Prečo vypadávajú vlasy a kto ich má najviac?

Strašiak v podobe vypadávania vlasov môže v priebehu života vydesiť nejednu ženu. Najmä u dám s dlhými vlasmi chumáč vypadnutých vlasov vyzerá vskutku hrozivo.

20.07.2019 08:00
Vypadávanie vlasov sa zintenzívni na jeseň. Foto:
Vypadávanie vlasov dokáže spôsobiť vrásky nejednej žene, hoci vo všeobecnosti sa pripisuje skôr mužom.
debata

Často však ide iba o zhluk tridsiatich či štyridsiatich vlasov, čo ešte nie je dôvodom na paniku. Ak ich vypadne nad sto, je čas zamyslieť sa nad liečbou. Ktoré príčiny spôsobujú vypadávanie koruny krásy?

Keď tehotenstvo ohrozí vlasy

Najmä ženy počas tehotenstva môžu postrehnúť, že ich pokrývka hlavy nemá takú kvalitu ako pred graviditou. Tehotenstvo je pre ženu ťažkým obdobím, počas ktorého sa množstvo výživných látok vrátane minerálov a vitamínov odčerpáva na rast plodu. Výsledkom je častá lámavosť a vypadávanie vlasov. Okrem koruny krásy však trpí aj pokožka a nechty. Pod tento fenomén sa podpisuje najmä nedostatok zinku, magnézia, selénu i vitamínu C. Počas tehotenstva je preto potrebné porozprávať sa s gynekológom o zvýšení užívania prenatálnych vitamínov.

Plešina po dedkovi?

O stratu vlasov sa do veľkej miery dokáže postarať aj genetika. Ak niektorý z vašich predkov bol plešatý alebo mal rednúce vlasy, môžete si byť istý, že tento gén preskočí na niektorú z nasledujúcich generácií. Faktom je, že spomínaný gén sa neprenesie na nasledujúcu generáciu, ale až tú ďalšiu. V prípade, že niekto z vašich starých rodičov trpel uvedenými problémami, buďte na pozore. O vlasy je potrebné starať sa preventívne, dopriať im dostatok výživných látok v podobe minerálnych látok, vitamínov, výživných zábalov a používaním kvalitnej kozmetiky. Ak sa u vás predsa vyskytne problém s častým vypadávaním vlasov, nesmúťte. V súčasnosti existuje moderný spôsob vstrekovanie krvnej plazmy do pokožky hlavy, čím sa redukuje vypadávanie vlasov.

Narušte stereotypy, zachráňte vlasy

Ak neustále používate rovnaký typ účesu, alebo pokrývku hlavy zaťažujete fénom, kulmami či žehličkami, vlasy sa oslabia a problém v podobe alopécie je na svete. Hovorí sa, že aj nanášanie veľkého množstva gélu na krátke mužské vlasy nadbytočne zaťaží vlas, ktorý sa zlomí, prípadne po opakovanom zaťažovaní aj vypadne. V takomto prípade sa odporúča meniť typy účesov, nechať ich aj voľne uschnúť a nanášať do nich tužiace prípravky s jemnejšou textúrou. Aj opačný extrém v podobe nedostatočnej starostlivosti o vlasy môže zapríčiniť ich nadmerné vypadávanie. Dotýka sa najmä mužov, ktorí si nechajú vlasy voľne uschnúť, nečešú si ich a len z času na čas si ich upravia nejakým tužiacim prípravkom. Vedci z Kalifornskej univerzity varujú, že aj zanedbávanie starostlivosti o korunu krásy môže viesť k problémom s plešatením a vypadávaním vlasov. Ako tvrdia, úspechom je v danom prípade pravidelné udržiavanie čistých a zdravých vlasov.

Po traume padajú vlasy

Stres alebo trauma zo straty zamestnania, rozvodu, úmrtia člena rodiny môže v krajných prípadoch spôsobiť nárazové vypadávanie vlasov. Emocionálne rozrušenie, ktoré nastáva v takýchto prípadoch spôsobuje extrémne vyplavovanie stresových hormónov vrátane kortizolu. Nebezpečenstvo takéhoto typu vypadávania vlasov spočíva v tom, že sa väčšinou objaví až dva alebo tri mesiace po prekonaní traumy. Rovnako aj náhle hormonálne zmeny v tele sa podpisujú pod kvalitu pokrývky hlavy. Nevýhodou tejto nerovnováhy je nielen vypadávanie vlasov, ale aj ich rast na miestach, kde si ich vôbec neželáme. Vplyvom hormónu dihydrotestosterónu narastú dlhšie chlpy aj na miestach ako je krk, brada a horná pera.

A koľko máme vlastne vlasov na hlave?

Hoci by sme si mohli myslieť, že tmavovlasí ľudia sa pýšia hustou pokrývkou hlavy, nie je to celkom pravda. Najviac vlasov majú svetlovlasí ľudia, na hlave ich majú asi 140-tisíc a ryšaví jedinci až o polovicu menej. Zdravý vlas dorastá do dĺžky v rozmedzí približne 32 až 128 cm a jeho hrúbka je od 42 do 95 mikrometrov. Ženy majú dôvod na radosť, ich vlasy sa považujú vo všeobecnosti za kvalitnejšie, než tie, ktoré pokrývajú mužskú hlavu. Vlas má „životnosť“ približne 2 až 6 rokov, pričom po tomto období spontánne vypadne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #žena #Telo #starostlivosť #hormóny #vypadávanie vlasov

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...