Chcete byť fakt trendy? Retro je odpoveď! Tu je 6 príkladov, ako na to

Čo je vlastne módne a čo už z módy dávno vyšlo? Na túto otázku je odpoveď neľahká. Alebo vlastne, práve naopak. Neustále inšpirovanie sa dizajnérov v minulosti je totiž priestorom na nosenie takmer všetkého!

29.10.2019 07:00
debata
Modelka na prehliadke značky Michael Kors,... Foto: SITA/AP, Richard Drew
Modelka na prehliadke značky Michael Kors, kolekcia Jar/Leto 2020. Modelka na prehliadke značky Michael Kors, kolekcia Jar/Leto 2020.

Tvrdiť, že dnes sa už v móde nedá toho veľa vymyslieť, nie je až také vzdialené pravde. Ak sa porozprávate s nejakým módnym odborníkom, potvrdí vám, že tu už boli takmer všetky siluety, farby či strihové riešenia. Jedinou výraznejšou novinkou sa v porovnaní s minulosťou stali materiály a spôsob spracovania. Vďaka evolúcii technológií sa dnes možno baviť o inteligentných odevoch či výrobe pomocou prístrojov, ktoré dosahujú často nanometrovú presnosť a symetriu.

Modelka na prehliadke značky Louis Vuitton....
Modelka na prehliadke značky Christian Dior,...
+2Modelka na prehliadke značky Versace, kolekcia...

Napriek tomu sa však futurizmus odevov, aký kedysi servírovali rozličné sci-fi filmy, až tak často nenosí. Väčšina z nás totiž túži po komforte, elegancii, štýle a tiež troške nostalgie. A retro vplyvy sú presne to, čo je odpoveďou dizajnérskych domov, ale aj masových odevných reťazcov. Čo sa na móla (a následne aj pulty obchodov) vracia priam so železnou pravidelnosťou?

Prada

Talianska značka a jej dvorná dizajnérka Miuccia Prada milujú pracovať s retro vplyvmi. V aktuálnej kolekcii sa objavili výrazné potlače šesťdesiatych rokov a strihové variácie rokov sedemdesiatych. Kabáty ako od starej mamy nepripomínali len vzory, ale aj kontrastné biele gombíky, dvojradové zapínanie a výrazné chlopne na golieroch. K nim sa potom pridali napríklad topánky na masívnych podrážkach.

Modelka na prehliadke značky Prada, kolekcia... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Modelka na prehliadke značky Prada, kolekcia Jar/Leto 2020. Modelka na prehliadke značky Prada, kolekcia Jar/Leto 2020.

Louis Vuitton

Francúzsky módny dom si požičal pre najnovšiu kolekciu na sezónu Jar a Leto 2020 inšpirácie farebnými a tak trošku psychedelickými sedemdesiatymi rokmi. Žakárový kabát so vzorom, ktorému dominovala jedovatá zelená farba, bol toho príkladom. Súčasťou kolekcie však boli aj blúzky a kabátiky s našuchorenými rukávmi evokujúce obdobie Belle Epoque zo začiatku 20. storočia.

Celine

Dizajnéra Hediho Slimana fascinuje minulosť. Využil ju v tvorbe už mnohokrát a pri novej kolekcii pre Celine neurobil inak. Atmosféru 70. rokov budoval tentoraz pomocou vyšívaných semišových sukní, lurexových šiat či blúzok s viazačkou a typickým volánikovým golierikom. Aby náhodou nikoho nenapadlo uvažovať o nejakej inej ére, vypomohol si aj pokrývkou hlavy.

Modelka na prehliadke značky Celine, kolekcia... Foto: SITA/AP, Vianney Le Caer
Modelka na prehliadke značky Celine, kolekcia Jar/Leto 2020. Modelka na prehliadke značky Celine, kolekcia Jar/Leto 2020.

Christian Dior

Mali ste vo svojom šatníku kedysi batikované džínsy či košeľu? Farbený a bielený denim sa objavil ako jeden z trendov na prehliadke parížskeho domu Christian Dior a podľa odborníkov jasne naznačil opätovaný návrat estetiky 80. rokov. Samozrejme, v prípade Diora je čistejšia, luxusnejšia a má distingvovaný nádych. Hoci záleží na stylingu. Herečka Charlize Theron sa ako prvá hviezda objavila v podobnom kúsku a vyzerala ako pankáčka z východoberlín­skeho klubu.

Versace

Na prehliadke sa objavili kúsky, ktorých historická inšpirácia je celkom jasná. Obdobie 30. rokov minulého storočia sa nieslo v znamení skrátenia šiat, rovnej siluety, ale aj dominancie exotiky a všetkého, čo narúšalo dovtedajší decentný štýl. Prišlo obdobie divokých večierkov a s nimi priam tanečných kostýmov, kratučkých dĺžok a masívnej zdobnosti prostredníctvom flitrov, strapcov či pierok. Aj vám sa zdá, že sa ruská modelka Irina Shayk premenila na modernú Josephine Bakerovú?

Modelka na prehliadke značky Versace, kolekcia... Foto: Reuters, ALESSANDRO GAROFALO
Modelka na prehliadke značky Versace, kolekcia Jar/Leto 2020. Modelka na prehliadke značky Versace, kolekcia Jar/Leto 2020.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #Versace #retro #história #trend #Louis Vuitton #vplyv #Prada #inšpirácia #Michael Kors #Céline #Christian Dior

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...