Slovenskí dizajnéri v Prahe bodovali! Ponúkli zvodnosť, punk aj temnú iróniu

Pred pár dňami sa v Prahe uskutočnil módny maratón známy pod názvom ako Prague Fashion Week. V jeho programe mali zastúpenie aj dizajnéri zo Slovenska. A bohaté!

06.09.2019 14:55
debata
Prehliadka kolekcie Jar/Leto 2020 od slovenskej...
Prehliadka kolekcie Jar/Leto 2020 od slovenskej...
+17Prehliadka kolekcie Jar/Leto 2020 od slovenskej...

Počas niekoľkých dní svoje kolekcie na sezónu Jar/Leto 2020 odprezentovalo niekoľko módnych značiek a tvorcov. Slovenské farby zastúpili v tomto prípade mená ako Michael Kováčik, Zoltán Tóth či Lukáš Krnáč. K nim sa rovnako priradil Boris Kráľ, Michaela Hriňová so značkou AiM a tiež blogerka Vanda Janda.

Pražský týždeň módy už niekoľko rokov potvrdzuje, že v niekdajšom „československom“ priestore pôsobí množstvo skutočných talentov a odevných autorov, ktorí dokážu spojiť hlbšiu ideu s nositeľnosťou a komerčnou stránkou módy, reflektovať na aktuálne svetové trendy, či sa k nim dokonca pridávať v úlohe „trendsetterov“. Podarilo sa to aj počas uplynulých dní v Prahe a my sme sa pozreli práve na tvorbu Slovákov.

zväčšiť Prehliadka kolekcie Jar/Leto 2020 od... Foto: MBPFW
Michael Kováčik - jar/leto 2020 - Praha Prehliadka kolekcie Jar/Leto 2020 od slovenského dizajnéra Michaela Kováčika na pražskom týždni módy Mercedes Benz Prague Fashion Week.

Medzi najznámejšie mená v zozname patrí nepochybne Michael Kováčik s bohatou celebritnou klientelou a špecifickou estetikou pre modernú ženu, elegantnú, trendovú, femme fatale, ktorá túži byť nebojácna a sexy. Inšpirácia tentoraz vychádzala z pánskej módy – Kováčika totiž nadchlo pánske sako z éry 80-tych rokov. Transformoval ho však do nadčasových kúskov, ktoré kombinoval s priehľadnými sukňami, transparentnými detailmi, asymetrickými či zavinovacími šatami alebo ženskými prvkami v podobe viazačiek na blúzkach a naznačenými rolákovými golierikmi. Vytvoril tak silný dojem ženskosti, ktorý ešte umocňovali použité materiály. Použil napríklad hodváb, hodvábny satén, šifón, zamat, ale nechýbala ani koža. Celkový styling „posilnili“ klobúky z dielne Tonak, ktoré vznikli v spolupráci s Kováčikom.

zväčšiť Prehliadka kolekcie Jar/Leto 2020 od... Foto: MBPFW
Lukáš Krnáč - Jar/Leto 2020 - Praha Prehliadka kolekcie Jar/Leto 2020 od slovenského dizajnéra Lukáša Krnáča na pražskom týždni módy Mercedes Benz Prague Fashion Week.

Lukáš Krnáč s kolekciou Black Soul ponúkol pražskému publiku prehliadku rozdelenú do troch častí. Jednotlivo mali svoje charakteristické prvky vo farebnosti – jedna časť bola takmer výlučne čierna, v ďalšej sa pohral so žiarivou farebnosťou a obľúbenými sloganmi či nápismi. V celku bola jeho nová kolekcia temnejšia a možno i hĺbavejšia, Krnáč sa hral s vizualitou ľudskej temnej stránky. Nechýbala však ani jeho povestná irónia, využívanie stereotypov či prívlastkov, ktoré definujú súčasného nositeľa a konzumenta módy. Príjemným prekvapením bolo tentoraz využitie luxusných prvkov – napríklad kryštálov z dielne Preciosa či hravé detaily v podobe priehľadných „pelerín“.

zväčšiť Prehliadka kolekcie Jar/Leto 2020 od... Foto: MBPFW
Boris Kráľ - Jar/Leto 2020 - Praha Prehliadka kolekcie Jar/Leto 2020 od slovenského dizajnéra Borisa Kráľa na pražskom týždni módy Mercedes Benz Prague Fashion Week.

Veľmi príjemným prekvapením prehliadkového maratónu bola tvorba mladého Borisa Kráľa, ktorý ponúkol počtom modelov najmenšiu, no veľmi ženskú a precízne spracovanú kolekciu. Dôraz bol kladený na strih a siluetu so zvýrazneným driekom. V modeloch sa dali čítať prvky niekoľkých historických vplyvov – od variácie na korzet, cez éru 50-tych rokov minulého storočia až po prvky estetiky osemdesiatych rokov vo zvýraznených a masívnych ramenách. Farebnosť bola uhrančivá a veľmi ženská v tónoch fialovej, cyklámenovej a červenej doplnenej tmavými odleskami modrého zamatu.

zväčšiť Prehliadka kolekcie Jar/Leto 2020 od... Foto: Mercedes-Benz Prague Fashion Week
Zoltán Tóth - Jar/Leto 2020 - Praha Prehliadka kolekcie Jar/Leto 2020 od slovenského dizajnéra Zoltána Tótha na pražskom týždni módy Mercedes Benz Prague Fashion Week.

Vynikajúce renóme si už niekoľko rokov buduje aj ďalší Slovák Zoltán Tóth, ktorého tvorba sa objavuje pomerne často aj na stránkach magazínov ako Vogue či Elle. V Prahe sa na móle predviedli modelky v ženskej kolekcii, ktorej dominovali najmä šaty ako kus odevu. Oproti tradičnej podobe tohto kusu ženskej garderóby sa však Tóth pohral s formou a strihom, pridal výrazné detaily v podobe zvonových a balónových maxirukávov či stojačikových golierikov. Niekde sa pohral s výsledným efektom pomocou asymetrie sukňovej časti, záveru potom dominovalo niekoľko kreácií v rozmanitom farebnom vyhotovení s priam architekturálne zvýrazneným ramenom a materiálom, ktorý najmä na fotografiách dodáva odevom ešte viac sošnosti. Aj Tóthova tvorba na prvý pohľad uhranie prepracovanosťou a krajčírsky delikátnym vyhotovením.

zväčšiť Prehliadka kolekcie Jar/Leto 2020 od slovenskej... Foto: Mercedes-Benz Prague Fashion Week
AiM by Michaela Hriňová - Jar/Leto 2020 - Praha Prehliadka kolekcie Jar/Leto 2020 od slovenskej dizajnérky Michaely Hriňovej, ktorá pôsobí pod značkou AiM by Michaela Hriňová na pražskom týždni módy Mercedes Benz Prague Fashion Week.

Slovenka Michaela Hriňová, ktorá pôsobí so značkou AiM, mala v celkovom vyznení bližšie k populárnemu street-wearu. Výrazné opasky, retiazky, motorkárske nápisy, posunutá línia ramien na bundách a ĺa osemdesiate roky či cípové lemy na sukniach a vestách pripomínali rockovú aj punkovú náladu, no zároveň odrážali veľmi súčasný a moderný štýl dnešného mladého konzumenta. Dizajnérka kolekciu akoby „povýšila“ detailmi v podobe perál, metalických detailov aj voľbou materiálov.

V galérii si pozrite výber z jednotlivých kolekcií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #týždeň módy #Michael Kováčik #Lukáš Krnáč #Vanda Janda #Michaela Hriňová #Zoltán Tóth #Boris Kráľ

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....