Aby vlasy rástli rýchlejšie... 10 tipov!

Hľadáte spôsoby, ako sa starať o vlasy a zároveň podporiť ich rast? Vysnívanú hrivu nezískame zo dňa na deň, ale existujú jednoduché tipy a triky, ktoré stimulujú zdravý rast vlasov.

06.01.2020 08:00
Starostlivosť o vlasy v zime by sa mala zamerať... Foto:
Z času na čas môžeme vlasom dodať oleje, napríklad olivový alebo olej z vlašských orechov.
debata

Eliminujte stres

Nie nadarmo sa vraví, že vlasy môžu v dôsledku stresu aj vypadať. Ak je nervový systém stále skúšaný, má to dopad aj na celkovú funkciu organizmu. Výsledkom je narušený rast vlasov. Preto by ste si mali svoj pokoj strážiť a častejšie si dopriať oddych!

Zdravá strava

Najlepší prostriedok, ako podporiť rast vlasov, je strava bohatá na vitamíny. Ak budete jesť príliš málo ovocia a zeleniny, trest sa dostaví pomerne rýchlo – v podobe suchých vlasov, ktoré sa ľahko lámu. Najlepšími zdrojmi vitamínu C sú citrusové ovocie, ananás, jahody, brokolica a paprika. Pre zdravé dlhé vlasy je nevyhnutný aj dostatok bielkovín.

Kefovanie vlasov

Pravidelné česanie vlasov pomáha rastu, pretože stimuluje prietok krvi do pokožky hlavy a do vlasov zabezpečuje rovnomerné rozdelenie živín. Vlasy by ste si mali prečesať aj pred umývaním, aby ste z nich odstránili zvyšky stylingových produktov.

Vlhkosť

Väčšina produktov ako sú šampóny alebo kondicionéry, už dodáva vlasom aj vlhkosť. Okrem toho môžeme vlasom z času na čas pridať oleje, napríklad rastlinné, olivový alebo olej z vlašských orechov. Vmasírujte ich do pokožky hlavy, podporíte tým mazové žľazy.

Minerály

Ak nie ste dostatočne zásobená minerálmi prostredníctvom stravy, odporúča sa siahnuť po výživových doplnkoch. Potrebný je vitamín A, C a H, ale aj vitamíny skupiny B. Zdravým a dlhým vlasom pomôže aj meď, zinok, keratín, oxid kremičitý a železo.

Silikóny v šampónoch

Do šampónov sa pridávajú silikóny, aby boli lepšie chránené. Avšak pokožka hlavy potom nemôže dýchať, výsledkom môžu byť ekzémy a začervenania. Preto sa uistite, že nepoužívate žiaden lacný silikón, nechajte si poradiť.

Fénovanie a žehlenie

Stylingu sa dá vyhnúť len výnimočne… Často túžime po zmene účesu, ktorý začne po čase nudiť. Mimoriadne škodlivé je sušenie alebo žehlenie vlasov. Čím vyššia je teplota, tým horšie pre vlasy, nikdy by nemala prekročiť 200 stupňov.

Gumičky a sponky

Ak nosíte gumičky alebo sponky stále na rovnakých miestach, vlasy sa na nich začnú lámať. Najlepšie je používať jemné gumičky a pozíciu meniť čo najčastejšie.

Slnko

V dôsledku slnečného žiarenia môže vyblednúť aj farba vlasov. Slnečné lúče prenikajú do vnútra vlasov a poškodzujú tam pigmenty. Najlepšou voľbou je nosiť preto pokrývku hlavy a používať tiež prostriedky na vlasy s ochranou pred slnkom.

Slaná a chlórová voda

Slaná voda ničí vlasy, keď sa z nich odparuje a soľ vo vlasoch skryštalizuje. Tým vzniká tisíc malých šošoviek, ktoré spaľujú vlasy ako lupa. Soľ tiež odstraňuje z vlasov vlhkosť. Chlórová voda oberá vlasy o farbu a môže ich dokonca sfarbiť dozelena.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #slnko #vitamín C #stres #ekzém #chlór #keratín

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...