Štranekovej móde dominuje éterická ženskosť, Krnáč vzýva iróniu ulice i dediny

Autori domácej módy nezaháľajú. Dôkazom bola aj nedávna prehliadka Márie Štranekovej a Lukáša Krnáča v rámci akcie Bratislava Design Week.

14.06.2019 09:00
debata
Modelka v kreácii z kolekcie Márie Štranekovej,... Foto: Tomáš Gál
Mária Štraneková, móda, BADW Modelka v kreácii z kolekcie Márie Štranekovej, ktorú odprezentovala v rámci akcie Bratislava Design Week (BADW).

V rámci slávnostného otvorenia podujatia sa v priestoroch známeho obchodného domu v centre Bratislavy konala miniprehliadka dvojice autorov. Zaujímavosťou je, že kým Lukáš Krnáč je študentom Ateliéru dizajnu odevu v Zlíne, Mária Štraneková na tejto škole pôsobila ako pedagogička a momentálne vyučuje aj v bratislavskej pobočke Mod'Spe Paris Central Europe, vysokej škole módneho biznisu.

Modelka v kreácii z kolekcie Márie Štranekovej,...
Modelka v kreácii z kolekcie Márie Štranekovej,...
+19Modelka v kreácii z kolekcie Márie Štranekovej,...

V prípade Márie Štranekovej išlo o prezentáciu tvorby po dlhšom čase. Rozhodne však platí, že sa čakať oplatilo. Jej minikolekcia obsahovala ženské kreácie, siluety boli lichotivé, zľahka viali okolo tiel modeliek, pôsobili nežne, žensky – tak trošku étericky aj rafinovane. Skvelé bolo aj vypracovanie. Štraneková už zároveň dlhší čas pracuje aj s témou udržateľnosti a tvorby módy v duchu ekologického prístupu. Na jej šatách však zaujala nadčasovosť, na prvý pohľad jednoduchý, no precízne spracovaný strih a tiež ukážková krajčírska práca.

Modelka v kreácii z kolekcie Lukáša Krnáča,... Foto: www.tomasgal.com
IMG Lukáš Krnáč, móda, BADW Modelka v kreácii z kolekcie Lukáša Krnáča, ktorú odprezentoval v rámci akcie Bratislava Design Week (BADW).

Lukáš Krnáč je miláčikom sveta Instagramu a mladšej generácie a zdalo by sa, že kto dnes nemá jeho známe farebné mikiny s čiarovým kódom, akoby ani nepatril do módneho sveta. Samozrejme, či sa pre tento typ dizajnu konzument rozhodne, je len a len na ňom. Krnáč láka najmä na hravosť, iróniu a využitie prvkov street-wearu, ktorým výrazne pomáha aj styling s občas priam fetišistickými detailmi.

Na prezentácii v rámci BADW sa pohral s humorným motívom potlače prasiat či doplnkami v tvare kôz. Ironizoval ich dokonca nápismi „Pokoj, aktivisti. Tieto kozy sú umelé“. Sila však spočívala aj v prezentácii a kastingu modeliek a modelov. Krnáč sa nebojí využívať súčasnú silu idey rozmanitosti a to posúva jeho módu k naozaj širokému spektru publika.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #trend #Mária Štraneková #Bratislava Design Week #kreácia #Lukáš Krnáč #street wear

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...