Kabelky princeznej Diany aj Carrie Bradshawovej! Britské múzeum prinesie skvosty

Britské "Victoria and Albert Museum" (V&A) bude od apríla 2020 hostiť expozíciu zasvetenú výlučne taškám a kabelkám, s cieľom prozkúmať našu fascináciu týmto doplnkom.

03.01.2020 07:00
debata

Od sáčku na plynovú masku, který počas 2. svetovej vojny patril královnej Márii, až po kabelky, ktoré preslávila Carrie Bradshaw v seriáli Sex v meste – výstava „Bags: Inside Out“ se chce zamerať na funkciu, status i remeselné prevedenie najslávnejších tašiek a kabeliek na svete.

Sarah Jessica Parker alias Carrie Bradshaw v... Foto: Continental Film
Sarah Jessica Parker alias Carrie Bradshaw - Sex v meste Sarah Jessica Parker alias Carrie Bradshaw v slávnom seriáli Sex v meste. Aj jej kabelky sa dostanú na výstavu.

Expozícia predstaví 300 exponátov od 16. storočia po súčasnosť. Ich veľkosť siaha od maličkých kabeliek nosených na špičke prsta až po luxusné cestovné batožiny. Bude medzi nimi množstvo dobre známych kabeliek vrátane tých, ktoré sa objavili v televízii či vo filme alebo ktoré preslávili celebrity a potom sa z nich stal žiadaný doplnok.

Patria medzi ne napríklad kabelka Lady Dior, ktorá bola pomenovaná podľa princeznej Diane a tiež kabela „Speedy bag“ Marka Jacobsa, ktorú preslávili Paris Hilton a Kim Kardashian.

Objavia sa tiež modely kabeliek zosobňujúcich to, akým mocenským symbolom sa obyčajný doplnok môže stať – napríklad sivá kabelka Asprey, ktorú svojho času nosievala britská premiérka Margaret Thatcherová. Fungovala ako jej štít a bola zásadná pre obraz Thatcherovej ako „Železnej lady“.

Výstava sa chce tiež zamerať na to, ako môžu byť kabelky „vyhlásením samým o sebe“ – napríklad kreácia Anyi Hindmarch nazvaná „I am not a plastic bag“ (ja nie som igelitová taška). Bude pripravená tiež sekcia zasvätená budúcnosti kabeliek vo vzťahu k novým a inovatívnym spôsobom spracovávania a materiálov, ktoré sú ekologicky udržateľné.

Výstava „Bags: Inside Out“ sa začne 25. apríla a potrvá do 31. januára budúceho roka.

debata chyba
Viac na túto tému: #princezná Diana #kabelky #Carrie Bradshaw

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...