Sú odumreté kožné bunky naozaj dobré?

Na peeling by ste mali zabudnúť a nie je to vtip. Odumreté kožné bunky sú totiž vraj dobré...

31.10.2019 14:30
žena, peeling, káva Foto:
Odumreté kožné bunky sú v skutočnosti dobré a pravdepodobne by ste ich mali viac využiť.
debata

Odkedy sme prvýkrát použili peeling a mohli ucítiť tú nádhernú hladkú pokožku, zasvätili sme svoj život ničeniu odumretých kožných buniek. A prečo nie? Mimochodom, sú kameňom úrazu všetkých otrasností: bledá, suchá či šupinatá pleť, upchaté póry, akné… Alebo nie?

Celé zle…

Všetko, čomu o odumretých kožných bunkách veríte, je možno zle. V skutočnosti totiž hrajú dôležitú úlohu v kožnej bariére – možno dokonca tú najdôležitejšiu. Keď sú vydrhnuté, celkové zdravie pokožky trpí. Inými slovami, odumreté kožné bunky sú v skutočnosti dobré a pravdepodobne by ste ich mali viac využiť.

Prečo sú také dôležité?

Aby ste pochopili, prečo sú odumreté kožné bunky také dôležité, musíte najskôr pochopiť ich prirodzený životný cyklus. V prvom rade sa množia rýchlosťou približne 40-tisíc za deň. „V základnej vrstve pokožky sa vytvárajú nové kožné bunky,“ povedal dermatológ Ronald Moy pre HelloGiggles. Pri svojom vzniku vytláčajú staré bunky bližšie k najvyššej vrstve kože. „Trvá to 28 dní, kým jedna kožná bunka prejde od vzniku zo základnej vrstvy na povrch pokožky,“ vysvetlil Moy. Dodal, že úlohou zrelých odumretých buniek je chrániť samotnú pokožku a zabrániť jej vysychaniu. Ak ich peelingom odstránime skôr, ako nám môžu slúžiť ako zásobník vlhkosti, môže to spôsobiť problémy.

Prečo máte suchú a matnú pokožku

Tieto čerstvé bunky totiž ešte nie sú pripravené na to, aby mohli byť na povrchu. Nemôžu zvládnuť UV žiarenie, neochránia ani pri bežnej skrášľovacej rutine. Po peelingu možno vyzeráte chvíľu očarujúco, následne však bude vaša pleť suchá a šupinatá. Slovami dermatológa: „Vaša pokožka nie je bledá a suchá preto, že máte veľa odumretých buniek, ale preto, že ich máte príliš málo.“

Ako často používať peeling?

Určite nie častejšie ako raz za týždeň. Najlepšie to funguje s maskou z jogurtu a kozieho mlieka. Mlieko a AH-kyseliny spôsobujú nielen to, že odumreté kožné bunky miznú, ale dodajú pokožke zároveň vlhkosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pleť #hydratácia #peeling #upchaté póry #odumreté kožné bunky

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....