Ako sa o pleť starať v zime? Dámy, šup do lekárne, odkazuje odborníčka

V studenom období roka nie je vždy jednoduché udržať si príťažlivú a zdravú pleť. Možno vás to prekvapí, ale práve v zime je koža suchšia ako v letných mesiacoch.

05.12.2019 07:00
V chladnejšom období roka čelí naša pokožka... Foto:
V chladnejšom období roka čelí naša pokožka dehydratácii.
debata (1)

„Chladné počasie – zima, mráz a vietor na jednej strane a na druhej strane prekúrené miestnosti – tento mix pôsobí na kožu vysušujúco,“ hovorí pre Pravdu Michaela Blaško, dermatologička a primárka estetickej dermatológie Interklinik. „V zime zvykne byť pleť suchšia ako v lete a aj preto sa treba o ňu trochu viacej postarať,“ pokračuje.

Podľa Blaško je určite vhodné investovať do krému, ktorý je podložený odbornými poznatkami. Ona sama radí, aby ju ženy (ale aj muži) nakupovali v lekárni. „Dermatokozmetika obsahuje aj skutočne účinné látky, podklady zo štúdií, ktoré boli robené na určitom počte osôb, ktoré takéto krémy používali. Je to dôveryhodné. Preto si myslím, že je lepšie si vybrať kozmetiku práve v lekárni. V zimnom počasí to pokojne môžu byť mastnejšie krémy a prípravky, ktoré vytvárajú ochranný hydrolipidový plášť intenzívnejšie než iba hydratačné krémy,“ vysvetlila pre Pravdu.

Sérum Intensive Hyaluronic Serum od Institut...
Vyplňujúca a hydratačná anti-ageingová maska...
+3Ošetrujúce telové mlieko Mixa Cica Repair...

Dermatologička však dodáva, že aj klasické hydratačné krémy majú zmysel a navracajú pleti hydratáciu. „Rozhodne nie je pravda, čo sa kedysi písalo na pokútnych portáloch, že hydratačné prípravky nám v zime v koži mrznú a poškodzujú ju. Sme takmer celí z vody, tak to by s nami asi pri mínusových teplotách nedopadlo dobre, ak by to bola pravda,“ hovorí s úsmevom.

Zima je tiež vhodným obdobím na pravidelné používanie nočných krémov. Dôležité ale je, aby ste nezabúdali na správny postup. „Nočné krémy bývajú vo všeobecnosti výživnejšie a mastnejšie. Ak ich aplikujeme na pleť po večernom odlíčení a vyčistení pleti a následne sa uložíme do postele, majú šancu výraznejšie pôsobiť na kožu. V tomto zmysle určite majú svoj význam,“ upozornila Michaela Blaško. Pripomína, že na deň sú vhodnejšie ľahšie krémy.

Práve v zime sa niektoré ženy rozhodujú aj pre neinvazívne zákroky na zlepšenie stavu pleti. Podľa odborníčky je vhodný čas aj na zákroky, ktoré sa nemôžu robiť v čase vysokých teplôt a intenzívneho slnečného žiarenia, najmä laserové. V prípade spomenutej hydratácie, respektíve rehydratácie pleti, ktorú v zime mnohí potrebujeme, je podľa lekárky riešením kyselina hyalurónová. „Keďže účinné kyseliny hyalurónové majú celkom veľkú molekulu, nedajú sa do kože len tak vmasírovať. Sú to väčšinou injekčné metódy,“ podotkla Blaško.

Odborníčka odhalila pre Pravdu aj svoju osobnú vychytávku, ktorú by odporučila napríklad v blížiacom sa vianočnom čase ako darček. "Vo všeobecnosti som sa zaľúbila do peptidov alebo oligopeptidov, lebo si myslím, že majú aj celkom vedecký základ na to, aby mohli v koži fungovať. Naše bunky majú pre ne receptory a preto môžu rozvinúť efekt, ktorý je v ich mechanizme účinku opisovaný.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #starostlivosť #dermatológ #koza #pleť #zima #chlad #ošetrenie #Michaela Blaško

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...