Flitre, zamat aj večerný luxus! Mikloško riskoval v kasíne, čo mu vyšlo a čo nie?

Slovenský dizajnér Fero Mikloško už akosi podvedome rozdeľuje svoju tvorbu na ležérnejšiu a spoločenskejšiu módu. V kolekcii na sezónu jeseň-zima 2019/2020, ktorú nedávno odprezentoval, dostala väčší priestor práve tá večerná.

09.12.2019 10:55
debata
Modelka v kreácii dizajnéra Fera Mikloška z... Foto: Peter Frolo
Modelka v kreácii dizajnéra Fera Mikloška z kolekcie Jeseň/Zima 2019/2020. Modelka v kreácii dizajnéra Fera Mikloška z kolekcie Jeseň/Zima 2019/2020.

Po minuloročnej skutočne eklektickej a atypickými kombináciami naplnenej zimnej kolekcii sa tentoraz držal tvorca „na uzde“. Už od prvých modelov bolo jasné, že dominantou budú temné farebné tóny, ktorým však dramatickosť a patričnú ľúbivosť dodáva najmä metalický odlesk či trblietavé nite zatkávané v materiáli.

Modelka v kreácii dizajnéra Fera Mikloška z...
Modelka v kreácii dizajnéra Fera Mikloška z...
+35Modelka v kreácii dizajnéra Fera Mikloška z...

Práve s flitrovým buklé pracuje Fero Mikloško rád a často. Výnimku neurobil ani počas uvedenia poslednej kolekcie, ktoré sa odohrávalo v priestoroch nového bratislavského kasína. Hneď úvodný model, dlhý dámsky kabát so striebornými odleskami v čiernobielom vzore, ktorý opticky vytváral akoby ilúziu metalickej sivej, nepochybne nadchol typickú mikloškovskú klientelu.

Modelka v kreácii dizajnéra Fera Mikloška z... Foto: Peter Frolo
PF Modelka v kreácii dizajnéra Fera Mikloška z kolekcie Jeseň/Zima 2019/2020. Modelka v kreácii dizajnéra Fera Mikloška z kolekcie Jeseň/Zima 2019/2020.

Rovnaká látka sa následne objavila aj na sukniach a tvorila akoby „svetlejšiu“ stránku inak dramaticky temnej a večerne ladenej módy. Podporená bielymi košeľovými blúzkami na pánsky spôsob. Až následne sa pridávali odlesky čiernej, temnej modrej, antracitovej či smragdovozelenej so zlatou a bronzovou v metalických dezénoch. Mikloško použil lurexový zamat, tyly, hodváb či dišes.

V strihoch príliš neexperimentoval. Konieckoncov, to ani nie je jeho zvykom. Vychádzal nepochybne z potrieb svojej vlastnej klientely a zameral sa na modely, ktoré pre ženy fungujú. Platilo to pri kalichových sukniach, klasických či naznačených áčkových strihoch a midi dĺžke, ale tiež pri klasickom tubovom strihu ukončenom akoby naznačenou vlečkou. Záver potom patril klasickej večernej toalete bez ramienok s vyšívaným živôtikom a masívnou sukňou zdobenou perím.

Dizajnér Fero Mikloško v závere svojej... Foto: Peter Frolo
Dizajnér Fero Mikloško v závere svojej prehliadky kolekcie Jeseň/Zima 2019/2020. Dizajnér Fero Mikloško v závere svojej prehliadky kolekcie Jeseň/Zima 2019/2020.

V celej plejáde veľmi pozitívne prekvapili minimalisticky riešené večerné šaty bez ramienok v smaragdovozelenom tóne, ktorých jemný strapcový dezén pútal pozornosť a pripomínal akoby česaný vlas. Zaujímavejšou alternatívou večernej módy bolo aj spojenie zásterových šiat z čierneho vyšívaného tylu, ktoré doplnili saténové čierne nohavice či podobná kreácia v zlato-čiernej kombinácii. Nadchli aj nežnejšie pôsobiace zamatové šaty tesne pod kolená.

Slabinou kolekcie bola, bohužiaľ, jej prezentácia. Vo svojej podstate niesla zaujímavý nápad – ideu, ktorú módni nadšenci bez váhania datujú ku staršej prehliadke Chanel Haute Couture (vtedy kvôli nej postavili mini kasíno priamo v Grand Palais). Problémom bol ale výsledok. Absencia dynamiky, chýbajúca dramaturgia, nešťastné svietenie priestoru aj vzory v interiéri (dokonca použité na niekoľkých dezénoch), ktoré často akoby pohlcovali samotné šaty. Ani jedno z uvedených v galérii čitateľ neuvidí, no bolo to neoddeliteľnou súčasťou samotnej „live“ prezentácie. A takej by sa mal skúsený dizajnér do budúcnosti vyvarovať.

Modelka v kreácii dizajnéra Fera Mikloška z... Foto: Peter Frolo
Modelka v kreácii dizajnéra Fera Mikloška z kolekcie Jeseň/Zima 2019/2020. Modelka v kreácii dizajnéra Fera Mikloška z kolekcie Jeseň/Zima 2019/2020.

Nepochybujem však, že aj táto kolekcia vyvolá silnú odozvu u Mikloškovej klientely a čoskoro sa niektoré zo šiat objavia už aj na reálnych nositeľkách v rámci spoločenskej sezóny. Bude to práve skutočná príležitosť, ktorá im dodá vážnosť a potvrdí Mikloškovo silu v tvorbe spoločenských odevov milovaných masou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #dizajn #trend #Fero Mikloško #flitre #kasíno #jeseň-zima 2019 #večerná móda #buklé

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...