Keď móda berie dych! Hrča ponúkol šou, na ktorú sa (tak ľahko) nezabudne...

Posledné roky pravidelne potvrdzoval, že je majstrom vizuálneho zážitku, ktorý prináša aj plno emócií. A nesklamal ani v sobotu večer. Dizajnér Martin Hrča s novou kolekciou.

06.10.2019 16:39
debata (1)
Model na prehliadke slovenského dizajnéra... Foto: Martin Tomecko
Martin Hrča, Fashion LIVE! 2019 Model na prehliadke slovenského dizajnéra Martina Hrču v rámci akcie Fashion LIVE! 2019 v Bratislave.

Na akcii Fashion LIVE! 2019, ktorá sa tentoraz presunula zo Starej tržnice na Kamenné námestie do industriálnej budovy niekdajšieho obchodného domu, sa konala celkom na záver sobotňajšieho programu módna prezentácia, ktorá dvíhala ľudí zo stoličiek.

Model na prehliadke slovenského dizajnéra...
Model na prehliadke slovenského dizajnéra...
+13Model na prehliadke slovenského dizajnéra...

Hrča poslal na mólo modelky na masívnych drevených platformách. Aj tie spôsobovali, že takmer všetky modelky aj modelovia kráčali po móle v pomalom, miestami akoby až robotickom tempe. Jeden za druhým dostávali od publika potlesk, často už len za odvahu a schopnosť zvládnuť takto náročne koncipovaný koncept prezentácie. Mimochodom, miestami to trochu pripomenulo slávnu prehliadku Alexandra McQueena Plato's Atlantis, kde modelky balansovali na masívnych platformách s dezénom kože plazov.

Záverečný model na prehliadke slovenského... Foto: Martin Tomecko
Martin Hrča, Fashion LIVE! 2019 Záverečný model na prehliadke slovenského dizajnéra Martina Hrču v rámci akcie Fashion LIVE! 2019 v Bratislave.

Hrča pre Pravdu prezradil, že vychádzal z definície a filozofie pilierov. „V živote sa mi diali stabilné aj nestabilné veci a tak som sa pohral s ideou istôt v živote, ktoré sú zároveň strašne krehké,“ vysvetlil k novej kolekcii rodák z Liptova. „Siluetu som sa snažil vystaviť do tej vertikality, výšky a nechám už na ľuďoch, nech si nájdu svoju istotu v živote. Či už bude v móde, alebo v niečom inom,“ komentoval ešte.

Jednotlivé modely pôsobili na jednej strane pompézne, mnohé akoby priam žili. Mali v sebe trojrozmernosť, ktorá balansovala na hranici krásy a ohyzdnosti otvorených rán či zoťaťého stromu. Dominantným materiálom bola ručne pestovaný, pradený aj tkaný ľan, ktorý následne ručne farbili. Pridávali sa aj ušľachtilé materiály ako hodváb či koža na večerné kreácie alebo napríklad perie. Šperky vytvorila Kristína Španihelová.

zväčšiť Kreácie na prehliadke slovenského dizajnéra... Foto: Martin Tomečko
Kreácie na prehliadke slovenského dizajnéra Martina Hrču v rámci akcie Fashion LIVE! 2019 v Bratislave. Kreácie na prehliadke slovenského dizajnéra Martina Hrču v rámci akcie Fashion LIVE! 2019 v Bratislave.

O tom, či sa podobné kreácie môžu stať bežnou súčasťou módy, môžeme pokojne pochybovať. Ako umelecký a vizuálny zážitok však bola táto prehliadka skutočne výnimočná a dych vyrazila aj mnohým hosťom, medzi ktorými nechýbali ani známe tváre. Slovenskú módu si prišla pozrieť napríklad Silvia Kušnírová, Barbara Heribanová či dizajnérsky kolega Marcel Holubec, ktorý bude mať už čoskoro svoju vlastnú samostatnú prehliadku v Bratislave. Viac si pozrite v galérii.

O programe a jednotlivých kolekciách druhého dňa Fashion LIVE! 2019 si prečítajte aj zajtra na Žena.pravda.sk.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #móda #šou #umenie #Fashion Live! #Martin Hrča #stabilita

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....