7 trendov obuvi na jeseň 2019! S našou výbavou vykročíte správnym smerom

S príchodom chladnejších dní sa výbava dámskej (a, samozrejme, aj pánskej) garderóby mení. Neplatí to však len pre odevy. Jeseň a blížiaca sa zima si pýtajú aj odlišnú obuv.

27.09.2019 07:00
debata
Aké sú trendy v jesennej obuvi? Vyskúšajte ich... Foto: archív značky
Aké sú trendy v jesennej obuvi? Vyskúšajte ich napríklad takto. Vizuál na obrázku Mohito. Aké sú trendy v jesennej obuvi? Vyskúšajte ich napríklad takto. Vizuál na obrázku Mohito.

Niekto sa uspokojí s výbavou, ktorá sa nachádza v jeho skrini už nejaký ten rôčik. Niekoho zase motivuje príchod novej odevnej sezóny k nákupom a naháňaniu trendových kúskov. Nezavrhujeme ani jeden prístup. V prípade toho druhého máme pre vás aj dôležité rady.

Viete, k akým trendom sa tento rok vybrali kolekcie dámskej obuvi na jeseň? Ak nie, tu je našich sedem odporúčaní.

TREND č. 1 - Retro inšpirácia v jesennej obuvi:...
TREND č. 1 - Retro inšpirácia v jesennej obuvi:...
+11TREND č. 2 - Work boots na luxusnú nôtu:...

Retro stále funguje

Modely s retro nádychom sa udržiavajú v kurze už nejaký ten rok. Zvyčajne ide o členkové čižmy, ktorých estetika pripomína šesťdesiate alebo sedemdesiate roky. Výrazný je podpätok, zvyčajne masívny, buď hranatý alebo okrúhly. Objavujú sa však aj opätky, ktoré sú dekoratívne – zdobené flitrami, perličkami, nitmi či vo farebnom kontraste k zvyšku topánky. Špička je zvyčajne oblá. Stále pretrváva popularita tzv. ponožkových členkových čižiem – teda obuvi z materiálov, ktoré sa naťahujú na nohu ako druhá ponožka.

Šnurovacie „work boots“

V zime je to mimoriadne cenená obuv a čo je pozitívne, odporúčajú ju svetoví dizajnéri. Work boots znamená v preklade pracovné čižmy a topánky naozaj miestami pripomínajú pracovnú obuv. Ale výrazne pôvabnejšiu a prepracovanejšiu. Za nástup masívnejších topánok na vrúbkovanej podrážke určite môže posilnenie emancipácie a feminizmu. Ich podobu však ovplyvňuje aj estetika punku a klubovej scény 80-tych rokov či grungu z rokov 90-tych. Zvyčajne sa takéto topánky na plochej podrážke šnurujú. Voliť však môžete aj modely nazúvacie, so zdobnými remienkami a prackami – často s detailmi kovovej spony, prípadne zdobené nitmi alebo perličkami.

TREND č. 2 - Work boots či biker boots na... Foto: archív značky
TREND č. 2 - Work boots na luxusnú nôtu TREND č. 2 - Work boots či biker boots na luxusnú nôtu: Šnurovacie topánky so zdobnými detailmi v mieste šnurovania. Predáva Twinset, info o cene v predaji.

Károvaná nálada

So vzormi sa v jeseni nehemží až tak aj pre materiály, ktoré sa pri jesennej a zimnej obuvi používajú. Ale mať vo výbave jedny lodičky, ktoré môžete nosiť napríklad do auta a následne v práci, je určite potrebné. V takom prípade tiež môžete siahnuť po trendovom vzore kára či škótskeho tartanu. Ten sa objavuje už roky na odevoch, ale teraz dostáva omnoho výraznejší priestor aj v prípade obuvi. Farebnosť je povolená na mnoho spôsobov, ale o kúsoček vyčnieva kombinácia čiernej s červenou či modro-červeného kára.

Zverina

Ak zaujať, tak rozhodne topánkou, ktorá je ženská, funkčná a zároveň veľmi sexy a trendová. To sa podarí s členkovými čižmičkami, lodičkami alebo čižmami so zvieracou potlačou. V jesenných kolekciách sa nachádzajú pravidelne, ale tentoraz dostali omnoho výraznejší priestor. My odporúčame napríklad členkové čižmičky na vysokom podpätku. Alebo ak hľadáte komfort, skúste sa poobzerať napríklad po teniskách s imitáciou hadej či leopardej kože v detailoch.

TREND č. 4 -  Zvieracie potlače na jesennej... Foto: archív značky
TREND č. 4 - Zvieracie potlače na jesennej obuv TREND č. 4 - Zvieracie potlače na jesennej obuvi: Členkové čižmy s výraznými prackami Baldinini. Info o cene v predaji.

Tenisková móda sa nekončí

Popularita športovej obuvi nekončí ani v tejto sezóne. Akurát sa látkové a odľahčené verzie nahrádzajú masívnejšími teniskami a materiálmi, ktoré sú hrejivejšie či zvládajú bojovať s chladom aj vlhkom. Reč je o kožených teniskách. Trendom sú stále tzv. ugly sneakers na masívnej podrážke a s výraznými reliéfnymi prvkami. Často sa objavujú tenisky, na ktorých prichádza doslova k výbuchu vzorov a kombinovaniu neskombinovateľné­ho. Zvieracia potlač s neónovou farbou, prípadne lesklé fosforeskujúce prúžky so semišom alebo zamatom.

TREND č. 6 - Motorkárska aj westernová... Foto: archív značky
TREND č. 6 - Motorkárska aj westernová inšpirácia TREND č. 6 - Motorkárska aj westernová inšpirácia. Členkové kovbojské čižmy na masívnejšom podpätku. Predáva Aldo za 129 eur.

Motorkárka či kovbojka

Nemusíte mať koňa, ani nadupanú mašinu na dvoch kolesách, aby ste si ich mohli obuť. Topánky, ktoré čiastočne vychádzajú z inšpirácie čižmami divokého západu, sú dostupné na masívnom menšom hranatom podpätku. Charakterizuje ich výrazná špička, sú nazúvacie, po boku majú zvyčajne všitý pás gumy, ktorá umožňuje, aby sa ľahko obúvali, ale zároveň dobre sedeli na nohe. Často sa nosia vo verzii na imitáciu zvieracej kože. Tentoraz však nie je ani tak reč o vzoroch, ako o reliéfnej imitácii štruktúry hadej kože na čiernych či hnedých podkladoch.

Čižmy Chelsea v novom šate

Aj Slovenky si už zvykli počas chladnej časti roka siahať po obľúbenej obuvi, ktorú milujú ženy aj muži v mestách či na vidieku vo Veľkej Británii alebo v New Yorku. Takzvané Chelsea boots majú tento rok však menší update. Pôsobia o niečo zdobnejšie, ženskejšie, starajú sa o to napríklad ozdobné švy alebo mierne zdvihnutý podpätok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #jeseň #obuv #trend #káro #tenisky #lodičky #čižmy #jeseň 2019 #zvierací vzor #kovbojky #Chelsea boots

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...