Zlato, diamanty či kaviár! Vzácne prísady v kozmetike dokážu s pleťou zázraky

Pokožka si zaslúži len to najlepšie. Pochopili to pred stáročiami naši predkovia a k mnohým ich objavom sa vraciame aj dnes. Moderné technológie a súčasné spracovanie blahodárnych látok pre pleť však umožňujú posunúť starostlivosť na ďalšiu úroveň.

19.12.2019 07:00
Zlatý prášok sa v kozmetike používa už... Foto:
Zlatý prášok sa v kozmetike používa už stáročia. Kedysi to praktizovala dokonca vládkyňa Kleopatra.
debata

Pri debate o kozmetike vám asi ako celkom prvé napadnú výťažky z prírody. Vzácne oleje, extrakty z bylín či prírodných zdrojov patria medzi obľúbenú súčasť kozmetických produktov. Čoraz častejšie sa však do výberu toho najlepšieho, čo naša pleť môže dostať, pridávajú aj produkty s mimoriadne vzácnymi ingredienciami.

Ak by ste pred dvoma desaťročiami hovorili niekomu o tom, že ošetrujete pokožku výťažkami zo zlata, možno by na vás len nechápavo pozeral. Ešte vyššie by nadvihol iný poslucháč obočie pri spomenutí diamantov a perál. Pravdou však je, že benefity týchto vzácnych látok v starostlivosti o pokožku boli overené už dávno. Nárok na ne mali kráľovné či panovníci na bohatých šľachtických dvoroch.

Regeneračné a spevňujúce nočné ošetrenie...
Intenzívne omladzujúce sérum Juvena Miracle...
+2Pleťová maska Collistar Sublime Black Precious...

Dnes sa aj vďaka technologickým možnostiam a unikátnym objavom a patentom môžete ošetrovať efektívne aj vy. Hoci suma za podobné produkty býva vyššia, luxusná nie je len cena, ale aj výsledok. A s čím teda môže vaša pleť, napríklad aj počas zimného obdobia, ktoré si pýta zvýšenú starostlivosť o hydratáciu a regeneráciu pokožky, počítať?

Perly

Perlový prášok nie je v kozmetike žiadnou novinkou. Stáročia ho používali najmä ázijské ženy, aby si udržiavali mladistvý vzhľad, sviežu, svetlú a rozjasnenú pokožku. Vedci zistili, že perly obsahujú minerálne látky a aminokyseliny, ktoré sú dôležité pre podporu kolagénu a vypnutie pleti.

V Číne sa kedysi perly nepoužívali len na pleť,...

Aj preto sa veľmi často používa perlový prášok do produktov anti-ageingového charakteru. Krémy či séra a obsahom perál vypĺňajú pleť prirodzeným spôsobom a aktivujú jej látkovú premenu, čím sa zlepšuje hydratácia pokožky. Perly sú často kombinované s rastlinnými extraktmi či vitamínmi A, E a C, ktoré ešte zintenzívnia žiadaný efekt.
Čo ste možno nevedeli: V Číne sa perly nepoužívali len na pleť, ale dokonca sa prášok z nich pil. Traduje sa, že cisárovná z dynastie Qing mala ešte v 74 rokoch pleť ako mladé dievča.

Zlato

Aj zlato má bohatú históriu, keď príde reč na pleťovú starostlivosť. Napríklad egyptská vládkyňa Kleopatra mala spávať pravidelne s maskou z tekutého zlata, aby si tak zabezpečila mladistvý vzhľad a výnimočný lesk pleti. Zlato sa však používalo aj v medicíne a to už 2500 rokov pred Kristom, či už v Číne alebo v Indii v rámci ajurvédskej medicíny. Jeho hlavným benefitom pre pleť sú hypoalergénne vlastnosti. Aj preto je vhodné pre všetky typy pleti.

Rokmi sa potvrdila jeho výnimočná schopnosť aktivovať bunky pleti a prispieť tak k zvýšeniu jej pružnosti a nádhernému rozjasneniu. Štúdia v roku 2010 ukázala, že zlaté nanočiastočky (ktoré sa používajú v kozmetickom priemysle dnes) maximalizujú kontakt ďalších aktívnych prísad v kozmetike a výrazne tak zvyšujú jej účinnosť.

Diamantový prach, ktorý sa začal používať v...

Diamanty

Hoci najprv sa zdalo, že používanie diamantov v kozmetike je čistým rozmarom bohatých vrstiev, následne sa ukázalo, že benefity sú viac než priaznivé. Diamantový prach, ktorý sa začal používať najprv v exfoliačných kozmetických prípravkoch a následne aj krémoch či sérach je bohatým zdrojom minerálnej výživy pre pokožku. Podporuje aj žiarivosť a jas pleti. Podľa viacerých odborníkov z oblasti dermatológie prípravky s obsahom tohto prášku dokážu aktivovať proces na podporu tvorby prirodzeného kolagénu v pokožke a dokonca dokážu pomôcť s následkami poškodenia kože slnkom. Diamantový prach v kozmetike tiež jemne stimuluje mikrocirkuláciu a zjednocuje tón pokožky.

Platina

V porovnaní s predchádzajúcimi „pokladmi“ sa platina v súčasnej ponuke kozmetických značiek zaraďuje medzi najnovšie objavy vedcov. Boom prišiel v roku 2014, keď sa na trh dostal prípravok s obsahom platinového peptidu. Jeho hlavná úloha spočíva v ochrane pokožky pred starnutím a podľa niekoľkých štúdií sa potvrdilo, že platinový peptid dokáže chrániť DNA kože, podporuje jej obnovu a zaisťuje jej vnútornú rovnováhu.

Kaviár

Hoci cena kilogramu kaviáru sa dá vyvážiť zlatom, ide o jedinú prírodnú ingredienciu, ktorú môžete pokojne zjesť namiesto toho, aby ste ju nanášali na pleť. Ak na to máte. Kaviár sú vlastne rybie ikry, pričom pravý kaviár produkujú jesetery alebo vyzy, nepravým sú potom ikry z lososa, tuniaka, zubáča či kapra. Aj medzi pravými kaviármi existuje niekoľko druhov kaviárov, pričom tým najdrahším je slávny druh beluga.
Kaviár je doposiaľ neprekonateľnou omladzujúcou...

Ak zvážiť, či použiť túto delikatesu v kozmetike, potom môže byť presvedčujúcim argumentom, že obsahuje 27 percent proteínov, ktoré podporujú bunkovú výmenu a tvorbu kolagénu. Má vysoký obsah minerálov, ktoré podporujú jas pleti. Je zdrojom morskej DNA, omega 3 mastných kyselín a je doposiaľ neprekonateľnou omladzujúcou zložkou. Pomáha zmierňovať zápalové procesy v bunkách a je najintenzívnejším kozmetickým extraktom spevňujúcich a liftingových zložiek v kozmetike.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou FAnn parfumérie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #luxus #zlato #starostlivosť #pleť #pokožka #perly #kaviár #vzácne kovy #ingrediencie #aktívne látky #platina

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....