Chanel vzal haute couture módu do knižnice! Luxus dostal nový punc

Očakávaná a ostrosledovaná? Prehliadku značky Chanel, ktorá sa v rámci týždňa módy haute couture uviedla vôbec prvýkrát pod výlučným vedením Virginie Viardovej, sledoval celý módny svet.

03.07.2019 07:00
debata
Modelka Kaia Gerber na prehliadke značky Chanel... Foto: SITA/AP, Michel Euler
Modelka na prehliadke značky Chanel Haute Couture Jeseň-Zima 2020, pod ktorou je podpísaná dizajnérka Virginie Viard. Modelka Kaia Gerber na prehliadke značky Chanel Haute Couture Jeseň-Zima 2020, pod ktorou je podpísaná dizajnérka Virginie Viard.

Paríž žije od nedele prehliadkami superluxusnej módy – vo svete známej aj ako haute couture. Zvyčajne je považovaná za vlajkovú loď slávnych ateliérov. Na jednotlivých kreáciách ukazuje občas priam neuveriteľné možnosti ručnej práce a šikovnosti pracovníkov ateliéru, ktorí hodiny a hodiny zhotovujú návrhy modelov z pera hlavného dizajnéra.

Modelka na prehliadke značky Chanel Haute...
Modelka na prehliadke značky Chanel Haute...
+12Modelka na prehliadke značky Chanel Haute...

Po februárovom úmrtí slávneho Karla Lagerfelda sa jeho role kreatívneho riaditeľa značky ujala Virginie Viard. Hoci dlhé roky pôsobila ako Lagerfeldova pravá ruka a jej rukopis sa pretavoval aj do minulých kolekcií, tentoraz mala pod palcom všetko sama.

Chanel v jej réžii zaviedol módnu obec, verejnosť aj superbohatú klientelu do sveta knižnice. Tak trošku ponurej, tak trošku chladnej, no najmä chanelovskej. Inšpiráciou bol apartmán zakladateľky módneho domu Coco Chanelovej a jej vlastná knižnica, v ktorej dokázala tráviť dostatok času. Zdobili ju koberce s ornamentmi, nechýbali pohodlné pohovky, ale aj regále plné kníh, filozofických či historických.

Modelka na prehliadke značky Chanel Haute... Foto: Reuters, CHARLES PLATIAU
Modelka na prehliadke značky Chanel Haute Couture Jeseň-Zima 2020, pod ktorou je podpísaná dizajnérka Virginie Viard. Modelka na prehliadke značky Chanel Haute Couture Jeseň-Zima 2020, pod ktorou je podpísaná dizajnérka Virginie Viard.

Do novej kolekcie sa inšpirácia „sčítanou dámou“ pretavila do podoby kostýmov, ktoré v sebe niesli akoby decentný knihovnícky nádych. Modelky kráčali po priestore Grand Palais s variáciou na dioptrické okuliare, niektoré pripomínajúce pozorné študentky, iné s výzorom dôležitej šéfky knižnice. Objavili sa kabátiky s vyšívanými bielymi chlopňami, ktoré odkazovali na školské uniformy, ale aj vzorované overaly a kombinácie, ktoré zase evokovali náladu 70-tych rokov a intelektuálneho študentského hnutia. Okrem nich však Viard obrátila zrak aj do histórie a inšpirovala sa hrdinkami romantizmu, ktoré svoje sny snívali s knihami v rukách.

Samozrejme, popri tom všetkom nechýbala predovšetkým ručná práca a luxusné kreácie, na ktorých strávili v ateliéroch hodiny a dní práce. Niektoré kabátiky boli vyšívané po celej ploche drobnými flitrami, kryštálovými či farebnými kamienkami. Inde sa objavili aplikácie z peria alebo hodvábnej organzy, záverečný model pre „nevestu“ prekvapil svojou ležérnosťou a nežnosťou – išlo vlastne o variáciu na luxusné hodvábne pyžamo so širokými nohavicami a kabátikom s plisovaním, do ktorého boli zašívané kúsky peria.

Modelka na prehliadke značky Chanel Haute... Foto: Reuters, CHARLES PLATIAU
Modelka na prehliadke značky Chanel Haute Couture Jeseň-Zima 2020, pod ktorou je podpísaná dizajnérka Virginie Viard. Modelka na prehliadke značky Chanel Haute Couture Jeseň-Zima 2020, pod ktorou je podpísaná dizajnérka Virginie Viard.

Viardovej víziu si prišla pozrieť napríklad herečka Margot Robbie či šéfredaktorka magazínu Vogue Anna Wintour. A záveru šou nechýbal potlesk. Ozvali sa síce aj hlasy, že úroveň kolekcie nedosiahla ani zďaleka na Lagerfeldovskú originalitu z minulosti, keď v rámci haute couture pracoval s materiálmi ako plast, betón či ekobavlna. Viardovej prístup je tradičnejší a kráča skôr vychodenými cestičkami. Či to bude značke stačiť, sa ukáže časom. Čísla posledných mesiacov však zaznamenali ekonomický nárast a zisk pre francúzsku spoločnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #luxus #prehliadka #móda #Paríž #inšpirácia #Chanel #knižnica #Virginie Viard

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...