Chanel, Givenchy či Armani! Toto je 22 úchvatných lookov módy haute couture

Svet haute couture má za sebou ďalší maratón módnych prehliadok. Parížske móla ožili už tradične luxusnou módou a umením šikovných rúk najlepších krajčírskych dielní. Priniesli však aj niečo nové?

24.01.2020 07:00
debata
Modelka v jednej z kreácií aktuálnej kolekcie... Foto: Pixelformula/SIPA / Shutterstock Editorial / Profimedia
Modelka v jednej z kreácií aktuálnej kolekcie haute couture ateliéru Chanel - Jar/Leto 2020. Modelka v jednej z kreácií aktuálnej kolekcie haute couture ateliéru Chanel - Jar/Leto 2020.

Počas uplynulých troch dní, od pondelka do stredy, mohli pozvaní hostia a zástupcovia tlače sledovať prezentácie slávnych ateliérov, ale aj menej známych, no talentovaných ašpirantov vo svete vysokej módy.

Vždy sa najviac čaká práve na mená ako je Chanel, Dior či Givenchy. Z trojice menovaných určite výraznejšie zaujal práve módny ateliér Givenchy či spomenutý Chanel.

Modelka predvádza šaty z kolekcie Christian...
Modelka predvádza šaty z kolekcie Christian...
+19Topmodelka Kaia Gerber v kreácii Chanel Haute...

Kolekcia od Virginie Viardovej, ktorá nastúpila do kreatívnej šéfovskej pozície po zosnulom Karlovi Lagerfeldovi, sa inšpirovala kláštorným životom tínedžerky Coco Chanelovej a prehliadka sa konala medzi povievajúcimi bielymi plachtami, ktoré akoby boli rozvešané v záhrade mníšskeho konventu. Aj preto boli mnohé modely veľmi decentné, čisté, pôsobili priam puristicky, ale len na prvý pohľad. Couture znalosti v Chaneli nezapreli. Ale práve v prevahe jemnejších kreácií potom doslova vyrazili dych modely s dokonalou ručnou prácou, ktoré na míle kričali, koľko úsilia na ne bolo vynaložené. Platilo to napríklad pre trblietavý model šiat s aranžovanou zásterkou, ktorá pripomínala tak trošku školskú uniformu. Akurát v superluxusnom vydaní.

Modelka predvádza šaty z kolekcie Christian... Foto: Frederique DUMOULIN
Modelka predvádza šaty z kolekcie Christian Dior Haute Couture - Jar/Leto 2020. Modelka predvádza šaty z kolekcie Christian Dior Haute Couture - Jar/Leto 2020.

Módny ateliér Christian Dior opäť tasil otázku ženstva a feminizmu. Na móle sa to malo pretaviť do drapérie a práce s materiálom súzniacim so ženským telom. Kolekcia bola nepochybne oku lahodiaca. A svedčala aj krivkám modeliek. Antická inšpirácia sa striedala s modernými technikami zavinovania či riasenia materiálu a dominantou boli zlaté, akoby božské odlesky.

Zlaté výšivky sa objavila aj v kolekcii libanonského dizajnéra Elieho Saaba, ktorý tentoraz zdôraznil ramená do opulentných rozmerov. Nechýbala najjemnejšia luxusná čipka, bohaté výšivky, intarzia, ale aj pompézne jednofarebné róby so zvýrazneným driekom a rozparkmi.

Modelka predvádza šaty z kolekcie Elie Saab... Foto: SITA/AP, Michel Euler
Modelka predvádza šaty z kolekcie Elie Saab Haute Couture - Jar/Leto 2020. Modelka predvádza šaty z kolekcie Elie Saab Haute Couture - Jar/Leto 2020.

Módny ateliér Valentino nesklamal a ponúkol tentoraz odklon od doterajších maxirozmerov, ktoré charakterizovali kolekcie haute couture posledné dva roky. Zoštíhlená silueta pri niektorých kúskoch sa striedala s róbami s kalichovými bálovými sukňami na iných. Objavilo sa kombinovanie výrazných farieb, denná móda v podobe nohavíc, kabátikov, blúzok, alebo koktejlových šiat. Ale zhotovená na absolútne špičkovej úrovni. A ten, kto pozná značku Valentino, určite neprehliadol bohatú prítomnosť typickej valentinovskej červenej.

Úchvatná bola aj šou ateliéru Givenchy. Dizajnérka Clare Waight Keller sa inšpirovala anglickou záhradou a kvety boli prítomné všade. Nie však otrocky ako ich zvyknú parafrázovať iní dizajnéri, išlo skôr o malé umelecké diela, ktoré flóru kopírovali farebnosťou, ľahkosťou, štruktúrami.

Modelka Kaia Gerber predvádza šaty z kolekcie... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Modelka Kaia Gerber predvádza šaty z kolekcie Givenchy Haute Couture - kolekcia Jar/Leto 2020. Modelka Kaia Gerber predvádza šaty z kolekcie Givenchy Haute Couture - kolekcia Jar/Leto 2020.

Záver týždňa haute couture patril dizajnérovi Jeanovi Paulovi Gaultierovi, ktorý ukončil svoju kariéru v rámci ateliéru haute couture. Jeho veľkolepá šou čítala bezmála 180 modelov a obsahovala najmä retrospektívne prvky predchádzajúcich kolekcií. Na móle sa tak objavila koža, denim, recyklácia, kónické podprsenky, ale tiež práca s hravými detailmi a dekonštrukciou odevu či strihov a klasických foriem.

V galérii nájdete aj pár modelov od dizajnéra Giorgia Armaniho, ktorý sa pohral s výraznou farebnosťou a modelom dominoval ikatový vzor. Ďalšie výnimočné kreácie si môžete pozrieť práve v našej galérii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #Givenchy #Dior #Chanel #haute couture #Jean Paul Gaultier

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...