Milované biele tenisky? Ako ich čistiť a starať sa o ne, máme 4 tipy!

Viacero odborníkov, ale aj výrobcov upozorňuje, že tenisky by ste nikdy nemali prať v práčke. Riskujete poškodenie topánky, či samotnej klenby. Ale čo s milovanými bielymi teniskami?

26.08.2019 09:30
Ako opatrovať správne biele tenisky? Foto:
Ako opatrovať správne biele tenisky?
debata

Nájdu sa azda vo výbave každej domácnosti. Nosia ich ženy, nosia ich muži. Vyzerajú výborne k džínsom, ale aj sukni či letným šatám. Lenže, nezašpiniť si biely kus garderóby, ktorý je v pravidelnom kontakte so zemou, je prakticky nemožné.

Áno, aj po tomto všetkom však platí, že by ste tenisky mali radšej vyčistiť ručne, ako ich strčiť do práčky (ktorá sa zdá byť najideálnejším riešením). Ako teda na čistenie a na jednotlivé škvrny?

Čistenie

Do väčšej nádoby nalejte teplú vodu, nemala by byť horúca a pridajte mydlo, prípadne môžete trošku tekutého práčku na pranie. Topánky vyčistite priamo vo vode pomocou jemnej kefky, nenechajte ich vo vode dlho. clý proces by mal prebehnúť do pár minút. Následne ešte jemne premyte čistou vodou. Nechajte vysušiť na balkóne, inom dobre vetranom mieste, prípadne na priamom slnečnom svetle. Pomôcť môžu papierové utierky. S ich pomocou tesne po umytí odstráňte prebytočnú vodu v teniske. Nenechávajte v topánke, mokrú utierku vyhoďte, prípadne použite ešte niekoľko podľa potreby.

Aby biela bola biela

Používať pri čistení bielych tenisiek môžete aj tekutý prípravok na zvýraznenie bielej. Určite ho však musíte rozpustiť vo vode a nepoužívajte koncentrovanú verziu. Odporúča sa v pomere 1 ku 7, ak máte strach, že by ste obuv zničili, radšej skúste pomer 1 ku 10. Ako sme už spomínali, obuv sušiť na slnku môžete, ale následne ju skladujte na tmavom mieste. Slnečné lúče a ich nepravidelný dopad môže pri bielych teniskách spôsobiť zmenu farby, zažltnutie na niektorých miestach a bledšie fľaky na iných.

Ako na škrvny?

Biele tenisky čelia mnohým škvrnám. S niektorými si poradia čistiace utierky. Tie používajte najmä na podrážku, gumené materiály, prípadne syntetickú kožu. Na látkové svetlé tenisky a menšie škrvny skúste klasický ocot, nečistoty zmiznú veľmi rýchlo. Nezabudni však následne opláchnuť aj čistou vodou. Ak sa vám nebodaj prihodilo, že na teniske máte olejovú škvrnu, vyskúšajte ju odstrániť pomocou šampóna, prípadne jemného saponátu na riad.

Šikovný pomocník

Na menej prístupné miesta v teniskách na šnurovanie pomôže pomocník, ktorého určite doma nájdete – zubná kefka. Samozrejme, použite starú zubnú kefku, ktorú ste si odložili práve na takéto príležitosti. S jej pomocou vyčistíte lepšie miesta okolo dierok na šnúrky, záhyby jazyka topánky, ale aj nečistoty v reliéfe podrážky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #čistenie #starostlivosť #Biela #tenisky #pranie

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...