Tak toto vás prekvapí: 7 faktov, ktoré ste (možno) netušili o starnutí!

Starnutie. Slovo, ktorého sa desí nejedna žena či muž. Ale je nevyhnutné. A spája sa s ním aj mnoho zaujímavostí. Poznáte napríklad tieto fakty?

25.09.2019 09:30
mladosť, staroba, starnutie, vek, roky, zrkadlo Foto:
Ako sa dá zabrániť starnutiu? A dá sa vôbec?
debata

1. naša pokožka stratí za minútu zhruba 30 až 40-tisíc mŕtvych kožných buniek (trením, dotykmi, pohybom). To spôsobuje, že priemerný človek do 70. roku života takto príde o zhruba 48 kilogramov kože. Až 70 percent prachu v našej domácnosti tvoria odumreté kožné bunky.

2. Najhrubšiu kožu máme na pätách, najtenšiu na viečkach (aj preto vznikajú špecializované prípravky na očné okolie)

3. Vrásky spôsobené starnutím sa začnú na tvári objavovať zhruba od 25. roku života, u niekoho sa môžu aj skôr. Netreba si ich však mýliť s vráskami mimickými, ktoré sa objavujú už skôr – ak sa niekto viac usmieva, zvykne mať vrásky okolo úst – takzvanú nosovoústnu vrásku. U niekoho zase úsmev prináša výraznejšie vrásky okolo očí a na čele. Zvykne sa tiež tvrdiť, že vrásky okolo očí z úsmevu sú tie z „úprimného smiechu“.

4. Za starnutie môže aj gravitácia. Jej výsledkom je postupné ochabovanie a ovísanie kože smerom nadol. Od istého veku začnete vnímať, že pevnosť kože povoľuje a smeruje nadol. Zaujímavosťou je, že aj pri aplikácii botoxu môže pôsobiť gravitácia (zhruba prvé štyri hodiny, kým sa usadí, sa preto odporúča neskláňať sa nadol – mohli by sa vytvoriť „hrčky“).

5. Až 68 percent ľudí, ktorí navštevujú soláriá, si uvedomuje, že ich pokožka môže pre to rýchlejšie starnúť. Napriek tomu pokračujú, pretože sa im viac páči tmavý odtieň pokožky. Ak neochorejú na zhubné ochorenie, ani vo vyššom veku s opaľovaním neprestávajú. Postupne sa však už stáva opálenie prostriedkom na „skrytie“ vrások či pigmentových škvŕn, ktoré počas rokov pribudli.

6. Aj pri spaní sa môžu tvoriť vrásky. Ako zistili vedci, najmä spánok na boku spôsobuje zvýšený výskyt vrások na brade a lícach.

7. Na kvalite pokožky a jej „mladosti“ sa nepochybne podpisuje aj životospráva. Je známy negatívny účinok cigariet či alkoholových nocí, dobrotu nerobia ani sladkosti a niektorí dermatológovia tvrdia, že upchávanie pórov spôsobuje konzumácia mliečnych výrobkov. Sladené bublinkové nápoje tiež spôsobujú rýchlejšie starnutie, dôvodom je obsah fosfátov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #Telo #pleť #pokožka #vrásky

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...