Kocianová a Kimia: Ženy by si mali pomáhať, chceme ich robiť sexy a silnejšími

Už pred pár mesiacmi sa v kožených a kožušinových modeloch zo spoločnej kolekcie modelky Michaely Kocianovej a tureckej dizajnérky Yeliz Farah Kimia objavili modelky na móle počas finále modelingovej súťaže. Nedávno ju uviedli aj na Slovensku.

10.12.2019 10:56
debata
zväčšiť Modelka a spoluautorka kolekcie FarahXMichaela... Foto: Virvar
Michaela Kocianová (v strede) s dizajnérkou Yeliz Farah Kimia Modelka a spoluautorka kolekcie FarahXMichaela Michaela Kocianová (v strede) s dizajnérkou Yeliz Farah Kimia a Milanom Štefanom zo showroomu českého a slovenského dizajnu Virvar.

Trenčianska rodáčka Michaela Kocianová je známa ako modelka, dokonca jedna z najúspešnejších v rámci Slovenska, už v lete však naznačila, že sa plánuje vydať aj novými chodníčkami. Výsledkom bolo spojenie s tureckou dizajnérkou Yeliz Farah Kimia, ktorá pracuje s kožou a kožušinami a vyrástla v rodine, ktorá sa tomuto odvetviu venuje už roky.

Kolekcia nazvaná Sila bola prvýkrát predstavená na súťaži Schwarzkopf Elite Model Look 2019, keď sa v nej objavili české a slovenské finalistky. Jej komerčný potenciál sa však obe autorky nepochybne snažia zužitkovať. A tak sa kúsky konečne dostali aj do predaja. Iba pred pár dňami ich predstavili v showroome Virvar v Bratislave, kde sa nachádza výber českého a slovenského dizajnu. Aj napriek tomu, že v porovnaní s ďalšími autormi v tomto priestore, ide o vyslovene komerčne ladenú kolekciu, prvé odozvy na ňu boli pozitívne. Pozhovárali sme sa s oboma dámami o tom, ako vlastne ich módne spojenie vznikalo. A nielen to…

Ako ste sa vy dve vlastne stretli?

Michaela: Zoznámila nás mama môjho dobrého kamaráta Dylana. Už v tom čase Yeliz navrhovala vlastné kožušinové modely a ja som bola údajne jej najoblúbenejšia modelka…
Yeliz: …vlastne som jej napísala mail. Miša sa mi vždy veľmi páčila a chcela som na nej nafotiť moje kúsky. Vďaka spoločnému kamarátovi Dylanovi sa to podarilo. Na fotení medzi nami preskočila iskra a uvedomili sme si, že sme naladené na podobnú vlnu, čo sa týka módy a štýlu. Najprv sme sa dohodli, že skúsime urobiť spolu kolaboráciu na novej kolekcii. Namiesto špeciálnej kolekcie sme napokon vytvorili spoločnú značku FarahXMichaelaK.

Z čoho sa zrodilo toto rozhodnutie?

Yeliz: Nám dvom to spolu naozaj zafungovalo na profesionálnej úrovni a chceli sme aj prostredníctvom našej značky ukázať, že sa môžeme navzájom podporovať. Chceli sme ukázať, že ženy by si mali pomáhať, spolupracovať a neísť jedna proti druhej. Aj preto sme nazvali našu kolekciu Sila.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Coming soon #FXM @virvar.online

Príspevok, ktorý zdieľa Farah X Michaela K. (@farahxmichaelak),

Ak tvoríte módnu značku, jedna z častí tvorivého procesu je kreatívna, ale nemenej dôležitý je praktický aspekt. Ekonomický. Bolo jednoduché zvládnuť oboje?

Michaela: Pravdou je, že niečo sme vytvorili a všetky detaily, ktoré následne treba dotiahnuť, sme začali riešiť až neskôr. (smiech) Yeliz: Vlastne nemáme spolu žiadnu zmluvu. Akonáhle sme vytvorili jednotlivé kúsky, už to išlo ľahko. Prirodzene. Peniaze neboli v tomto smere na prvom mieste. Neriešili sme, koľko na tom zarobíme. Chceli sme spolu urobiť naozaj dobrý projekt. A to sa myslím podarilo.
Michaela: Obom sa nám páčilo, ako prirodzene sme sa v kreatívnom procese zhodli. Yeliz priniesla nejaký nápad, ďalší prišiel odo mňa a v samotnom výsledku sme vedeli, že chceme ženy urobiť sexy, chceme im priniesť silu, sebavedomie a nepozerali sme sa na čísla. Veľa ľudí začína s biznisom a hneď na začiatku nastavuje ceny, robí si odhady nákladov, potenciálneho zisku. V našom prípade to bolo iné. Najprv sme sa sústredili na kreatívnu časť a teraz riešime čísla. Niekomu to môže pripadať zvláštne, ale obe sme naozaj rady, čo sa nám podarilo vytvoriť. Odozvy od okolia sú dobré. A s finančným nastavením to ešte dotiahneme. (úsmev)

Ešte pri číslach zostanem. Koľko kusov ste vyrobili z jednotlivých modelov?

