Čo spôsobuje tvorbu pigmentových škvŕn? Ako sa ich zbaviť?

Vznik pigmnentových škvŕn môže mať mnoho príčin. Najčastejšie ich spôsobujú UV lúče, čo je dôvod, prečo sa objavujú na miestach, ktoré sú najviac vystavované slnku.

02.08.2019 11:00
pigmentové škvrny Foto:
Pigmentové škvrny na tvári nepotešia...
debata

Preto sa v najväčšej miere tvoria na tvári, v dekolte a na rukách. Je preto dôležité chrániť si pokožku vyšším ochranným faktorom, najmä ak spozorujeme, že tmavé fliačiky sa nám tvoria na pokožke vo zvýšenej miere.

U žien môže byť pigmentácia spôsobená aj hormonálnymi zmenami – napríklad užívaním piluliek pred tehotenstvom, antikoncepcie či piluliek v období menopauzy. Hormonálne výkyvy sa môžu prihlásiť o slovo aj počas tehotenstva, kedy je potrebné si pokožku takisto chrániť vo zvýšenej miere. Hyperpigmentácia spravidla zvykne ustúpiť, ak sa telo dostane opäť do hormonálnej rovnováhy. Je preto dôležité upozorniť ošetrujúceho lekára či dermatológa na hyperpigmentáciu počas užívania toho-ktorého lieku a liečbu zmeniť.

Niektoré typy liečiv môžu zvýšiť citlivosť pokožky na slnečné lúče. Týka sa to aj niektorých antibiotík, ale napríklad aj liečiv s ľubovníkom bodkovaným. Aj niektoré ochorenia kože, ako napríklad psoriáza či akné, môžu zvyšovať náchylnosť kože k vzniku pigmentových škvŕn.

Dobrou správou je, že existuje niekoľko metód na odstránenie nežiaducich škvrniek. Špeciálne rozjasňujúce krémy dokážu zmierňovať pigmentácie a tým prispieť k jednotnému tónu pleti. Dobré výsledky zjemnenia pigmentácií sa dosahujú aj vďaka peelingom ovocnými kyselinami. Výrazné škvrny môže odstrániť dermatológ pomocou špeciálnych laserov, lúče ničia pigmentované kožné bunky bez poškodenia okolitého tkaniva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #antibiotiká #pigment #laser #pigmentové škvrny

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...