Elegancia pre kypré dámy, temná hra s erotikou i čaro noci: Deň 1 na Fashion LIVE!

Nová lokácia, svieža dynamika, mená známe, ale aj celkom nové, ale predovšetkým móda ponúkaná v rámci ucelenej a kvalitnej platformy podujatia s dnes už sedemročnou tradíciou. Tak možno označiť akciu Fashion LIVE!

06.10.2019 09:40
debata (2)
Modelka na prehliadke Michaely Ľuptákovej počas... Foto: Martin Tomecko
Modelka na prehliadke Michaely Ľuptákovej počas akcie Fashion LIVE! 2019. Modelka na prehliadke Michaely Ľuptákovej počas akcie Fashion LIVE! 2019.

Ročník 2019, v poradí siedmy, odštartoval v piatok popoludní v priestoroch niekdajšej budovy Tesca. Kým sa do nej pustia tvrdé zuby plánovaných rekonštrukčných prác, podarilo sa organizátorom získať tento priestor na prezentáciu toho najlepšieho z domácej aj českej módy. Trojdňový maratón, ktorý trvá do nedele a každý deň prináša v hodinových blokoch vybraných módnych autorov, zaujal počas prvého dňa temnou extravaganciou, gotickými rytiermi na súčasnú nôtu, ale aj ženskými modelmi, ktoré oceňujú ženy rôzneho veku aj konfekčnej veľkosti.

Slovenská dizajnérka Michaela Ľuptáková...
Slovenská dizajnérka Michaela Ľuptáková...
+21Slovenská dizajnérka Michaela Ľuptáková...

Z domácich mien bola určite veľkým ťahákom piatkového programu Michaela Ľuptáková. Jej tvorba má jasný rukopis a napriek občasným experimentom s možnosťami strihu či konštrukčnými detailmi sa drží skôr overenej línie. Pragmaticky. Práve na ňu totiž reaguje najviac zákazníčok. Aj tentoraz Ľuptáková ponúkla šaty, ktoré obkreslia a pritom vyzdvihnú ženskosť línií tela. Zdôraznia dekolt a zúžia driek či akcentujú boky. Nechýbali modely na jedno rameno, elastické šaty po kolená so zvýraznenými ramenami alebo večerné kreácie, niekde definované vrstvením podkladovej bázy s tylovou šupkou zdobenou metalickým dezénom. Inde zase typicky „ľuptákovské“ s asymetriou spodného lemu, často prechádzajúceho do ľúbivej vlečky.

zväčšiť Slovenská dizajnérka Michaela Ľuptáková... Foto: Martin Tomečko
Michaela Ľuptáková, Fashion LIVE! 2019 Slovenská dizajnérka Michaela Ľuptáková predstavila na Fashion LIVE! 2019 kolekciu Jeseň/Zima 2019/2020 s názvom The Power of Clothes.

Medzi najvydarenejšie kúsky tentoraz patrili tie, ktoré sa v jej tvorbe nevyskytujú až tak často. Na mysli mám niekoľko modelov v mladistvej dievčenskej estetike šiat s frivolným objemom vytvoreným volánikmi v ramenách a minidĺžkami áčkového strihu. Podobne dobre na mňa fungovali aj trblietavé minišaty na jedno rameno či grafický motív trblietavej mozaiky na jednoduchých šatách s dlhými rukávmi nad kolená.

Slovenská dizajnérka už dlhšie ukazuje ambíciu obliekať aj ženu kyprejších tvarov. Na móle to potvrdilo aj niekoľko modeliek, ktorá sa občas zvyknú označovať neobľúbeným slovíčkom „plus-size“. Kolekcia dostala príznačný názov The Power of Clothes a prehliadku uzatvorila skladba od Arethy Franklinovej Natural Woman. Bez ohľadu na to, či módni fajnšmekri Ľuptákovú uznávajú alebo nie, jedno jej treba nechať – mnoho žien má skutočne pocit, že s jej šatami sa z nich stáva skutočná žena. A pre dizajnéra asi niet lepšej odozvy.

Modelka na prehliadke HAAZ počas akcie Fashion... Foto: Martin Tomecko
Modelka na prehliadke HAAZ počas akcie Fashion LIVE! 2019. Modelka na prehliadke HAAZ počas akcie Fashion LIVE! 2019.

