Ako si poradiť s otravnými lupinami vo vlasoch

Do boja proti lupinám vo vlasoch, ktoré najviac vynikajú na tmavých častiach oblečenia, vyráža po domácky pripravený recept z horúceho rastlinného oleja. Ako si ho správne pripraviť?

25.08.2019 08:00
vlasy, problém, lupiny, starostlivosť Foto:
Zatočte s lupinami s pomocou olejových zábalov.
debata

Výber surovín je bohatý

Voľbou číslo jeden je ľahko dostupný olivový olej, ktorý nájdete v každej domácnosti. Pokiaľ chcete svojej neposlušnej pokrývke hlavy dopriať viac starostlivosti a príjemnej vône, vlasové tonikum si môžete pripraviť aj z kokosového, mandľového, čajovníkového alebo jojobového oleja. Olivový olej šetrne čistí pokožku hlavy a zároveň ju jemne zvlhčuje. Slúži ako ideálny prostriedok proti suchej a podráždenej pokožke. Čajovníkový olej sa pýši silnými antimykotickými a antibakteriálnymi účinkami, jojobový poslúži pri liečbe samotnej podstaty vzniku lupín. Kokosový olej redukuje stratu bielkovín z vlasov a rovnako dôkladne hydratuje pokožku. Dokonalým balzamom proti tvorbe lupín je mandľový olej, ktorý zmierňuje zápaly a podráždenie pokožky hlavy.

Ako namiešať vlasový elixír

Pozornosť pred samotnou prípravou balzamu je vhodné venovať aj dôkladnému umytiu vlasov. Odporúča sa použiť menej agresívne šampóny bez silikónov a naopak vynechať kondicionér či vlasové balzamy. Vlasy usušte bez použitie fénu, pričom pred použitím oleja by nemali byť príliš suché ale ani mokré. Efekt olejového tonika sa môže znížiť, ak ste si na vlasy naniesli tužiace prípravky v podobe tužidiel, lakov či gélov. Na jednu dávku balzamu použite približne tri polievkové lyžice olivového oleja. Fantázii sa v tom prípade medze nekladú, a preto môžete spomínaný olej kombinovať s ďalšími rastlinnými olejmi. Používajú sa napríklad dve lyžice olivového oleja, ku ktorému sa pridá po jednej čajovej lyžičke z kokosového a mandľového oleja.

Radšej parný kúpeľ, než mikrovlnka

Olej sa opatrne premieša v malej sklenenej nádobe, pričom rýchly ohrev zabezpečí mikrovlnná rúra nastavená na minimum po dobu niekoľkých sekúnd. Olej môže byť vlažný, horúci, ale nie vriaci. Nakoľko sa pri príprave vlasového balzamu v mikrovlnke môže olej zničiť, vyskúšajte parný kúpeľ. Do menšieho hrnca pridajte zo dva až tri poháre vody, priveďte do varu a v miske nad parou jemne zohrejte zmes oleja. Pripravenú vlasovú masku si naberte medzi prsty a pomaly masírujte pri korienkoch vlasov až po ich končeky. Pokožku hlavy ošetrujte tak, aby ste si ju nepoškodili alebo nepoškriabali ostrými nechtami, čím sa môže sťažiť samotný liečebný efekt pri odstraňovaní lupín vo vlasoch. Hlavu si po aplikácii celého množstva oleja dôkladne prikryte uterákom a nechajte pôsobiť štvrťhodinu alebo maximálne tridsať minúť. Olej je na konci procesu potrebné z vlasovej pokrývky opatrne vymyť, na čo používajte iba vlažnú vodu bez použitia šampónu. Umývanie vlasov šampónom a ošetrovanie kozmetickými prípravkami by malo nasledovať až na ďalší deň ráno.

Tajomstvo sa skrýva v tukoch a „éčku“

O výživu vlasov sa starajú najmä kvalitné tuky obsiahnuté v rôznych druhoch olejov. Ten olivový obsahuje na jednu polievkovú lyžicu približne pol druha gramu nasýtených mastných kyselín, o niečo menšie množstvo omega-3-mastných kyselín a až desať gramov mononenasýtených mastných kyselín. Nakoľko rastlinné tuky majú prirodzene vysoký podiel vitamínu E, v spomínanej dávke olivového oleja nájdeme približne 8 % jeho odporúčanej dennej dávky. Vitamín E sa označuje aj ako elixír mladosti a patrí do skupiny antioxidantov, ktoré chránia ľudské bunky pred starnutím a oxidačným stresom, ktorý spôsobuje rakovinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rastlinné oleje #lupiny #suchá pokožka #vlasová kozmetika

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...