Strapce krvi, mučeníci aj slovanská mystika! Hanečka i Dendis očarili novou módou

Slovenská móda ovládla počas uplynulého víkendu hlavné mesto. Oplatilo sa čakať na záverečný deň programu, nedeľu - niesla sa najmä v znamení triumfálneho návratu Borisa Hanečku, ale aj výnimočne vyváženej a prepracovanej prezentácie Pavla Dendisa.

08.10.2019 06:54
debata (2)
Modelka v kreácii na prehliadke kolekcie Unseen... Foto: Martin Tomecko
Pavol Dendis, Fashion LIVE! 2019 Modelka v kreácii na prehliadke kolekcie Unseen dizajnéra Pavla Dendisa na akcii Fashion LIVE! 2019 v Bratislave.

Na akciu Fashion LIVE! 2019 som vyrazil počas všetkých troch večerov. Nestihol som vidieť všetko, ale v nedeľu mi bolo jasné, že sú momenty, ktoré vidieť skrátka treba. Už v úvode spomenutý Pavol Dendis pripravil 24 hodín pred svojou šou špeciálne „preview“ pre vybraných hostí, v ktorom hovoril o kolekcii Unseen. Mladý talent sa po minuloročnej „pocte“ tarotu a jeho záhadám aj temným stránkam tentoraz obrátil do slovanskej mytológie a zároveň archívov slovenskej ľudovej tvorby.

Módna prehliadka Borisa Hanečku, v ktorej sa...
Módna prehliadka Borisa Hanečku, v ktorej sa...
+32Modelky v kreácii na prehliadke dizajnéra...

Na móle sa objavili niektoré kreácie, ktoré boli modernou variáciou na tradičné kúsky ako ľanové košele, typické „junácke“ nohavice s predným akoby plienkovým zapínaním, kožené vesty, husársky kabátec s typickým zapínaním a stojačikovým golierom či krátke nohavice s manžetami viazanými dekoratívnymi detailmi šnurovania. Dendis priznal, že z bohatého archívu v Pezinku stihol prejsť zhruba 800 modelov. „Vystaval som kolekciu v mojej obľúbenej čiernej a bielej. Chvíľami som mal pocit, že tej bielej je až priveľa a váhal som, či niektoré kusy neprešiť do čiernej verzie,“ priznal svoju obľúbenú farebnosť. Bolo však dobre, že „tmu nechal preniknúť svetlom“.

zväčšiť Zábery z prehliadky kolekcie Unseen dizajnéra... Foto: Martin Tomečko
Pavol Dendis, Fashion LIVE! 2019 Zábery z prehliadky kolekcie Unseen dizajnéra Pavla Dendisa na akcii Fashion LIVE! 2019 v Bratislave.

Pri bližšom skúmaní odhalili jednotlivé kúsky precíznu ručnú prácu. Dendis je pozoruhodnou ukážkou šikovnosti a precíznosti – prehliadkové modely si šije sám. A vynikajúco. Skromne (a zároveň múdro) však priznáva, že do výroby už postupuje jednotlivé kúsky zručným krajčírom či dielňam. Pre kožené doplnky ako boli opasky či tašky zo surovej kože tú „správnu ruku“ zatiaľ hľadá. Už počas prezentácie kolekcie Unseen však bolo jasné, že časť kolekcie je predaná a na časť z nej má mnoho objednávok. Postarali sa o to masívne kabáty s posunutou líniou pliec a zdobnými detailmi kože na chlopni golieri, pravdepodobne sa budú predávať ako teplé rožky. Rovnako zabodovali aj šaty zo syntetického hodvábu ušité z obdĺžníkového kusu látky s princípom zero-waste, teda takmer nulovým odpadom, či hodvábne tuniky, ktoré sa vyznačovali silnou androgýnnosťou. To je konieckoncov pomerne jasný znak Dendisovej tvorby, ktorý síce doposiaľ pracoval výraznejšie s mužmi, ale jeho kúsky si obľúbili mnohé ženy. A niet divu. Mimochodom, jednu z kreácií mu v nedeľu predvádzal aj herec Robo Roth.

Modelka v kreácii na prehliadke dizajnéra... Foto: Martin Tomecko
Boris Hanečka, Fashion LIVE! 2019 Modelka v kreácii na prehliadke dizajnéra Borisa Hanečku na akcii Fashion LIVE! 2019 v Bratislave.

Celebritnú modelku (speváčku Zuzanu Smatanovú) mal počas svojej prehliadky aj dizajnér Boris Hanečka, ale to nebol dôvod, prečo sa o tejto kolekcii oplatí napísať. Bola totiž triumfálnym návratom. Po minuloročnej prehliadke, ktorá mala názov AU (z označenie prvku zlato v chemickej tabuľke), som mal rozpačité pocity. Mnoho vecí sa mi zdalo nedotiahnutých a prezentácia či slová okolo nej prehlušovali samotnú módu. O tom, že Hanečka je módnym polyglotom, ktorý sa s ľahkosťou pohybuje v rozmanitých érach a číta rozličné jazyky estetiky, aby sa nechal inšpirovať, sa vie už dávno. Tentoraz však do svojej religiózne poňatej kolekcie vniesol toľko autenticity a súčasnosti, že si právom vyslúžil potlesk postojačky na záver šou.

