti. Vrásky, pigmentové škvrny spojené s vekom a povolená koža sa u toho, kto sa často a dlhodobo vystavuje ultrafialovým lúčom, objavujú skôr, než je bežné.

Časté využívanie solária môže znamenať zvýšenie počtu pieh a atypických kožných névov (nezhubných kožných útvarov rôznej veľkosti), ktoré majú rôznu farbu, tvar a štruktúru a ktoré majú znepokojujúcejšie charakteristiky v porovnaní s tými vznikajúcimi po intenzívnom slnení na prirodzenom slnku.

Ak navštívime solárium skôr, než sa vystavíme slnku, napríklad pred odchodom na dovolenku, neznamená to, že sme si vytvorili bezpečný základ proti spáleniu. Každé vystavovanie kože ultrafialovým lúčom, a predovšetkým každá popálenina, totiž poškodzuje DNA pokožky.

Horské slniečko či solárium tiež nelieči akné. Úžitok môže byť skromný a len časovo obmedzený, potom sa akné znovu zhorší, pretože sa zvýši upchávanie pórov. Mnohé lieky proti akné sa môžu dokonca stať toxickými vo chvíli, keď nimi ošetrenú pokožku vystavíte ultrafialovým lú­čom.

Ani lupienku solárium nevylieči. Účinnosť ultrafialových lúčov je veľmi malá. V špecializovaných centrách sa používajú UVB lampy s veľmi obmedzeným onkologickým rizikom. Navyše vzniká reálne riziko vzniku závislosti na opaľovaní. Americké štatistiky ukazujú, že pre asi 20 percent mladých žien vo veku od osemnásť do tridsať rokov je ťažké s pravidelnými návštevami solária prestať. Tieto ženy vykazujú závislosť a bez opaľovania pociťujú úzkosti.

Alternatívnym riešením sú samoopaľovacie krémy a spreje, ktoré využívajú zložku známu ako DHA, dihydroxyaceton získaný z cukrovej trstiny, ktorý spôsobuje sfarbenie pokožky. „Proti týmto metódam neexistuje kontraindikácia,“ hovorí riaditeľ dermatologickej kliniky v Brescii Piergiorgio Calzavara Pinton.

Naopak slnko je spojencom zdravia: robí dobre kostiam a nálade, je však nevyhnutné používať ochranné krémy a nevystavovať sa slnečným lúčom dlhšie ako pol hodiny v kritických hodinách dňa. Slnko stimuluje syntézu vitamínu D, ktorý z 90 percent produkujeme vďaka slnku a len desať percent pochádza zo stravy. Naopak početné štúdie ukazujú, že opaľovaním v soláriu sa úroveň vitamínu D nijako výrazne ani trvalo nezvyšuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #rakovina #Telo #zima #vitamín D #pokožka #opaľovanie #vznik

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...