Čínsky luxus, kilá peria aj tisíc hodín práce: Toto je 11 naj kreácií haute couture!

Prehliadkami haute couture žila opäť najslávnejšia mekka módy - metropola Francúzska Paríž. Svoje kolekcie predstavili slávne ateliéry ako Dior, Givenchy či Chanel. Vybrali sme naj kreácie.

08.07.2019 12:53
debata
Modelka v kreácii z kolekcie Christian Dior... Foto: Reuters, REGIS DUVIGNAU
Modelka v kreácii z kolekcie Christian Dior Haute Couture Jeseň-Zima 2019/2020. Modelka v kreácii z kolekcie Christian Dior Haute Couture Jeseň-Zima 2019/2020.

Špeciálna tvorba ateliérov slávnych odevných firiem sa prezentuje v Paríži dvakrát ročne. Jednotlivé modely nie sú len súčasťou trendovej kolekcie a odrazom aktuálneho videnia módneho diania očami kreatívnych dizajnérov, sú tiež ukážkou výnimočnosti a tvrdej práce a talentu krajčírov, vyšívačov, strihačov, klobúčnikov či šperkárov, ktorí pre módne domy pracujú.

Napríklad značka Valentino ukázala v rámci kolekcie Jeseň-Zima 2019/2020 niekoľko modelov, ktorých vznik trval viac ako 1000 hodín. Jedným z nich boli aj žuvačkovo ružové šaty zošívané zo štvorcov látky, ktoré boli spájané drobnými uzlíkmi, rovnako ručne opracovanými a po jednom zošívanými do mozaiky áčkovej línie večernej kreácie.

Modelka v kreácii z kolekcie Valentino Haute... Foto: Reuters, CHARLES PLATIAU
Modelka v kreácii z kolekcie Valentino Haute Couture Jeseň-Zima 2019/2020. Modelka v kreácii z kolekcie Valentino Haute Couture Jeseň-Zima 2019/2020.

V ateliéri Givenchy pracovali s množstvom peria a najohurujúcejšie pôsobili kreácie, v ktorých sa perie objavilo ako hlavný dekoratívny prvok po celej ploche šiat, kabáta či bolerka. V jednom z nich zažiarila aj topmodelka Kaia Gerber.

Libanonský tvorca Elie Saab sa inšpiroval čínskou estetikou a farebnosťou, bohatosťou výšiviek a strihovými detailmi, ktoré v detailoch pripomínali kimoná, či už širokými rukávmi alebo zavinovaním.

Modelka Kaia Gerber v kreácii z kolekcie... Foto: SITA/AP, Kamil Zihnioglu
Modelka Kaia Gerber v kreácii z kolekcie Givenchy Haute Couture Jeseň-Zima 2019/2020. Modelka Kaia Gerber v kreácii z kolekcie Givenchy Haute Couture Jeseň-Zima 2019/2020.

U značky Dior získala nadvláda čierna farba a zároveň sa jednotlivé modely snažili naplniť aj funkciu komfortu a pohodlia pre nositeľku. To sa v prípade kolekcií haute couture nedá vždy naplniť – aj pre výnimočné materiály alebo strihové riešenia šiat – tentoraz si však v Diore predsavzali naplniť tento atribút na maximum.

V Paríži sa predstavili aj značky ako Chanel, Alexandre Vauthier, Georges Hobeika či Armani Privé. V galérii si pozrite 11 naj kreácií, ktoré sme vybrali z dostupných fotografických zdrojov.

Modelka v kreácii z kolekcie Georges Hobeika...
Modelka v kreácii z kolekcie Chanel Haute...
+8Modelka v kreácii z kolekcie Ralph & Russo...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #luxus #móda #Givenchy #Chanel #Elie Saab #haute couture #ateliér #Christian Dior

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...