„Inšpiroval som sa ranokresťanskými mučeníkmi. Každý model má svoje meno, bola tam svätá Katarína, svätý Vavrinec či svätý Ondrej, ktorý bol mučený na kríži v tvare X, čiže to symbolizovalo aj strihové riešenie overalu, ktorý sme mu venovali,“ uviedol pre Pravdu Hanečka. Do strihov či farebnosti komponoval atribúty cirkevného odevu. Nechýbali akoby prvky ornátneho rúcha, flitrové výšivky, ktoré symbolizovali kvetiny v rukách svätíc alebo brokátové potlače, ktoré vyznievali akoby niekto mokrou rukou prešiel po maľbách Sixtínskej kaplnky. Strapce, ktoré patrili medzi dominantné motívy niektorých modelov, symbolizovali krv. „Pomohol som si textilným jazykom a spracoval som tak toho gotického aj renesančného Tarantina – Krista v litroch krvi,“ pokračoval vo vysvetlení Hanečka.

zväčšiť Kreácie na prehliadke dizajnéra Borisa Hanečku... Foto: Martin Tomečko
Boris Hanečka, Fashion LIVE! 2019 Kreácie na prehliadke dizajnéra Borisa Hanečku na akcii Fashion LIVE! 2019 v Bratislave.

Aj napriek vysvetleniu, ktoré môže niekomu pripadať priam psychedelické, boli jednotlivé odevy veľmi aktuálnou a modernou variáciou ženskej garderóby. Fungovať môžu ako klasické daywear (denné odevy) prostredníctvom kabátov, úpletových topov, čipkovaných nohavíc či šiat po kolená a v trojštvrťovej dĺžke. Alebo ako dramatická večerná garderóba, ktorá zo ženy urobí kráľovnú noci. V materiálovej skladbe dominovali hodváby, brokát, satén, lycra, alebo napríklad aj vlna či neoprénové materiály. Vo farebnosti popri červenej nechýbala čierna, medená, ale aj tóny žltej, béžovej, hnedej a staroružovej akoby vystrihnutých z obrazov, ktoré časom blednú.

zväčšiť Kreácie na prehliadke dizajnéra Borisa Hanečku... Foto: Martin Tomečko
Boris Hanečka, Fashion LIVE! 2019 Kreácie na prehliadke dizajnéra Borisa Hanečku na akcii Fashion LIVE! 2019 v Bratislave.

Práve pri Hanečkovi a Dendisovi sa ukázala sila v tom, čo dokáže s kolekciou (okrem efektného líčenia a účesov) urobiť dobrý styling. V prípade prvého menovaného sa o to pričinil Milan Štefan, u Dendisa to bola zase zásluha Alexandra Lindova. Myslím si, že v tomto smere by sa mohli inšpirovať aj ďalší domáci dizajnéri, ktorí si tvoria styling sami. Možno s vedomím, že svoju kolekciu predsa poznajú (a vidia) najlepšie. Je to často dvojsečná zbraň, ktorá môže narobiť popri osohu aj neplechu – často totiž celú koncepciu odprezentuje v duchu, ktorý je veľmi jednostranný a naklonený jasne vymedzenej estetike.

Áno, je mi jasné, že určitého zákazníka má napríklad Michaela Ľuptáková a iného zase značka Puojd či Lenka Sršňová. Práve schopnosti dobrého štylistu vytvoriť koncept, ktorý naplní dizajnérovu víziu a zároveň odhalí potenciál jednotlivých odevov osloviť širšiu zákaznícku platformu, by sa však v tomto smere žiadalo viac.

Súčasťou nedeľňajšieho programu bola aj prezentácia kolekcií dizajnérok Silvie Zrebnej a Maje Bozovic. Kým prvá menovaná zaujala luxusnejšie poňatým spracovaním v kontraste s farbeným a melírovaným denimom (veľmi moderné a svieže!), druhá zaujala najmä prvou polovicou kolekcie – bola prekvapivo sexy, dynamická a pritom sa v nej ukrývali odkazy na konzumnosť nášho sveta. Okrem dvojice dám sa objavila na móle aj hravá kolekcia Lobster Party od Petry Kovács či kolekcia Petry Weingartovej a už spomenutej značky Puojd, ktorá pracovala so zaujímavými potlačami a strihovo rozvinula viac svoju doterajšiu estetiku (a tým pádom snáď aj zákaznícku platformu) – reč je o šatách so zaujímavými detailmi viazania vloženého priamo v strihu či masívnejších kabátoch, ktoré síce vychádzajú zo zavinovacieho strihu, ale zároveň majú v sebe architekturálny objem a pevnosť. Aj ich modely nájdete v našej bohatej galérii.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #krása #móda #trend #Boris Hanečka #Fashion Live! #slovenská móda #Pavol Dendis

+ Robte niečo, preto aby sa vám aj naďalej žilo tak dobre ako doteraz.
Neodkladajte v práci niečo, čo môžete...

+ Večerajte a raňajkujte niečo ľahšie, budete sa tak celý deň cítiť lepšie.
Nemíňajte všetky peniaze, ktoré sa vám...