Slovenský triumf vo svete veľkej módy! Roberta Liptáka chce Tom Ford

Dosiaľ pôsobil v značke Saint Laurent a spolutvoril podobu kolekcií, pod ktorými je podpísaný dizajnér Anthony Vaccarello. Slovák Robert Lipták však dostal ešte výnimočnejšiu ponuku. Chce ho Tom Ford!

18.10.2019 07:00
debata
Slovák Robert Lipták vymení Paríž za Los Angeles. Foto: archív Roberta Liptáka
Slovák Robert Lipták vymení Paríž za Los Angeles. Slovák Robert Lipták vymení Paríž za Los Angeles.

Konkurovať na obrovskom svetovom trhu s módou a dizajnom nie je pre našinca vždy jednoduché. Prípad rodáka z Bratislavy Roberta Liptáka však ukazuje celkom inú stránku. Príklad, ako sa môže Slovák presadiť v jednom z najrenomova­nejších ateliérov na svete.

S Robertom Liptákom sme sa stretli počas nedávnej akcie Fashion LIVE! V Bratislave. Maratón módnych prehliadok, predovšetkým domácich dizajnérov, navštívil iba počas jedného dňa. Priletel naň priamo z Paríža, kde momentálne stále ešte pracuje. To však už dlho nepotrvá. Slovák totiž získal kontrakt u slávneho dizajnéra Toma Forda a čaká ho sťahovanie do Los Angeles. Po podpise zmluvy si môže na vizitku písať označenie senior designer pre dámske odevy. Hoci jeho meno zostane aj v tomto prípade v tieni kreatívneho šéfa, teda samotného Forda, Lipták netají nadšenie.

„Bola to vlastne celkom náhoda. Na profesijnej platforme Linkedln mi napísala pracovníčka z agentúry, ktorá vyhľadáva nových zamestnancov. Ani neviem ako, a dostal som sa na pohovor s tímom oddelenia ľudských zdrojov a o týždeň nato mi prišiel email, že Tom Ford ma chce vidieť hneď,“ opísal Lipták výnimočný deň. O pár dní už cestoval za Fordom do Los Angeles. „Absolvoval som s ním hodinový pohovor o živote, o mojej doterajšej práci, o všetkom možnom. Bolo to veľmi naturálne a jasne sa ukázalo, že medzi nami zafungovala tvorivá chémia. Pochopil som, že to je príležitosť, keď môžem skúsiť niečo nové, takže som na ponuku kývol,“ pokračoval Lipták, ktorý bol ešte v čase nášho rozhovoru stále členom tímu v značke Saint Laurent pod kreatívnym vedením Anthonyho Vaccarella.

Z Kanady do Paríža, od Owensa k Vaccarellovi

Ako sa vlastne slovenský dizajnér dostane k takejto lukratívnej práci? „V šestnástich som odišiel študovať do Kanady, dokončil som si tam strednú školu. Následne som rok študoval na univerzite v San Franciscu, no to ma veľmi neoslovilo a presunul som sa do Paríža, kde nasledovali ďalšie tri roky štúdia,“ zaspomínal si na svoje začiatky.

Modelka Naomi Campbell v kreácii z kolekcie... Foto: SITA/AP, Vianney Le Caer
Naomi Campbell Modelka Naomi Campbell v kreácii z kolekcie značky Saint Laurent Jar/Leto 2020, ktorú do celkového konceptu navrhol práve Robert Lipták.

Už počas nich sa Liptákovi skutočne darilo. Popri škole začal pracovať ako asistent u predstaviteľa módnej avantgardy Ricka Owensa. Fanúšik módy pri jeho mene nepochybne spozornie. A stalo sa to zjavne aj s Liptákovým životopisom, ktorý začal prechádzať rukami ďalších predstaviteľov brandže. „Po skončení školy prišlo niekoľko ponúk. Vybral som si Anthonyho Vaccarella. Začal som s ním ešte v rámci jeho vlastnej značky, neskôr sa s ním presunul aj do ateliéru Saint Laurent. Vnímam ho ako úžasného mentora, ktorý ma vzal pod svoje krídla,“ vysvetlil Robert Lipták.

Ak sa pýtate, čo vlastne mal Robert na starosti v jednej z najslávnejších európskych značiek, ktorú kedysi zakladal návrhár Yves Saint Laurent, odpoveď znie – celkom dosť. On však skromne hovorí, že bol len jedným dielikom zoceleného tímu. „Ten je pomerne veľký. V zásade každá kategória šatníka má svoj vlastný tím. V značke Saint Laurent pracuje jedna skupina v oddelení flou, čiže na šatách, ďalšie oddelenie sa venuje tailoringu denných odevov, tam patria saká, obleky, nohavice, bombery, košele, a potom je tam kategória, v ktorej ide o prácu s kožou, denimom či napríklad bavlnenými zmesami na topy a tričká,“ vysvetlil pre Pravdu zákulisie fungovania Lipták.

„Každé oddelenie má vlastne hlavného dizajnéra, ktorý sa stará a zodpovedá za svoju časť. Moja zodpovednosť sa týkala práve ikonického tailoringu so sakami a línie Le Smoking s nohavicami a potom outerwear, čo sú vlastne kabáty, bombery, parky, skrátka všetko, čo sa nosí ako vrchná časť odevu,“ pokračoval.

Spoločná vízia, meno iba jedno

Laika možno prekvapí, že pod kolekciou, ktorú si zvyčajne svet spája výlučne s menom značky, prípadne jedného kreatívneho dizajnéra, sa spája práca toľkých ľudí. Podľa slovenského rodáka sú však dnešné formy práce v značkových módnych firmách rôzne. „Niekedy je kreatívny šéf zároveň aj hlavným návrhárom, ktorého prsty vidíte takmer vo všetkom. Môže mať veľmi striktnú predstavu a málokoho do nej vpustí. Inokedy sa takýto človek viac sústreďuje na imidž a víziu značky a kolekcia vzniká spoluprácou so širokým tímom,“ definuje rozdiely Lipták.

