Zúri sezóna broskýň, využite ich pre krásu! Sú priam elixírom vitamínov

Broskyne sú nielen chutné, šťavnaté a hasia smäd, ale tiež robia dobre nášmu organizmu a sú elixírom krásy, ktorý robí pleť žiarivejšou, píše taliansky denník Corriere della Sera.

02.09.2019 15:00
broskyne Foto:
Najčastejšie konzumujeme broskyne čerstvé, zaženú chvíľkový smäd.
debata

Čo sú najdôležitejšie „plusy“ broskýň? Napomáhajú dobrému tráveniu. Je to vďaka vláknine, keďže priemerná broskyňa zaistí takmer desať percent dennej potreby organizmu. Pomáhajú nielen proti zápche a chránia tráviacu sústavu, ale prispievajú tiež k znižovaniu hladiny cukru v krvi. Broskyne navyše obsahujú probiotiká nevyhnutné pre črevné baktérie.

Majú vysoký obsah vitamínu C (viac ako 15 percent dennej potreby), ktorý je nevyhnutný pre rast a fungovanie mnohých imunitných buniek a vitamínu A (desať percent odporúčanej dennej spotreby), ktorý pomáha slizniciam dýchacej sústavy, ktoré vytvárajú ochrannú bariéru pred choroboplodnými zárodkami. Vďaka prirodzeným antibakteriálnym vlastnostiam broskýň je toto ovocie významným spojencom imunitného systému.

Broskyne sú tvorené z viac ako 85 percent vodou a sú tak skutočným elixírom mladosti pre pleť. Okrem toho, že obsahujú antioxidanty, sú bohaté na beta karotén, ktorý chráni pleť pred škodlivými účinkami slnka a dodáva jej žiarivosť. Obsah vitamínu C, ktorý prispieva k tvorbe kolagénu, zlepšuje elastickosť pleti.

Medzi mnohými inými vlastnosťami vitamínu A je tiež to, že prospieva zraku. Jeho nedostatok vedie k chorobe známej ako xeroftalmia, vysychanie spojovky a rohovky oka, ktoré môže poškodiť zrak a spôsobiť nočnú slepotu. Luteín a zeaxantín z broskýň pomáhajú chrániť sietnicu a môžu znížiť riziko vzniku maskulárnej degenerácie a šedého zákalu.

Broskyne tiež môžu znižovať riziko rakoviny. Jedna štúdia preukázala, že antioxidanty, ktoré broskyne obsahujú, bránia rastu a šíreniu zhubných buniek, najmä pokiaľ ide o rakovinu prsníka. Nedávny výskum ukázal, že bioaktívne látky obsiahnuté v broskyniach majú protizápalové vlastnosti a pôsobia proti obezite. Majú schopnosť regulovať hladinu cukru a inzulínu v krvi. To spolu s vysokou koncentráciou vlákniny a vody robia z broskýň prostriedok na udržanie hmotnosti pod kontrolou.

Antioxidanty obsiahnuté v broskyniach bojujú s oxidačným stresom, v podstate nerovnováhou medzi produkciou voľných radikálov, ktoré škodia bunkám a medzi schopnosťou organizmu čeliť ich škodlivým účinkom. To je jedným z faktorov prispievajúcich k neurodegene­ratívnym ochoreniam ako je Alzheimer.

Broskyne tiež upravujú krvný tlak a chránia telo pred nafúknutím. Tu hrá zásadnú úlohu draslík, ktorý pôsobí ako prírodné diuretikum a prispieva k odbúravaniu nadmerného sodíka. Tým umožňuje zmierňovať krvný tlak na srdce a tepny.

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #vitamín A #broskyne

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....