Yeliz: Z každého máme od pätnásť do dvadsať kusov. V Bratislave, samozrejme, nie je celá kolekcia. Ale naším cieľom je kolekciu dostať do predaja v rámci vybraných concept stores. Veríme, že ju dostaneme na Pařížsku ulicu v Prahe či na portály s módou. Aj preto sme investovali do predvýroby väčšieho množstva namiesto toho, aby sme z jedného kusu mali k dispozícii len dve či tri veľkosti.

Yeliz, vy pochádzate z rodiny, ktorá pracuje v kožušníckom a kožiarskom priemysle. Postarali ste sa aj o dodávku materiálov.

Yeliz: Áno, toto som mala na starosti ja. Nevyužila som však pomoc môjho otca. Začali sme takpovediac od nuly. Našli sme vlastných dodávateľov, začali využívať nové zdroje kožušín a koží, oslovili sme nových kožušníkov či dielne, v ktorých tvoria kožené a kožušinové vzory.

zväčšiť Modelka Michaela Kocianová (tretia zľava) a... Foto: Virvar
Michaela Kocianová (tretia zľava) a Yeliz Farah Kimia Modelka Michaela Kocianová (tretia zľava) a Yeliz Farah Kimia (vpravo) s modelkami oblečenými v kolekcii nazvanej Sila.

V dnešnej dobe veľkej diskusie okolo využívania, respektíve nevyužívania kožušín a kože, mali ste nejaké jasné pravidlá, ktorými sa riadite?

Yeliz: Rozhodne nenakupujeme v Číne. Obe sme proti týraniu zvierat a ja osobne sa považujem za veľmi ekologicky naladeného človeka. Pri našich dodávateľoch sa však môžem zaručiť, že nedochádza k žiadnemu znečisteniu prostredia, žiadnemu týraniu a samotný proces výroby našich koží a kožušín si dovolím označiť za eco-friendly.

Kolekcia je jasne komerčne zacielená. Pri jej tvorbe ste šli podľa jasných trendov, alebo ste ju tvorili skôr intuitívne?

Michaela: Skôr intuitívne. Priniesla som nejaký nápad, Yeliz povedala svoj názor, ukázala aj pohľad z druhej strany, ako by sa to dalo urobiť. Každý kúsok je jedinečný. Je tam kožený trenčkot, tiež bomberová bunda.
Yeliz: Skombinovali sme Mišinu a moju víziu štýlu a vytvorili niečo, v čom sa žena môže cítiť silná. Mne sa to deje napríklad, keď si oblečiem kožený trenčkot. Vnímam, že okolie sa na mňa odrazu díva inak. Nezáleží na tom, či ste vysoká, štíhla, nízka, či ste supermodelka, alebo bežná žena – ten pocit sebavedomia príde.

Kolekciu ste nazvali Sila, ale čo je zaujímavé rovnaký názov ste ponechali aj pre anglicky hovoriacich zákazníkov namiesto slovíčka Power.

Michaela: Skúšali sme to, ale obom nám anglická verzia znela veľmi lacno, gýčovo. Slovenská „sila“ znie aj v angličtine akosi inak, zarezonuje, zostane zapísaná v mysli. Čaká ma niekoľko stretnutí s mojimi kamarátmi z portálu Net-a-porter.com, kde by sme tiež chceli našu značku predávať. A verím, že Sila osloví ženy z celého sveta.

Keď je reč o ženách, už v úvode ste povedali, že ste chceli vyjadriť spoločnou tvorbou podporu ženám a myšlienke vzájomnej pomoci, priateľstva. Ako ste na tom vy dve? Považujete sa dnes za dobré kamarátky, alebo stále viac za podnikateľské partnerky?

Yeliz: Museli sme spolu pracovať, takže sme vlastne strávili spolu veľa času. Zažili sme pády aj slzy, problémy v našom súkromí – takpovediac sme navzájom prešli sra..mi tej druhej. A Mišu skutočne zbožňujem.
Michaela: Zblížili sme sa a skutočne dobre si rozumieme.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

@farahxmichaelak

Príspevok, ktorý zdieľa Michaela Kocianova (@michaelakocianova),

Ak niekto vytvorí značku, očakáva sa, že po debutovej kolekcii príde ďalšia a potom ďalšia. Zostanete verné koži, alebo si viete predstaviť aj tvorbu s inými materiálmi?

Michaela: Myslím si, že aspoň nateraz zostaneme pri koži. Už sme sa pustili do prvých návrhov ďalšej kolekcie. Chceme produkovať nové modely raz ročne a možno vytvoríme v medziobdobí jeden-dva kúsky, ktoré sa vymknú z tradičného smerovania. No určite dominantou zostane koža.
Yeliz: Jednoznačne. Je trendy, obe ju zbožňujeme a je to pre nás základ. Chceme aj ďalej tvoriť s kožou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dizajn #koza #Michaela Kocianová #uvedenie #kožušiny #kolekcia #sila #Yeliz Farah Kimia

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Možno oklamete sami seba, avšak lekára a výsledky neoklamete.
Nič nerobte rýchlo, robíte tak len väčšie chyby....