Podprsenku? Nie, ďakujem

Niektoré ženy sa rozhodli, že už nebudú nosiť podprsenku. Ich rozhodnutie nasledovať hnutie "no bra" vychádza z potreby pohodlia i zdravia, ale aj z presvedčenia, píše francúzsky týždenník L'Express.

21.11.2019 11:00
podprsenka, spodná bielizeň Foto:
Ako ste na tom s nosením podprsenky vy?
debata (3)

„Keď sa vrátim domov, je to prvá vec, ktorú si vyzlečiem,“ vyhlasuje dvadsaťdvaročná študentka Nolwen. O čom hovorí? O kuse oblečenia, ktorý nosí denne: o podprsenke. „Keď som nastúpila do školy, bolo mi zaťažko v nej chodiť – ako psychicky, tak fyzicky. Postupne som ju prestávala nosiť,“ dodáva. Chodenie bez podprsenky, anglicky označované ako „no bra“, je medzi ženami stále obľúbenejšie.

Pri zrode hnutia stál hashtag, ktorý sa objavil pred dvoma rokmi na sociálnych sieťach, „#nobra“ a ktorý je dnes prítomný všade – na Facebooku, Instagrame a YouTube. Anonymné ženy začali umiestňovať svoje fotografie, na ktorých pod oblečením nemajú tento kus spodnej bielizne. K hnutiu sa pridali aj hviezdy. Jenifer Lawrence, Kim Kardashian či Rihana sú len niektoré z celebrít, ktoré sa podprsenky zbavili a hrdo sa k tomu hlási.

Sú dôvody estetické, zdravotné alebo je to prejav feminizmu? Ženy, ktoré vyznávajú „no bra“, sú si každopádne isté, že podprsenku si už nikdy neoblečú.

„Rovnako ako mnoho žien pociťujem úľavu, keď večer podprsenku odložím,“ píše tridsaťjedenročná programátorka Flora. Začala bez nej chodiť pred šiestimi rokmi na dovolenke. „Nikto ma v meste nepoznal, tak som to skúsila štrnásť dní bez nej a zjavne to bolo pohodlnejšie,“ hovorí. Keď sa z dovolenky vrátila, bolo pre ňu už nemožné obliecť si tento diel spodnej bielizne. Teraz podprsenku považuje za akýsi korzet, ktorý bráni v dýchaní a sťahuje ramená.

Podprsenka je pre niektoré ženy komfort, pre iné nepríjemná súčasť oblečenia. Kostice tlačia a úľavu prináša až večer, kedy je možné ju vyzliecť.

Sama podprsenka sa pritom objavila práve preto, aby ženám uľavila. Prišla s ňou Herminie Cadoll na svetovej výstave v roku 1889. Nahradila korzet a pre mnohé ženy tak znamenala vyslobodenie. „Podprsenku propagoval Hollywood,“ uvádza sociológ módy Frédéric Monneyron.

Potom prišiel rok 1968 a jeho sexuálna revolúcia, kedy veľa žien prestalo podprsenku nosiť, pretože v nej videli nástroj patriarchálnej nadvlády. „Yves Saint Laurent vtedy prišiel s priesvitnou košeľou, ktorá sa nosila bez podprsenky,“ hovorí sociológ. Potom ale v 80. rokoch podprsenky „push-up“ úplne ovládli trh.

Dnes sú základnou časťou spodnej bielizne mnohých žien, predstavujú významný symbol prechodu do dospelosti a získali si takmer posvätné miesto v šatníku.

Chodiť doma bez podprsenky je jednoduché. Vonku to býva zložitejšie, pretože ženské poprsie je stále sexualizované. „Mala som pocit, že svoje prsia stále cítim,“ hovorí dvadsaťtriročná Maud, ktorá sa nedávno stala matkou. Možným riešením je nemyslieť na to. Nespomína si, že by mal niekto nejaké poznámky.

Dvadsaťjedenročná Juliette sa stretla s pripomienkami len od priateľov. V zamestnaní sa nikdy so žiadnymi problémami nestretla. „Raz som vstúpila do zasadacej miestnosti a všetci muži tu boli v obleku. A ja si uvedomila, že nemám podprsenku! Nakoniec ale nikto nemal poznámky, ani sa na mňa zvedavo nepozeral,“ hovorí.

Niektorí zamestnávatelia však vyžadujú, aby ženy nosili podprsenky. Ide napríklad o reštaurácie a hotely.

Maud prehlasuje, že už v skrini podprsenku ani nemá. A potvrdzuje tiež, že objavila novú erotickú dimenziu. Nolwen zase hovorí, že si lepšie uvedomuje svoje telo. „Dokonca som videla súvislosti s mojimi hormonálnymi cyklami,“ čuduje sa. Žena, ktorá odložila podprsenku, je podľa nej časťou „globálneho feministického postoja“, pretože si lepšie uvedomuje vlastné telo. Pre všetky ženy, ktoré tento kus oblečenia odložili, ale platí, že u nich vyhráva pocit pohodlia a komfortu. „Po dieťati som dobre videla, ako sa moje telo mení. Hlavné je cítiť sa dobre vo vnútri!“ zdôrazňuje Maud.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #bielizeň #podprsenka #hnutie

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...