Minisukne slávia výročie! Žena, ktorá ich svetu dala, priniesla aj toto všetko...

Školáčky v kratučkých sukienkach, v čižmách, s obrovskými mihalnicami a s tmavým líčením v štýle Twiggy urobila z Londýnčaniek v 60. rokoch 20. storočia Mary Quantová.

10.07.2019 16:54
Dizajnérka Mary Quantová priniesla svetu... Foto: ,
Dizajnérka Mary Quantová priniesla svetu napríklad aj plastové pršiplášte.
debata

Táto drobná osôbka svojím radikálnym módnym štýlom vyvolala rozruch. Jej minisukne a šaty sa stále vracajú do módy v nových vlnách a modifikáciách. Prvé modely predstavila svetu pred 55 rokmi, 10. júla 1964.

Okrem minisukní dala Quantová svetu geometrický strih, plastové plášte, kabelky na dlhom remienku cez rameno, hot pants (skrátený typ nohavíc s nohavicami tesne pod rozkrok) a farebné pančuchy, ktoré príhodne dopĺňali jej minimodely.

Názov pre krátku sukňu „mini“ si Quantová vybrala podľa vtedajšieho automobilového hitu, ktorý brázdil britské cesty. Spojením dvoch legiend – miniautomobilov a minisukne – sa potom stalo vozidlo Designer: autogram Mary Quantovej zdobil predné sedadlá vozidla, ktorý sa predával len v čiernej a bielej. A predný znak znázorňoval firemné logo návrhárky.

Interview s Mary Quantovou z roku 1968

Po bláznivých pyžamách ponúkla jednoduché lacné šaty bez rukávov, zásterové a puzdrové šaty, ktorých dĺžka sa krátila. Správna minisukňa mala mať dĺžku asi 15 až 18 centimetrov nad kolená. Návrhárka vnímala ako zaujímavý akcent šnurovanie v drieku a už v roku 1960 ho dokázala využiť na jednoduchých šatách. Jej minisukne vyvolávali palcové titulky v tlači a nové veci mizli počas dňa. Kolekcia s názvami Chelsea Set, Swinging London a ručne pletená Viva – viva patrili medzi najžiadanejšie.

Rodáčka z londýnskeho predmestia (narodila sa 11. februára 1930) vyštudovala výtvarné umenie na Goldsmithovej akadémii v Londýne. V roku 1955 si otvorila svoj prvý butik na King's Road nazvaný Bazaar. Talentovaná amatérka, ktorá navštevovala len večerné kurzy šitia, najprv šila všetko sama, ale už v roku 1966 pre ňu pracovalo skoro 20 dielní.

V roku 1965 začala s exportom svojej produkcie do USA a už o rok neskôr bola vyznamenaná Rádom britského impéria za export. Ďalší Rád britského impéria dostala v roku 2015 a získala aj rad ďalších ocenení. Napísala tiež dve autobiografie.

Od konca 60-tych rokov má minidĺžka pevné... Foto: SITA/AP, Lionel Cironneau
Diane Kruger Od konca 60-tych rokov má minidĺžka pevné miesto aj v kolekciách slávnych dizajnérov. Na snímke herečka Diane Kruger v šatách Dolce & Gabbana.

Quantová má vlastnú značku, ktorú zdobia štylizovaná čierna kvetina a slogan „sloboda a individualita“. Návrhárka začala exportovať do Japonska, predovšetkým dekoratívnu kozmetiku.

„Len málokto sa narodí na správnom mieste, v správnej dobe a so správnou mierou talentu. V módnom svete 20. storočia sa to stalo len trom ľuďom: Coco Chanelovej, Diorovi a Quantovej,“ napísal pred časom britský nedeľník Sunday Times.

Do niekdajšieho Československa vtrhla minimóda vzápätí po svojom objavení a miestne slečny prepadli minisukniam medzi prvými na svete – tiež vďaka vtedajšej uvoľnenej atmosfére. „V Česku mala na konci 60. rokov mini každá druhá baba,“ spomínala módna historička Jana Máchalová.

Napríklad speváčka Eva Pilarová ku kratučkými sukniam nosila vysoké čižmy. A Miluše Voborníková so Zuzanou Burianovou zase sieťované pančuchy. „Páni Suchý a Šlitr si v Semafore na minisukne potrpeli,“ spomínala Voborníková. Výnimkou v nosení minisukní však neboli ani slovenské speváčky a herečky.

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #Mini #trend #Mary Quantová #minišaty #jubileá hviezd

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...