V piatkovej skladbe programu Fashion LIVE! 2019 sa objavila aj celkom iná variácia ženskej módy. Dramatickejšia a temnejšia. Postarali sa o ňu dizajnéri Patrik Haaz so značkou HAAZ a čiastočne aj Lukáš Macháček, ktorý priniesol pomerne androgýnnu kolekciu predvádzanú dominantne mužmi, no obsahujúcu aj príťažlivé ženské modely.

V oboch prípadoch dominovala čierna farba, pričom ateliér HAAZ pracoval následne s dramatickým kontrastom pomocou využitia sýtej vínovej farby a výrazného lesku tvoreného prúžkami a strapcami latexu či v samotnom materiáli pomocou lurexového vlákna. Kolekcia obsahovala časť modelov, ktoré pravdepodobne vytvoria predajnú komerčnú bázu, ako napríklad jednoduché tunikové šaty s dlhými rukávmi či šaty s asymetrickým lemom sukňovej časi, pánsky nohavicový kostým, široké nohavice alebo niekoľko príťažlivých kabátov len ležérne prepásaných v drieku. K nim sa však pridávala aj extravagantnejšia poloha HAAZ a to práve vo využití vizuálne dramatického materiálu lesklých strapcov a detailov zašívaných do sukní, či obkresľujúcich v dlhých strapcoch siluetu tela modelky zahalenej v transparentnom modeli večerných šiat. Kontrast erotickej ľahkosti a prvkov, akoby odkazujúcich na S/M estetiku, mal svoje pozitívne momenty (priehľadné modely s krátkymi kimonovými a zvonovými rukávmi), ale aj také, ktoré vyzneli trochu ťažkopádne (záverečný model či áčková masívna sukňa s kaskádou lesklých strapcov).

zväčšiť Počas prvého dňa akcie Fashion LIVE! 2019 novú... Foto: Martin Tomečko
HAAZ, Fashion LIVE! 2019 Počas prvého dňa akcie Fashion LIVE! 2019 novú kolekciu predstavila aj značka HAAZ, ktorú tvorí Patrik Haaz.

U Čecha Macháčka sa naopak počas celej kolekcie kládol dôraz na ľahkosť. Napriek temnote čiernej palety modely pôsobili v istých momentoch až nežne a hladivo. Akoby ste mali chuť sa do nich ponoriť. Nebolo to však až také prekvapujúce. Macháček totiž aj pracoval s prvkami županového a pyžamového trendu. Ponúkol pánske kimoná, široké šortkové nohavice alebo modely ovplyvnené čiastočne estetikou takzvaných „harem pants“, k nim pár unisexových sák, ktorých konštrukcia pôsobila bezchybne, ale pritom telo nezväzovala. Väčšinu kolekcie síce predvádzali mužskí manekýni, ale od začiatku do konca bolo jasné, že toto nie je móda, ktorá sa obmedzuje na jasné definovanie pohlaví a toho, čo má kto nosiť. Záverečný dámsky model večernej róby s aranžovanou vlečkou, ktorý predviedla modelka s trblietavou kuklou na hlave, mu potom priniesol celkom pochopiteľný potlesk.

zväčšiť Súčasťou programu prvého dňa akcie Fashion... Foto: Martin Tomečko
Lukáš Macháček, Fashion LIVE! 2019 Súčasťou programu prvého dňa akcie Fashion LIVE! 2019 bola aj prehliadka novej kolekcie českého dizajnéra Lukáša Macháčka. Na snímke kreácie z nej.

Súčasťou piatkového programu bola tiež zaujímavá prezentácia značky AWA Clothing od Anity Vírágovej, ktorá v kolekcii spracovala aj tému domáceho násilia či projekt ZERO Fashion Impact, ktorý predstavil udržateľnú módu od študentov VŠVU. Záver piatku sa niesol v znamení prezentácie luxusnej dámskej bielizne od českej dizajnérky Terezy Vu. S ňou sme pripravili rozhovor, ktorý si budete môcť prečítať už v najbližších dňoch.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #móda #dizajn #Fashion Live! #Michaela Ľuptáková #HAAZ #Lukáš Macháček

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...