Trápi vás akné na dekolte? Takto sa ho navždy zbavíte!

Načo je nám najkrajšia blúzka na svete, keď náš dekolt "zdobí" nevzhľadné akné? Čítajte, ako sa týchto nečistôt zbaviť, ako proti nim zabojovať.

17.09.2019 09:00
prsia, dekolt, erotika Foto:
Majte zdravý a krásny dekolt ako z časopisu.
debata

Na dekolt ženy je vždy pekný pohľad a je úplne jedno, či má veľké alebo malé prsia. Čo však robiť, ak ho „zdobia“ nevzhľadné vyrážky? Dôležité je objasniť ich príčinu. A so správnou starostlivosťou si už čoskoro budete môcť vybrať outfit bez dlhého premýšľania.

Aká je ich príčina?

Veľa mladých dievčat bojuje počas puberty nielen s nečistotami na tvári, ale aj na dekolte či chrbte. Dôvodom je premena hormonálnej rovnováhy. Estrogén tiež riadi produkciu mazu. V puberte alebo v tehotenstve sa mení, čo môže viesť k nadpriemernej produkcii mazu, ktorý upcháva póry a spôsobujú tým tvorbu akné. No nielen maz môže upchávať póry, častou príčinou je aj pot. Preto je dôležité voliť voľné oblečenie, alebo také, ktoré dobre vstrebáva pot. Aj syntetické látky často vyvolávajú podráždenie pokožky. Ak napríklad veľa športujete, nezabudnite sa hneď osprchovať, určite nepochodujte po byte v prepotenej podprsenke. Prestaňte na týchto miestach používať parfum, striekajte ho radšej na zápästie, krk alebo priamo na oblečenie. Nepite alkohol, nefajčite a zdravo sa stravujte. Strava bohatá na tuky a sacharidy je totiž zodpovedná za tvorbu akné. Pokožka na dekolte si vyžaduje toľko pozornosti, ako pokožka na tvári. Správnou starostlivosťou zabránite vzniku akné a udržíte dekolt svieži a mladý.

Nezabúdajte na odlíčenie

Keď sa večer vrátime domov, vyčistíme si pleť, pričom často alebo vždy zabúdame na krk a dekolt. Tieto miesta by ste si tiež mali prejsť, aspoň vatovým tampónom s tonikom (alebo čiernym čajom).

Peeling raz za dva týždne

Doprajte svojej pokožke každé dva týždne jemný peeling, aby sa uvoľnili odumreté kožné bunky. Použiť môžete kávovú usadeninu – jemne ju votrite do dekoltu, masírujte krúživými pohybmi. Zvyšky následne odstráňte teplou vodou.

Hydratácia, hydratácia…

Večer doprajte svojmu dekoltu hydratačný krém, ktorý nemastí. V opačnom prípade radšej použite tonikum alebo sérum.

Ošetrite vyrážky

Nikdy vyrážky nevytláčajte. Jednotlivé miesta ošetrite mastičkou na akné a nechajte pôsobiť cez noc. Liečbu môže urýchliť púder alebo nechtíková masť.

Správne krytie

Na krytie použite zelený korektor. Zelená je totiž komplementárna farba k červenej a spôsobuje okamžitú neviditeľnosť akné. Na trhu sú tiež krycie tyčinky s antibakteriálnym účinkom, vďaka ktorým akné ustúpi a ďalej sa už nezapaľuje. Púder zas pomáha vyrážky vysušiť. Spýtajte sa v lekárni, ktorý je najvhodnejší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #akné #dekolt #hormóny #estrogén #púder #puberta #póry

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...