„V prípade značky Saint Laurent a dizajnéra Anthonyho Vaccarella, ktorý ju vedie, platila fúzia oboch. Vie byť nesmierne kreatívny a nekompromisný a zároveň pracuje aj s imidžom brandu. Od tímu očakáva naozaj veľa návrhov, takže jednotlivé stretnutia sa vždy nesú vo veľmi bohatom a plodnom duchu,“ opisuje Robert Lipták.

Modelka Kaia Gerber v kreácii Saint Laurent... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Modelka Kaia Gerber v kreácii Saint Laurent Jar/Leto 2019. Modelka Kaia Gerber v kreácii Saint Laurent Jar/Leto 2019.

Ako teda prebieha práca v tíme? „Všetci sme ukazovali inšpirácie, naše predstavy o odevoch a trendoch na budúcu sezónu. Z toho si Anthony vybral to, čo sa mu páčilo. Je to akýsi inštinktívny dizajn, z ktorého vyberá spôsobom áno, nie. Následne si vezme celý balík a začne do neho vkladať svoj kreatívny rukopis. Potom sa vráti za nami s jednotlivými návrhmi a povie, čo treba prepracovať. My vytvárame stále nové a nové veci, nápady prichádzajú takmer denne a tvoríme až do posledných chvíľ pred prehliadkou,“ prezradil pre Pravdu Slovák, ktorý s Vaccarellom pracuje už päť rokov.

Na otázku, aký je, odpovedá pohotovo – nekomplikovaný. Anglický výraz „easy-going“ je vraj ten najvýstižnejší. „Skutočne sa s ním spolupracuje veľmi ľahko. Rozumie móde a dáva veľký priestor pre kreativitu ľuďom okolo – svojmu tímu. Ak sa mu niečo nepáči, povie to rovno. A človek vie, že sa nemá uberať tým smerom. Sám som mu napríklad mnohokrát navrhol aj veci, pri ktorých som tušil, že sa mu nebudú páčiť. Ale niekedy práve vďaka nim nájdete celkom jasný dôvod, prečo musíte robiť niečo iné. Tiež je to istý spôsob kreatívy,“ komentoval Lipták.

Zmena znamená pre módu život

Napriek tomu, že na svojho prvého veľkého mentora nedá dopustiť, ponuke, ktorá prišla, nepovedal nie. Meno Tom Ford je azda dostatočnou odpoveďou. „V Saint Laurent bolo úžasne, nezažíval som tam žiadne problémy, ale asi sám pre seba som potreboval zmenu. Pohovory som už mal aj predtým, oslovili ma iné značky, ale nikdy nenastal moment, keď by som si povedal – áno, toto je ono! Až keď som sa stretol s Tomom Fordom, nastal povestný klik – naladili sme sa na jednu vlnovú dĺžku. Okamžite som si uvedomil, že podobnú šancu nehodno zahodiť,“ vysvetlil zmenu svojho pôsobiska.

zväčšiť Dizajnér Tom Ford angažoval talentovaného Slováka. Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
Dizajnér Tom Ford angažoval talentovaného Slováka. Dizajnér Tom Ford angažoval talentovaného Slováka.

„Pre mňa je najdôležitejšie byť s dobrým tímom, v spoločnosti šikovných a dobrých ľudí. To všetko som zažíval aj doteraz. Dnes už však tiež viem, že chcem byť obklopený kreativitou, ktorá bude trošku iná, ak to porovnáme práve so Saint Laurent. Človek, dizajnér sa musí vyvíjať a zmena z času na čas je skrátka nutnosť. Verím, že takto budem môcť zažiť iného kreatívneho šéfa, jeho prístupy, vízie a spôsob práce. Určite to bude nesmierne obohacujúce,“ doplnil.

Lipták si nedovolí odhadovať, čo ho čaká. „Tom Ford má európske zmýšľanie módy. Koniec koncov, kedysi sám tvoril pre Yves Saint Laurent alebo Gucci. Nerobí typickú americkú módu, pracuje s víziami, inšpiráciami. Skutočne sa na to teším,“ naznačil ešte mladý dizajnér, ktorý má vraj už len jediný sen, pre koho by chcel v budúcnosti pracovať. Bohužiaľ, ten sa mu nesplní. „Ak by žil Alexander McQueen, určite by som chcel robiť pre neho,“ vysvetlil.

Niekoľko obľúbencov má aj medzi krajanmi – slovenskými tvorcami. Aj preto sa pred časom opäť objavil na Slovensku, konkrétne na spomenutom podujatí Fashion LIVE!. Pár týždňov predtým sa tiež stal krstným otcom módno-umeleckej platformy Virvar. „Mám pocit, že skutočne ide o prvú platformu, ktorá sa snaží ukázať, koľko talentu a kreativity sa nachádza v slovenskom aj českom módnom priestore. Stoja za ňou moji dobrí priatelia. Ľudia, ktorým verím a rovnako som od začiatku veril aj ich projektu. Slovenská móda má veľký potenciál a ja si myslím, že ho určite treba podporovať,“ dodal na záver Robert Lipták.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #móda #štúdium #dizajn #Paríž #ponuka #Tom Ford #Robert Lipták #Anthony Vaccarello

+ Nezabúdajte na pitný režim, nezanedbávajte ho v žiadnom období.
Ak budete zanedbávať prácu, vaše peniaze nebudú...

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...